Linkovi

Washington: Nacionalni muzej žene u umjetnosti kritiziran zbog izostave nekih slika Djevice Marije


Izložba u Wasingtonu pokazala je da osjetljivost usljed slikanja i drugog prikazivanja vjerskih figura nije jedinstvena samo za islam.

Teroristi koji su usmrtili 12 osoba u francuskom magazinu Charlie Hebdo su ranije kazali da su uzrok njihovog bijesa i sovete - satirične karikature poslanika Muhammada.

Masakr u Charlie Hebdo je još jednom podcrtao činjenicu da Zapad ne dijeli uvijek tabu -teme kada je u pitanju umjetničko izražavanje, sa drugim dijelovima svijeta.

Ne-muslimani možda malo teže shvataju preosjetljivost muslimana kada je u pitanju njihov Poslanik. Međutim, jedan muzej u glavnom gradu Amerike je izazvao lavinu kritika radi izložbe koja se bavi prikazivanjem Djevice Marije u evropskoj umjetnosti.

Ovom je izložbom Nacionalni Muzej žene u umjetnosti želio pokazati kako su veliki majstori humanizirali Djevicu Mariju. Ipak, galerija je kritizirana jer je u izložbi izostavila slike majke Božije koje su radili moderni umjetnici - koji ju nisu prikazivali kao savršenstvo.

“Ovo je djelo Sestre Ursole Caccia ...”

govori direktorica Susan Fisher Sterling, dodajući da su ljudi u principu osjetljivi kada je u pitanju religija u umjetničkom prikazivanju.

SUSAN FISHER STERLING, :
“Vjerujem da je odgovor na takvu umjetnost, bila to Djevica Marija ili nešto drugo, uvijek donekle emocionalan. Te su stvari vrlo duboko urezane u ljudski psihu, i ljudsko srce, oni žele da je to uvijek na nekoj vrsti pijedestala - tako da ne čudi da im to pada teško...,'' rekla je Susan Fisher Sterling

Časna Sestra Marie-Bernard se divi renesansnom djelu “Djevica sa Djetetom.” Ona pripada redu zvanom Ropkinje Bezgriješnog Srca Marijinog. Ko to može reći da njihovo postojanje danas i ovdje, nije Božija volja?

“Dok smo se vozile kako bismo sudjelovale na konferenciji pokreta za zaštitu života, ugledale smo sliku Blažene Djevice, uz natpis: Upoznajte Mariju! I zato smo se i zaustavile,” rekla je sestra Marie Bernard.

Ona vjeruje da je pogrešno prikazivati Djevicu, kako je to učinjeno na ovom platnu iz 20. stoljeća, načinjenom od slonovskog izmeta, i s vulgarnim motivima. Sestra Marie-Bernard dodaje:

“Užasava me da se takvo što dozvoljava, da se to prikazuje javnosti, da se može vidjeti na javnoj izložbi - dok su veliki umjetnici kroz stoljeća toliko truda uložili da ju prikažu lijepom.”

Za ove časne sestre nema granice sublimiranim načinima da se naslika žena kojoj su one posvetile svoje živote.

XS
SM
MD
LG