Linkovi

Vertikalne farme postaju vrući trend u Chicagu i drugim gradovima u SAD


Vertikalne farme postaju hit u Chicagu i drugim američkim gradovima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

'Poljoprivreda po narudžbi': bilje u uzgoju se može promijeniti u skladu sa potrebama tržišta i potpuno izrasli urod se može pokupiti za dva do četiri tjedna

Poljoprivreda u napuštenim skladištima! To postaje vrlo vrući trend u Chicagu i drugim dijelovima Sjedinjenih Država, ali su rezultati zasad – svakojaki.

Sijanje ovog sjemenja uspjeha često je nazvano 'vertikalne farme', jer, unutar velikih zgrada, farmeri montiraju visoke strukture sa nekoliko razina uzgojnih gredica, često obrubljenih umjetnom rasvjetom.

Drugdje, uzgajivači u te strukture uključe i staklenike i prirodno svjetlo, često na krovovima, ili na većim neiskorištenim poljima.

Premda farmeri eksperimentiraju sa svim vrstama nasada, većina ima uspjeha uzgajajući zelenje – začinsko bilje, razne salate, te mikrozelenje: biljke, recimo, cikle ili rotkve, ili suncokret, koji se beru dok su još jako mladi i koriste kao klice u salatama i sendvičima.

Akvaponičke farme, na kojima se uzgajaju ribe, koriste kao vodu za gredice onu koja je puna ribljeg izmeta.

Po čemu je kompanija FarmedHere drugačija od drugih vertikalnih farmi u Americi?

„Ovo je drugačije nego bilo što što sam vidio drugdje zbog veličine, ovo je ogromno i jedinstveno,“ kaže uzgajivač Maximino Gonzales.

Ova kompanija, iz Bedford Parka, u Illinoisu, završava prvu od četiri faze, sa planovima za proširenje do kraja sljedeće godine na ukupno 14 hiljada četvornih metara gredica.

Trenutno, farma ima dvije velike strukture sa pet do šest razina ogromnih gredica, obasjanih fluorescentim lampama. Jedna od struktura, gdje se uzgaja bosiljak, je akvaponična. Voda koja cirkulira ispod biljaka dolauzi iz dva velika bazena s ribama. Druga struktura, gdje se uzgaja rikola, je aeroponična, to znači da voda magličasto prska izložene korijene.

Treća struktura je u izgradnji i bit će skoro završena, kažu vlasnici kompanije FarmedHere.

Radnici sade sjemenje i uzgajaju sadnice na policama a onda ih, kad dostignu određenu visinu, presade u uzgojne gredice. Nakon oko mjesec dana, urod – kojemu američko ministarstvo poljoprivrede daje certifikat 'organički' – se ubire, pakira u rashlađenoj hali, i u rano jutro sljedeći dan, razvozi prodavačima u Chicagu i njegovim predgrašima.

Direktorica kompanije Yolanta Hardej to naziva – 'poljoprivredom po narudžbi'. Kaže da se bilje u uzgoju može promijeniti u skladu sa potrebama tržišta i potpuno izrasli urod se može pokupiti za dva do četiri tjedna.

Sistem je brz i fleksibilan, ali i izložen izazovima. Najveći je potrošnja energije, struja za rasvjetu, kao i grijanje tih ogromnih prostora. Nekoliko manjih takvih farmi je već propalo. Druge eksperimentiraju sa solarnom energijom, vjetrom i metanom kao izvorima energije. Kompanija FarmedHere razmatra metan.
XS
SM
MD
LG