Linkovi

Islamistički radikalizam kroz društvene medije ravno u sobu vašeg djeteta


Islamistički radikalizam i društveni mediji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Prema stručnjacima za terorizam, mladi muslimani su izloženi radikalizaciji u svakom momentu svog dana, direktnim kontaktom sa borcima ISIL-a putem interneta. Raste zabrinutost da i vlasti i kompanije koje pružaju pristup internetu ne rade dovoljno na suprotstavljanju online ekstremizmu, za koji eksperti kažu da se širi rastućom mrežom pristaša širom svijeta. Više, iz Londona - Henry Ridgwell.

Jedne mrzle noći u Istambulu, u februaru, sigurnosne video kamere su snimile tri britanske srednjoškolke - dvije stare 15, a jedna 16 godina - na autobusnoj stanici, na putu da se pridruže takozvanoj Islamskoj Državi. Nakon 18-satnog putovanja autobusom, vjeruje se da su prešle u Siriju nekoliko dana kasnije.

Što je te učenice - odlikašice! - navelo da napuste svoje obitelji i odu u ratno područje da bi, najvjerojatnije, postale partneri borcima ISIL-a? Britanski vodeći stručnjak za anti-terorizam okrivljuje društvene medije.

SIR PETER FAHY, ANTI-TERORISTIČKI ODJEL BRITANSKE POLICIJE: "Promjena koju vidimo zadnjih nekoliko godina je da se ekstremističke poruke upumpavaju kroz internet ravno u sobe vaše djece."

Istražitelji kažu da je još jedna Britanka, Aqsa Mahmood, koja je otputovala u takozvanu Islamsku Državu u Siriji, pomogla u regrutiranju triju tinejđerki.

To je fenomen koji se događa sve češće širom svijeta u sklopu kampanje regrutiranja Islamske Države, kaže ekspert za terorizam Shiraz Maher, sa Kraljevskog koledža London, govoreći u Institutu Chatham House.

SHIRAZ MAHER, KING'S COLLEGE LONDON: "Danas možete voditi direktni razgovor s borcem. Možete ga pitati kakav je život na terenu. Možete pitati kako su tamo došli. A to pomaže u prevladavanju vaših vlastitih strahovanja ili bilo čega drugoga što vas sprečava da odete i sami u borbu."

Maher kaže da se ti online razgovori često tiču posljedica po obitelj koja se ostavi pozadi.

"Kako ste svojoj majci rekli da ste otišli u Siriju? Kako ste se pomirili s činjenicom da ste joj slomili srce?"

Propaganda Islamske Države često se oslanja na mrežu, kako ih Maher naziva, 'fanova'.

"Mi ih nazivamo diseminatori. Oni su nevjerojatno važni u smislu da, zato što nisu na terenu, mogu prikupiti ogromne količine informacija iz više izvora i dalje ih širiti."

Jedan od najplodnijih diseminatora živio je u ovom stanu u Bangaloreu, u Indiji, radeći pod Twitter imenom ShamiWitness. On je uhapšen u decembru.

Njegov Twitter račun - sada neaktivan ali još uvijek dostupan - ima više od 17 hiljada sljedbenika, a uključivao je propagandu Islamske Države, savjet budućim regrutima i poruke pohvale mrtvim borcima.

Direktor američkih obavještajnih službi James Clapper rekao je ovih dana da ga najviše brine ekstremizam izrastao kod kuće, inspiriran putem interneta.

JAMES CLAPPER, DIREKTOR SVIH AMERIČKIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI: "ISIL je posebno vješt i sofisticiran u prozelitizmu i regrutaciji i iznimno spretan u korištenju društvenih medija. To je izazov za nas jednako kao i u Evropi."

Eksperti za sigurnost kažu da se mora odgovoriti na ekstremističku propagandu na internetu, koristeći ista pomagala kako bi se spriječilo da još više mladih ljudi pređe granicu od radoznalosti u radikaliziranu stvarnost.

XS
SM
MD
LG