Linkovi

Da bi bolje razumjeli ljudski mozak, naučnici proučavaju mozak muhe


Da bi bolje razumjeli ljudski mozak, naučnici proučavaju mozak muhe
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Posljednji zajednički predak muha i ljudi živio je prije više od 500 miliona godina ali naučnici kažu da su oba organizma tokom svoje evolucije razvila jednake načine za registriranje pokreta oko sebe

Ljudski mozak sadrži više od 100 milijardi neurona, dok ih mozak muhe ima samo 100 hiljada. Dakle, znanstvenicima je mnogo lakše da proučavaju kako muha reagira na zamijećeni pokret.

Da bi to učinili, oni su dizajnirali majušnu pokretnu stazu u obliku loptice koju muha, pričvršćena uz štapić, može pokretati nogama u bilo kojem smjeru.

Mali panoramski ekran ispred muhe prikazuje različite pokretne objekte, navodeći muhu da ih izbjegava pokrećući noge.

Thomas Clandinin je profesor neurobiologije na Univerzitetu Stanford: "Pomicanjem pokretne trake one nam pokazuju što vide a mi možemo onda mjeriti odnos između onoga što one vide i što učine, svojevrsni automatski izvještaj."

U drugom dijelu laboratorije, jedan volonter gleda iste slike pri čemu se snima aktivnost njegovog mozga. Znanstvenici kažu da su bili iznenađeni ustanovivši da i mozak čovjeka i mozak muhe slijede iste obrasce.

"Bazični algoritmi koje mozak koristi za obavljanje fundamentalnih stvari kao rezultat vida izgledaju praktički jednako," kaže Clandinin.

Znanstvenici kažu da sada pokušavaju identificirati koje neurone muhe koriste za reakciju na viđeni pokret kako bi došli do naznaka kako ljudski mozak obrađuje istu informaciju.

Njihov konačni cilj je razvoj boljih strategija za pomaganje ljudima koji pate od psihijatrijskih i neuroloških bolesti.
XS
SM
MD
LG