Linkovi

'Megacities Carbon Project' - nova inicijativa u smanjenju emisija stakleničkih plinova


'Project Carbon' - nova inicijativa za mega-velegradove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Desetljećima naučnici mogu mjeriti kvalitetu zraka i razmatrati njen učinak na ljudsko zdravlje. Sada, oni testiraju nove načine mjerenja stakleničkih plinova u zraku. Los Angeles je jedan od gradova koji sudjeluju u novoj inicijativi, nazvanoj Megacities Carbon Project.

Desetljećima naučnici mogu mjeriti kvalitetu zraka i razmatrati njen učinak na ljudsko zdravlje. Sada, oni testiraju nove načine mjerenja stakleničkih plinova u zraku. Los Angeles je jedan od gradova koji sudjeluju u novoj inicijativi, nazvanoj Megacities Carbon Project.

Sa više od 18 miliona stanovnika, regija Los Angelesa je mega-velegrad, poznat ne samo po Holivudu nego i po svom smogu, maglovitom sloju zraka koji često prekriva grad.

Zagađivači zraka uključuju i stakleničke plinove, poput ugljičnog dioksida i metana, a oni ne ostaju samo iznad grada, kaže Riley Duren, iz NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon: „Treba nekoliko tjedana ili mjeseci da se ti plinovi pomiješaju, ali, na kraju, oni završe u atmosferi i rezultiraju posljedicama svugdje a ne samo u jednom gradu.“

Duren kaže da su Los Angeles i Pariz dio eksperimenta nazvanog Megacities Carbon Project. Cilj je monitoring stakleničkih plinova i uvid u dugoročne trendove da se vidi da li trenutne mjere zaštite okoliša i smanjenja razine tih plinova daju stvarne rezultate.

Šesnaest jako osjetljivih senzora postavljeno je na krovovima kuća i na medijskim tornjevima u južnoj Kaliforniji. Ti instrumenti stalno analiziraju što se nalazi u zraku.

Znanstvenici također koriste i daljinski monitoring zraka. Instrumenti, postavljeni na avione i na satelite, motre sunčevu svjetlost koja se reflektira sa površine Zemlje. Gledajući kako zrak mijenja to reflertirano svjetlo, naučnici mogu zamijetiti učinak ugljičnog dioksida i metana.

Jedan od senzora nalazi se na vrhu povijesnog Mt. Wilson, gdje su Albert Einstein i Edwin Hubble zagledali u nebo. Sada, kako kaže Stan Sander iz NASA-e, ova daljinska oprema gleda dolje na čitav bazen Los Angelesa i analizira zrak: „Ono što se nadamo učiniti ovdje na Mt. Wilson je napraviti svojevrsni model na koji bi drugi gradovi mogli mjeriti svoje ispuštanje stakleničkih plinova.“

Duren ističe hitnost razvoja metoda za mjerenje i praćenje ispuštanja stakleničkih plinova.

Kao što se vidi na ovom prikazu, 40 najvećih gradova svijeta, uzetih zajedno, emitira najviše ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva nakon Kine i Sjedinjenih Država.

I dok razvijene zemlje pokušavaju smanjiti emisiju... „U zemljama u razvoju, posebno u Južnoj Americi, Africi i Aziji, vidimo eksplozivan rast u gradovima zbog udruženih posljedica urbanizacije i ekonomskog rasta,“ kaže Duren.

Duren kaže da su mnogi od tih rastućih gradova u većoj opasnosti od klimatskih promjena zbog svega onoga što ispuštaju u zrak.
XS
SM
MD
LG