Linkovi

Turska pruža sigurno utočište iračkim Yazidima, izbjeglim pred nasiljem ISIL-a


Stotine Yazida, muškaraca i žena, koji su pobjegli pred militantima Islamske države u Iraku, sada traže utočište u Turskoj. Mnogi od njih još uvijek ne znaju što se dogodilo s drugim članovima njihovih obitelji, koji su bili zahvaćeni brutalnim napadom ekstremista ISIS-a.

Huri Halef kaže da je prošla kroz pakao. 35-godišnja majka sedmero djece, jedva je uspjela pobjeći pred islamskim militantima koji haraju njenim rodnim Irakom.

Halef i još, kako se procjenjuje, 600 hiljada drugih, dio su iračke yazidske manjine i najnovija meta Islamske države, ekstremista koji su zauzeli velike dijelove zemlje i od njih napravili svoju vlastitu verziju kalifata.

"Kada su došli, pobjegli smo da spasimo živote. Netko mi je rekao da nitko od moje obitelji nije ostao. Imala sam jednog brata i devet sestara. Pred svima, ekstremisti su ih ukrcali u aute i oteli. Jedna od mojih sestara je skočila iz auta i ozlijedila se," kaže Halef. "Jutros mi je javljeno da je umrla."

Otkako su militanti IS-a opkolili jedno yazidsko selo i tražili da se stanovnici ili preobrate na islam ili budu ubijeni, Halef nije čula ništa o svojoj jedinoj kćeri, nedavno udanoj osamnaestogodišnjakinji.

Halef je sada sigurna u izbjegličkom logoru u Turskoj, gdje većinu vremena provodi razmišljajući o sudbini svoje obitelji.

"Ako nam kažu da se vratimo u Sinjar, nitko neće ići. Nitko. Mogu nas ubiti ovdje, ali ja se ne vraćam."

Mnogi Yazidi su pobjegli pred militantima uspevši se prema vrhuncima planinskog lanca Sinjar, odakle nisu imali kuda dalje. Većina je uspjela konačno pobjeći uz pomoć kurdskih boraca, pešmerga.

"Pešmerge su se borile protiv IS-a četiri sata, ali su i oni morali pobjeći kad im je ponestalo municije. Oni koji su uspjeli pobjeći na planinu su se spasili. Oni koji nisu, bili su ubijeni," kaže 60-godišnji Murad Kassim Rashow, koji je uspio pobjeći sa suprugom i šestero djece. "Odveli su sve djevojke. Onima koje su ostale, odsjekli su dojke."

Sjedinjene Države su počele zračne udare protiv IS-a prije više od tjedan dana, dijelom i da spriječe masakr desetaka hiljada Yazida u sjevernom Iraku.

Tijesno povezana zajednica Yazida je dvostruka manjina: nisu muslimani, a većinom nisu ni Arapi. Njihova vjera, koja prema nekim procjenama postoji već 4 hiljade godina, uključuje elemente judaizma, kršćanstva i islama. Njihov najsvetiji simbol je Malak Tawus, pali anđeo, što mnoge - među njima i ekstremiste ISIL-a - navodi da Yazide smatraju štovaocima đavola.

Turske vlasti procjenjuju da je u Turskoj trenutno oko 1900 yazidskih izbjeglica, gotovo svi u širem području jugoistočnog grada Silopi, petnaestak kilometara od iračke granice. Gotovo 700 ih živi u šatorima koje je osigurala lokalna zajednica, a ostali su smješteni kod rodbine.

XS
SM
MD
LG