Linkovi

SAD – Irak: "Jedna od stvari koju ova zemlja ne treba su savjeti Dicka Cheneya o ratovima."


Islamska država Irak i Levant prema zamislima sunitskih militanata
Islamska država Irak i Levant prema zamislima sunitskih militanata

Kriza u Iraku još jedan je povod za brojne kritike spoljne politike koju vodi predsjednik Obama. Tim kritikama pridužio se i bivši američki potpredsjednik Dick Cheney.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i dalje isključuje mogućnost slanja američkih borbenih snaga u Irak, mada je Bijela kuća vrlo zabrinuta napredovanjem sunitskih militanata koji sada kontroliraju veliki dio iračke teritorije. Kriza u Iraku još jedan je povod za brojne kritike spoljne politike koju vodi predsjednik Obama. Tim kritikama pridužio se i bivši američki potpredsjednik Dick Cheney, jedan od najjačih zagovornika i kreatora američke invazije na Irak u martu 2003. godine.

U međuvremenu, na hiljade naoružanih iračkih šiita su u Bagdadu da brane i odbrane glavni grad od militanata koji se bore za Islamsku državu Irak i Levant.Ti militanti sada ugrožavaju i iračku naftnu infrastrukturu. Uz potencijalnu izbjegličku krizu, Irak se suočava i sa nestašicama goriva i medicinskih potrepština.

Predsjednik Obama je svjestan da bi se sadašnja iračka kriza mogla proširiti Srednjim Istokom, ali ističe da je američko angažiranje u rješavanju te krize ograničeno:

"Američke snage nećemo ponovo slati u Irak da se bore. Pomoći ćemo Iračanima na druge načine da se bore protivg terorista koji im prijete i njima, i regionu, a takođe i Sjedinjenim Držvama."

Sjedinjene Države se povlače sa svjetske scene sa krupnim negativnim posljedicama, ističe bivši američki potrpredsjednik Dick Cheney i dodaje:

"Ostavili smo veliku prazninu na Srednjem istoku povlačenjem iz Iraka bez sporazuma o dugoročnom prisustvu u toj zemlji. Obamina nedavna najava o kompletnom povlačenju iz Afganistana, moguće opet bez takvog spoprazuma, jednako je opasna. Bijela kuća i dalje živi u uvjerenju da je likvidiranjem Osame bin Ladena problem terorizma riješen. To nije bilo ni tada, a ni danas nije tačno."

Rat u Iraku je bio jedan od najnepopularnijih američkih vojnih angažmana. Sadašnja podrška javnosti ponovnoj oružanoj intervenciji u Iraku je vrlo, vrlo mala.

Senator Harry Reid, Demokrata, na kritike Dicka Cheneya kratko odgovara:

"Jedna od stvari koju ova zemlja ne treba su savjeti Dicka Cheneya o ratovima."

Mnogi Republikanci, senatori i kongresmeni, a i neki Demokrate smatraju da Sjedinjene Države moraju razmoriti mnogo snažniji odgovor na, teroristima i militantima podsticane i vođene, sukobe na Srednjem Istoku.

Jedan od njih je i senator John Mc Cain, Republikanac:

"Ti teroristi i militanti su direktna prijetnja sigurnosti Sjedinjenih Država. Onima koji govore ostavimo Iračanima da se bore protiv njih kažem.... militanti i teroristi će sukobe prošiti izvan Iraka i Sirije."

Iračka vlada zatražila je od Sjedinjenih Država da vrše udare iz zraka na snage sunitskih militanata. To je opcija o kojoj se predsjednik Obama još uvijek nije odlučio. Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je da bi zračni udari bili od male koristi bez istovremenog formiranja iračke vlade u kojoj će biti podjednako zastupljene sve iračke političke, etničke i vjerske grupe.
SAD – Irak: "Jedna od stvari koju ova zemlja ne treba su savjeti Dicka Cheneya o ratovima."
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
XS
SM
MD
LG