Linkovi

Cilj pet novih svemirskih misija NASA-e: promatrati Zemlju


NASA je odlučila dugoročno promatrati ključne sisteme za održavanje života na Zemlji, kako bi svi bolje razumjeli planet na kojem žive.

Američka agencija za svemirska istraživanja NASA završava svoj dvanaesto-mjesečni period s najviše projekata u posljednjih deset godina: tri misije lansirane u protekloj godini te dvije ovog mjeseca - jednu početkom januara, a petu, posljednju, zakazanu za 29. januara. Letjelice koje se šalju u Zemljinu orbitu usredotočene su na ključne sisteme za održavanje života na Zemlji i na koji način oni reagiraju na jednom toplijem planetu.

Kad se ubroje posljednja istraživanja, broj NASA-ine flote letjelica za promatranje Zemlje dostigao je 18.

Prva s lansirnog mjesta, u februaru prošle godine, bila je Misija za mjerenje globalnih padalina, kaže NASA-in geoznanstvenik Tom Wagner:

''To bi nam trebalo pomoći da bolje razumijemo padaline. Moći ćemo izmjeriti količinu snijega u atmosferi. Osim toga, pomoći će nam da bolje razumijemo kišu.''

Druga je misija bila ''Orbitirajući monitor ugljičnog dioksida.'' Tom Wagner kaže da je ona vrlo važna, s obzirom da su emisije ugljičnog dioksida glavni uzrok globalnog zatopljavanja.

''Jedna od najvažnijih stvari vezanih uz ugljični dioksid je da znamo odakle on dolazi, ali još je važnije da znamo gdje on odlazi. Da li ga upije ocean? Da li se on oslobađa otapanjem Arktika? Ili, recimo, želimo razumjeti gdje će biti naš planet za nekih 50 ili 100 godina,'' rekao je Tom Wagner.

Također, prošle godine, dvije su letjelice postavljene na međunarodnoj svemirskoj postaji. Tom Wagner dodaje:

''To je prvi put da postavljamo letjelice na svemirskoj postaji da promatraju Zemlju. Svemirska postaja je jedna nevjerojatna platforma koja je, između ostalog, vrlo moćna mašina i može podnijeti velike letjelice.''

Jedna letjelica nazvana je RapidScat. Sa svog fiksnog položaja izvan međunarodne svemirske postaje, ona bilježi brzinu vjetra na površini oceana, odnosno prikuplja podatke koji bi mogli poboljšati klimatske modele i prognoziranje vremena. Druga se zove ''Sistem za praćenje aerosola u oblacima.''

''Odašiljat ćemo lasere koji će proučavati odnos između zagađivača i ostalih čestica te formiranja oblaka,'' dodaje Tom Wagner.

Sljedeći satelit koji ćemo poslati je ''Pasivno-aktivna vlaga tla.'' Njen je cilj ispitivanje vodenog ciklusa, ključnog za život na planetu. Tom Wagner kaže da će ovaj, kao i ostali alati, pratiti zdravlje Zemljinih vitalnih sustava:

''Jedno stoji, a to je da je sve na Zemlji međusobno povezano. Stoga, ako je želite razumjeti, morate izvršiti mjerenja posvuda, i to neprestano, kako bi mogli dobiti cjelovitu sliku o tome što se događa. A sateliti su jedan od najboljih načina za to.''

Tom Wagner kaže da će ogroman arhiv podataka koje emitiraju sateliti biti od koristi za meteorologe i bolje moći opisati klimatske modele. NASA-ini podaci također pomažu poljoprivrednicima te upraviteljima oceana i posjeda u donošenju boljih odluka kao odgovor na globalno zatopljavanje.

Oči letjelica NASA-e uperene prema Zemlji
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG