Linkovi

Freedom House: Sloboda u svijetu nazaduje osmu godinu za redom


Prema najnovijem izvještaju organizacije Freedom House, sloboda u svijetu u 2014. godini je nazadovala, a u nekima od najutjecajnijih zemalja u svijetu je ozbiljno narušena.

Možda nigdje nije nazadovanje slobode toliko jako vidljivo kao u Egiptu, gdje je gnjevne prosvjede zamijenio vojni puč i udar na one koji se s njime ne slažu.

Autor izvještaja organizacije Freedom House, Arch Puddington, kaže da Egipat nije bio usamljen primjer: "Ovo je vrijeme kada lideri autoritarnih zajednica pokazuju više samouvjerenosti i arogancije nego u prošlosti, a postoji i labava koalicija, savez represivnih zemalja."

Freedom House je ocijenio 195 zemalja i 14 teritorija na temelju političkih prava i građanskih sloboda. Ustanovljeno je da je opća razina slobode opala osmu godinu za redom i 60 posto svjetskog stanovništva - gotovo 4 milijarde i 300 miliona! - živi u zemljama u kojima su djelomično slobodni ili to uopće nisu.

"Političke elite ne moraju uvijek koristiti nasilje, ne moraju ljude staviti pred zid, a da još uvijek budu sposobni kontrolirati politiku i marginalizirati opoziciju," kaže Puddington.

Gotovo nijedna regija nije prošla lošije od Euroazije, sa pojačanim progonima manjinskih grupa u Rusiji i udarima na medije u Ukrajini. Sedamdeset-osam posto stanovništva te regije živi u zemljama ocijenjenim kao 'neslobodne'.

Na Srednjem Istoku i u Sjevernoj Africi, borbe i zločini u Siriji i represija u Saudijskoj Arabiji obje su regije stavile među 10 najgorih, odnosno 'najmanje slobodnih' država, nadjačavši dobitke u građanskim slobodama u Tunisu. 83 posto stanovništva tog područja živi u državama ocijenjenim kao 'neslobodne', 15 posto u 'djelomično slobodnim' i samo 2 posto u jedinoj državi tog područja ocijenjenoj kao 'slobodnoj' - Izraelu.

U azijsko-pacifičkom području, Kina je u 2013. bila još netolerantnija nego ranije, ciljajući posebno izražavanje na internetu i zatvarajući aktiviste. U tom području, 43 posto populacije živi u zemljama ocijenjenim kao 'neslobodne'.

U Africi, 35 posto stanovništva živi u 'neslobodnim' zemljama.

Evropa je i dalje rangirana kao najslobodnije područje u svijetu sa 14 posto populacije regije koja živi u zemljama označenim kao u najmanju ruku 'djelomično slobodne', dok preostalih 86 posto živi u 'slobodnim' zemljama.

Stanje u Bosni i Hercegovini komentira Sylvana Habdank-Kolaczkowska, stručnjak organizacije Freedom House za Centralnu Evropu i Euroaziju: „Bosna je izvor daljnjih frustracija za svakoga tko promatra tu regiju, s optimizmom. Ono što se događa u Bosni je, u osnovi, mrtvi hod, ćorsokak, koji traje već nekoliko godina i ne izgleda kao da se popravlja. Kad god nam se učini da je došlo do napretka sa vladom na državnom nivou, to propadne; vlada nije u stanju funkcionirati što zbog unutrašnjih borbi ili zbog nevoljnosti entiteta da surađuju, posebno u Republici Srpskoj. U Bosni, problemi s korupcijom i nedostatkom nezavisnosti sudstva i dalje ostaju ekstremno teški, ali još je veći problem da, kako izgleda, ne uspijevamo ostvariti napredak jer vladajuća tijela ne uspijevaju zajedno raditi.“

Sjedinjene Države i dalje su rangirane među najslobodnijima u svijetu. Ali, Freedom House kaže da ima razloga da Washington bude zabrinut.

David Kramer, predsjednik organizacije Freedom House: "Kada je sloboda u silaznoj liniji, onda to ukazuje da ima manje stabilnih država, manje i slabije pouzdanih partnera."

Freedom House kaže da demokracije, posebno u Sjedinjenim Državama, kako izgleda pate od sumnje u same sebe, nesposobne ili nevoljne da djeluju; najbolji primjer čega je nedostatak napretka na Srednjem Istoku.

David Schenker, iz Instituta Washington, kaže: "Javnost u Sjedinjenim Državama uopće nije zainteresirana da bude jače, vojno angažirana na Srednjem Istoku, pa čak ni financijski ili diplomatski. Vidjeli smo to u ispitivanjima javnog mišljenja. Oni su više fokusirani na domaća pitanja."

Što ostavlja one koji tragaju za slobodom da se pitaju kamo da se okrenu.
XS
SM
MD
LG