Linkovi

Obama u Maleziji, trećoj stanici svoje azijske turneje


Dobrodošlica u Kuala Lumpuru
Dobrodošlica u Kuala Lumpuru

Predsjednik će, očekuje se, ublažiti zabrinutost malezijskog premijera Najiba Razaka oko Obaminog Trans-pacifičkog trgovinskog sporazuma

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u Maleziju, treću postaju na svojoj turneji kroz četiri zemlje sa ciljem ojačavanja veza s azijskim saveznicima.

Predsjednik će, očekuje se, ublažiti zabrinutost malezijskog premijera Najiba Razaka oko Obaminog Trans-pacifičkog trgovinskog sporazuma. Malezija je bliski trgovinski partner Kine i protivi se nekim dijelovima tog sporazuma.

Prije odlaska iz Južne Koreje, rano u subotu, Obama se obratio američkim vojnicima stacioniranim u Seulu, rekavši im da Sjedinjene Države "neće oklijevati da koriste svoju vojnu moć kako bi obranile naše saveznike i naš način života." Predsjednikova izjava dolazi u vrijeme dok Sjeverna Koreja prijeti da provede svoj četvrti nuklearni test.

"Želim biti jasan: obaveza koju su Sjedinjene Države preuzele u vezi sigurnosti Republike Koreje samo postaje sve jača kada je suočena s agresijom," rekao je. "Naše savezništvo ne oslabi svaki put kad oni žele privući pažnju na sebe. Ono samo dobiva na podršci iz ostatka svijeta. Sjevernokorejska odlučnost da proizvede nuklearno oružje je put koji vodi samo ka većoj izolaciji. To nije znak snage. Svatko može prijetiti. Svatko može pokretati armije. Svatko može ispucati projektil. To nikoga ne čini jakim. To ne vodi ka sigurnosti, ni prilikama, niti poštovanju."

Tokom zajedničke konferencije za novinare sa južnokorejskom predsjednicom Park Geun-hye, u Seulu, u petak, Obama je rekao da Pyongyang neće dobiti ništa osim daljnje izolacije ako proslijedi ka nuklearnom testu.

Južnokorejska liderka je rekla da Obamina posjeta šalje čvrstu poruku da se sjevernokorejska provokacija neće tolerirati.

Obama je iskoristio konferenciju za novinare da se dotakne historijskog spora koji narušava odnose između Južne Koreje i Japana, koji je također posjetio ovaj tjedan. On je rekao da je metoda Japana, u vrijeme rata, da koristi južnokorejske žene kao seksualnu relaksaciju svojih vojnika, šokantna, ali je pozvao i Seul i Tokio da gledaju u budućnost svojih odnosa.

Američki lider je također izrazio saučešća obiteljima stotina djece izgubljene u prošlotjednoj nesreći trajekta.

Nakon posjete Maleziji, posljednja stanica Obamine turneje bit će Filipini, koji su također uključeni u teritorijalni spor s Kinom zbog kojega su i produbili vojne odnose s Washingtonom.

To je peta posjeta Aziji predsjednika Obame otkako je preuzeo dužnost, 2009. On je također obećao da će pacifička regija postati veći ekonomski, diplomatski i vojni prioritet za Sjedinjene Države.
XS
SM
MD
LG