Linkovi

Umjetnička djela u podzemnoj željeznici oduševljavaju Njujorčane i turiste


Ponekad ih se kolektivno naziva njujorškim ''podzemnim muzejom umjetnosti'' - više od 250 radova na podzemnim i željezničkim stanicama, čiji je cilj učiniti put oko grada ljepšim.

Milijuni Njujorčana i posjetitelja u New Yorku svakoga dana putuju gradskom podzemnom željeznicom i prigradskim vlakovima. Tokom svog puta, susreću se s jednom od najrasprostranjenijih umjetničkih zbirki na svijetu.

Ponekad ih se kolektivno naziva njujorškim ''podzemnim muzejom umjetnosti'' - više od 250 radova na podzemnim i željezničkim stanicama, čiji je cilj učiniti put oko grada ljepšim.

Primjerice, ogromni oslikani plafon već cijelo stoljeće može se vidjeti na željezničkom kolodvoru Grand Central, a na tržnici Grand Central, viseća lampa inspirirana stablom koja se sjaji s kristalima poput leda .

Neki od autora su početnici, a neki već odavno slavni umjetnici: Roy Lichtenstein, čiji zid od emajliranog porculana u pop-art stilu krasi Times Square, te Sol Lewitt, čiji se živopisni ''Virovi i vihori'' nalaze na stanici Columbus Circle.

Sandra Bloodworth direktorica je umjetničkog programa Njujorške prometne uprave od njegovog začetka 1985. godine.

''Zapravo, program je počeo puno ranije. Kad je osnovana željeznica 1904.-e godine, jedan dio novca odvojen je za izradu posebnih ukrasa u željeznici kako bi se ona učinila posebnim mjestom za njene korisnike,'' kaže Sandra Bloodworth.

Posljednjih 30 godina, od umjetnika se tražilo da naprave djela vezana uz život u gradu ili naselju pojedine stanice. Tako se mogu vidjeti motivi plaže na stanicama blizu Atlanskog oceana, ili autohtone biljke i cvijeće na onima u Brooklynu.

Mozaici s motivima prirode, kao i brončane ploče inspirirane fosilima, pozdravljaju putnike u podzemnoj željeznici Američkog prirodoslovnog muzeja. Mala kuglasta stvorenja u izradbi Toma Otternessa, hirovito su naselila drugu stanicu.

Na Times Square-u, mozaici zvani ''Slavljenici'' evociraju one koji u New York dolaze na doček Nove Godine. Putnica Tonya Pierre, u crvenom kaputu gotovo izgleda kao dio ove umjetnosti - čiji je inače čvrsti pobornik. Ona komentira:

''Kad sam pod stresom, gledam umjetnička djela oko mene. Volim boje. Tamo gdje živim, ima mozaik muškarca i žene koji kao da lebde nad vodom - divan je. Divno je svuda biti okružen umjetnošću.''

Nedaleko, turistkinja iz Kolumbije, Alejandra Acosta, zaustavila se da fotografira stakleni mozaik pokojnog afro-američkog umjetnika Jacoba Lawrence-a:

''Lijepo je vidjeti ovakve stvari koje privlače pažnju, pogotovo kad hodate podzemnom željeznicom, prostorom koji zna biti siv i dosadan.''

U središtu grada, na čvorištu Fulton Center, Sandra Bloodworth kaže da je najnovije zapaženo djelo njujoške željeznice, njena ''umjetnička kruna,'' ogromna mreža koja odražava nebo, u izradi Jamesa Carpentera iz firme Grimshaw Architects and Arup.

''Zajednički su napravili ovo umjetničko djelo koje unosi svjetlo u ovu stanicu, ili - kako je rekao Jamie Carpenter - nebo je uklopljeno u reflektor neba i odražava se na cijeli centar ispod, na ljude dok prolaze i putuju stanicom,'' rekla je Sandra Bloodworth.

Čak i za sivih zimskih dana, ovaj izložak ulijeva život u inače turobne prolaze - nešto što se zapravo može reći za sva djela u muzeju njujorške podzemne željeznice.

Umjetnička djela u podzemnoj željeznici oduševljavaju Njujorčane i turiste
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG