Linkovi

UN-ov izvještaj poziva svijet da se hitno prebaci sa fosilnih goriva na čišće izvore energije


U izvještaju se kaže da globalno ispuštanje stakleničkih plinova treba smanjiti za 40 do 70 posto do 2050. godine, kako bi se izbjegle devastirajuće posljedice teških vremenskih nepogoda na topliji svijet

Novi izvještaj Ujedinjenih nacija kaže da se svijet treba prebaciti sa fosilnih goriva na čišće izvore energije kako bi kontrolirao posljedice klimatskih promjena. Veoma iscrpan izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama, objavljen nakon sastanka naučnika i predstavnika vlada u Berlinu, slijedi dva nedavna izvještaja istog panela u kojima se u detalj obrazlaže izvjesnost klimatskih promjena, njihove posljedice, kao i što se oko toga može napraviti.

Ogroman solarni projekt u kalifornijskoj pustinji Mojave jednog će dana pružiti čistu energiju za 140 hiljada domova, kaže predsjednik kompanije NRG Energy David Crane.

"Naša generacija lidera može pokrenuti bitku protiv klimatskih promjena tako da sljedeća generacija, oni koji su danas u 20tim i 30tim godinama, može završiti taj posao."

Takvu vrstu akcije mora se pokrenuti u globalnim razmjerima, kaže Rajendra Pachauri, predsjedatelj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama. "Ako zaista želimo ograničiti porast temperatura za ne više od dva celzijeva stupnja, onda je to poruka koja jasno proizlazi iz ovog izvještaja."

U izvještaju se kaže da globalno ispuštanje stakleničkih plinova treba smanjiti za 40 do 70 posto do 2050. godine, kako bi se izbjegle devastirajuće posljedice teških vremenskih nepogoda na topliji svijet.

Ali, rješenja su nadomak ruke, kaže nam, putem Skypea, Nathaniel Koehane iz Fonda za obranu okoliša: "Postoji šačica stvari - u vezi energetske efikasnosti, obnovljive energije, smanjenja deforestacije - dakle, šačica stvari koje svijet može uraditi da se do 2020. stvari preokrenu i da se svijet zaputi ka dovoljnom smanjenju emisija plinova da bi klima ostala sigurna."

Na obnovljive izvore energije otpada 8,5 posto svjetske proizvodnje energije, odnosno 20 posto ako se doda i nuklearna energije. Međutim, Koehane kaže da postoji ogroman jaz između međunarodnih napora i onoga što se mora učiniti.

"Ako pogledate statistiku u izvještaju, onda vidite da upotreba ugljena raste brže od drugih izvora. Dakle, moramo preokrenuti taj trend i moramo vrlo brzo povećati izvore obnovljive energije i opći udio obnovljive energije."

U izvještaju Međuvladinog panela se kaže da je utvrđeno da što se duže odlaže kontrola emisije plinova, to je veća cijena na račun javnog zdravstva i okoline. Koehane kaže da birači moraju svojim vladama jasno reći da je promjena klime važno pitanje. "Ako možemo pridobiti političku volju i pogurati u tom smjeru, onda već imamo tehnologije da počnemo raditi na problemu. Treba nam samo da se svi uključe."

Još uvijek ima vremena za svjetsku zajednicu da djeluje, kaže se u izvještaju. Pregovarači UN-a rade na novom sporazumu o globalnom smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova koji bi zamijenio Protokol iz Kiota, koji je istekao 2012. godine.
XS
SM
MD
LG