Linkovi

Iz video igara u medicinsku dijagnostiku


Iz video igara u medicinsku dijagnostiku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Kada bi vam video igra mogla spasiti život? Onda kada rezultira novom medicinskom dijagnostičkom metodom koja pruža detaljan pogled u tijelo pacijenta, pomažući tako kirurzima da mnogo pouzdanije planiraju i izvedu komplicirane operacije.

Oni koji misle da programiranje video igara nema nikakve druge svrhe osim zabave, trebaju ponovno razmisliti. Tako kaže dr. Brian Butler, radiološki onkolog u Metodističkoj bolnici u Houstonu i glavni autor nove dijagnostičke metode nazvane Plato's Cave, Platonova pećina.

"Kompjuterski inžinjeri i oni koji igraju video igre stvarno su bili snaga koja je omogućila ovu tehnologiju," kaže Butler.

CAVE je vrlo moćna tehnologija procesuiranja, temeljena podjednako i na Microsoftovom i na Appleovom softveru, koja velikom brzinom unosi podatke iz drugih dijagnostičkih aparata - poput CT, MRI i PET skenera - i pretvara ih u detaljne slike.

Jednako kao grafika u video igri, tako i višebojni prikazi na ekranu osjetljivom na dodir omogućuju liječnicima da se kreću kroz sliku i virtualno razgledaju dijelove tijela iz svih smjerova, da ih rotiraju ili im se približe ili udalje od njih.

Jedan od kirurga koji koristi Platonovu pećinu, Mas Takashima, kaže da je mogućnost da se jasno vizualizira operativno područje ključ uspješnog kirurškog zahvata.

"Kada imate podatke i možete vidjeti što se točno događa, to definitivno smanjuje razinu stresa i zabrinutosti oko, recimo, neke krvne žile ovijene oko tumora."

Nedavno su kirurzi koristili sistem CAVE da planiraju tešku operaciju na pacijentu koji se nesretnim slučajem ustrijelio samostrijelom. Uspjeli su jasno vidjeti gdje je strijela ušla u lubanju i koliko blizu je bila kritičnim krvnim žilama.

Ne tako davno, čak i vrlo istaknuti liječnici bili su skeptični oko tehnologije skenerskog oslikavanja. Dr. Robert Grossman, koji predaje neurološku kirurgiju u Metodističkoj bolnici u Houstonu, sjeća se iskustava iz 1963.

"Kad je bio objavljen prvi CT sken, šef neuroradiologije u našoj bolnici - a on je bio vrlo istaknut u medicinskim krugovima! - rekao je: 'Sve je to samo obmana!'"

Sada, kažu stručnjaci, to je tek početak. S vremenom, tehnologija skenerskog oslikavanja postajat će sve bolja i bolja.

XS
SM
MD
LG