Linkovi

Sve veća proizvodnja nafte u SAD-u mijenja geopolitički ambijent


Jack Gerard, direktor Američkog naftnog instituta: ''Rastuća proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama vjetar je u leđa američkoj političkoj moći.''

Opadanje cijena nafte mijenja gospodarsku i stratešku ravnotežu između izvoznika nafte i njihovih klijenata. Analitičari ovaj proces smatraju igrom od ključne važnosti za Sudijsku Arabiju, Iran, Sjedinjene Države i druge glavne proizvođače nafte.

Cijene benzina u Sjedinjenim Državama na najnižoj su razini u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući sve nižim cijenama sirove nafte.

Te cijene naglo su pale jer je, usporavanjem ekonomskog rasta u zemljama Europe i Azije, smanjena potražnja za tim energentom. Istovremeno, rast proizvodnje sirove nafte u Sjedinjenim Državama doveo je do povećanja američkih naftnih rezervi.

Previše nafte i premala potražnja kompliciraju ekonomski i energetski ambijent za proizvođače energenata, ističe James Berkeley, investicijski stručnjak kompanije Ellice Consulting i kratko dodaje:

''Može se jasno vidjeti da neki proizvođači u ovoj situaciji igraju poker.''

Ranije bi unutar OPEC-a, Organizacije zemalja izvoznica nafte, rješavali problem pada cijena dogovorom o smanjenju proizvodnje, što bi ograničilo zalihe i podiglo cijene. Međutim, ovaj put članice OPEC-a nisu se složile oko takvog zajedničkog koraka.

Glavna članica OPEC-a, Saudijska Arabija, u stanju je proizvoditi naftu na jeftin način i posjeduje značajne financijske rezerve.

Saudijci su vjerojatno izračunali da njihova zemlja može trpjeti niske cijene nafte duže od ekonomski nestabilnog regionalnog konkurenta Iran, smatra profesor na Sveučilištu La Salle, Edward Turzanski:

''Saudijci kažu da su voljni platiti cijenu za malo ekonomskih neprilika kod kuće jer znaju da će isti problem puno teže pogoditi Iračane.''

No, niske cijene nafte također štete ekonomijama Venecuele i Rusije, zemalja koje uveliko ovise o nafti.

Kako kažu analitičari, obećanja koja su državni dužnosnici u Moskvi i Caracasu dali svojim narodima temeljena su na budžetima koji su predviđali puno veće prihode od prodaje nafte nego što im trenutno pristiže. To bi ih moglo prisiliti da donesu neke nepopularne odluke na smanjivanju budžetske potrošnje i tako oslabiti njihovu političku moć.

Niske cijene nafte također štete zaradi američkih naftnih proizvođača. Međutim, direktor Američkog naftnog instituta Jack Gerard, kaže da će ih spasiti inovacije i sve veća produktivnost na američkim naftnim poljima. On dodaje i da je rastuća proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama vjetar u leđa američkoj moći.

''To se mijenja na vrlo znakovit način, u vrijeme kad se Sjedinjene Države, kao dominantna svjetska sila u proizvodnji nafte i prirodnog plina, bore za smanjenje uticaja Rusije na Bliskom Istoku i drugim područjima,'' kaže James Berkeley.

On dodaje da sve veća proizvodnja nafte u Sjedinjenim Državama mijenja geopolitički ambijent:

''Mislim da to postaje najveće pitanje od geopolitičke i ekonomske važnosti u sljedećih tri do pet godina.''

Gospodin Berkeley je uvjeren da će borba oko cijena nafte, proizvodnja energenata i gospodarski rast postajati sve intenzivniji.

Sve veća proizvodnja nafte u SAD-u mijenja geopolitički ambijent
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG