Linkovi

SAD: Volonteri unapređuju sistem vremenske prognoze


Kako bi poboljšali prognostičku znanost, volonteri mjere padaline u vlastitim dvorištima, a potom razmjenjuju dobivene podatke na internetu.

Čak i kad je sunčano u gradu Lyons u Coloradu, Bunny Pfau ispituje svoj mjerač kišnih padalina.

''Mislim da ima nešto uzbudljivo u prikupljanju podataka koji bi, ako ih skupljate dovoljno dugo godina, mogao predstavljati određene informacije o klimi,'' kaže Bunny Phau, volonterka za sistem mjerenja padalina.

Bunny Pfau svakodnevno prikuplja vremenske podatke već 15 godina.

Prikupljala ih je i prije dvije godine, tokom oluja i poplava povijesnih razmjera.

''Noć kad je počela poplava bilo je oko deset centimetara kiše u mom dvorištu,'' kaže ona.

Danas, recimo, pada snijeg. Bunny ga mora otopiti i onda provjeriti količinu vode, koju potom razmjenjuje na internetu s meteorolozima.

''Uglavnom žele da unesem dvije vrste podataka: količinu vode od rastopljenog snijega i količinu novo-napalog snijega,'' dodaje Bunny.

Na internetu, ''točkici'' koju je obradila Bunny Pfau u Coloradu, pridružuju se tisuće drugih širom zemlje, koje su objavili ostali promatrači vremena u svojim dvorištima. Na internetu postoje i video tečajevi za ovaj projekt, nazvan CoCoRahs.

''CoCoRahs, što je kratica za Mrežu suradnje zajednica za mjerenje kiše, tuče i snijega, sastoji se od tisuća ljudi, volontera koji mjere i iscrtavaju kišne i snježne padaline u stvarnom vremenu,'' kaže Matt Kelsch, član mreže CoCoRahs, koji koordinira regiju od dva okruga i 200 volontera, i dodaje:

''Građani mogu dobiti ogroman broj informacija o kiši i snijegu koji padnu ili padalinama koje se na kraju ne ostvare. A to je od velike koristi za zajednicu prognostičara, kao ova u kojoj sam ja. To koristi i hidrolozima, odnosno upraviteljima vodenih resursa.''

A zbog čega su potrebna lokalna mjerenja pokazuje primjer snijega, kaže Kelsch:

''Recimo, možete imati 60 centimetara snijega na jednom dijelu grada, a vrlo malo na drugom.''

Za ovu regiju koja obuhvaća dva okruga postoje četiri službene lokacije Nacionalne meteorološke službe, kaže Kelsch, i one su previše udaljene da bi mogle obuhvatiti lokalna odstupanja od prognoze. Na sreću, njegovi volonteri šalju obilje podataka s tih različitih lokacija.

''Za tipičnog kišnog ili snježnog dana, možemo dobiti stotinu izvještaja iz volonterske mreže u ova dva okruga.''

Radarski i satelitski podaci ne pružaju točne detalje padalina na zemlji, tvrdi osnivatelj mreže CoCoRahs i klimatolog države Colorado, Nolan Doesken. No, on kaže da znanost napreduje, djelomično zahvaljujući ovoj mreži volontera:

''To nam dozvoljava da poboljšamo vezu između onog što vidimo iz svemira ili s udaljenog odašiljača i onog što se događa na našoj točki, u našem gradu, okrugu ili državi.''

S preko 20 tisuća aktivnih volontera, CoCoRahs je najveći dobavljač podataka o dnevnim padalinama u Sjedinjenim državama. Međutim, kaže Doesken, ima prostora za postizanje još boljih rezultata:

''Čak i kad bi na svaka dva i pol četvorna kilometara u cijeloj zemlji imali po jednog građanina za mjerenje padalina, ne bi ih bilo previše!''

Da bi iscrtala još više vremenskih prilika, i u više lokacija, mreža CoCoRahs nalazi se u većini kanadskih provincija, Portoriku, a uskoro će postojati i na Djevičanskim otocima.

Volonteri pomažu u prognoziranju vremena
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

XS
SM
MD
LG