Linkovi

Na Balkanu, žene su na čelu političke revolucije


Žene vode revoluciju u političkom životu Balkana
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00

Historijski gledano, žene baš nisu imale veliku ulogu u politici ove konzervativne regije, ali u novije vrijeme one sve češće preuzimaju vodeće položaje.

Na Balkanu, žene su na čelu političke revolucije. Historijski gledano, žene baš nisu imale veliku ulogu u politici ove konzervativne regije, ali u novije vrijeme one sve češće preuzimaju vodeće položaje. Te promjene tradicija događaju se dok zemlje regije ostavljaju iza sebe svoje ratne prošlosti i idu ka članstvu u Europskoj Uniji.

Prošli tjedan, u Republici Srpskoj, malo poznata političarka Željka Cvijanović predložena je za novu predsjednicu vlade nakon što je prethodni kabinet podnio ostavku. Time bi postala prva žena na čelu vlade u ijednoj od brojnih razina diobe vlasti u zemlji u kojoj niti jedno centralno ministarstvo ne vodi žena.

Tokom krvavih devedesetih, mnogi su se na Balkanu okrenuli muškim nacionalistima za koje su vjerovali da će ih zaštititi od smrtonosnih etničkih sukoba. Novi milenij je donio krizu u drugačijem obliku: ekonomske teškoće, visoka nezaposlenost i politička korupcija.

Potaknute od strane Europske Unije i pod utjecajem bliskijih veza sa Zapadom, sve češće su žene te koje preuzimaju na sebe da promijene stare načine obavljanja poslova u balkanskim zemljama, kojima dominiraju muškarci.

„Moć žena u politici je mekana moć, rekla bih, a to je pozitivna promjena koja se događa u zemljama koje daju priliku ženama,“ kaže predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga. G. 2011., na Kosovu, malo poznata Jahjaga bila je izabrana kao prva žena na položaj predsjednika države u sklopu dogovora, pod posredovanjem Sjedinjenih Država, kojim su prekinute svađe između političkih grupacija.

Bez obzira na stalno prisutne izazove, žene lidere u regiji se sve više hvali za načine na koje svoje zemlje vode kroz oluje. Mnogi u regiji žene doživljavaju kao manje nacionalističke i bolje prilagođene potrebama nove ere – diplomaciji, konsenzusu i kompromisu.

„Svaka im čast, ali žene su uvijek bile uspješnije od muškaraca. Žene su senzitivnije, jače, emocionalne, a u ovim teškim vremenima ljudima trba više srca,“ kaže Duška Latinović, medicinska sestra iz Banja Luke. Njezin sugrađan Rajko Petrić smatra da žene imaju smirujući utjecaj na politiku: „Vjerujem da su žene bolje prizemljene. Vjerujem da će Željka Cvijanović ublažiti napetosti na zasjedanjima.“

U Hrvatskoj, zamjenica premijera Vesna Pusić kaže da izazovi i predrasude protiv žena još uvijek postoje i nisu ograničene samo na Balkan. Ali, dodaje, postepeno preuzimanje vlasti pokazuje da žene vladaju – primjerom: „Kad društvo to jednom vidi, onda to postaje nešto što je manje više normalno, prihvatljivo. Vjerujem da je to važan element, dobro je što se to događa u ovoj regiji i ja sam jako ponosna na te žene.“

Najnovija pridošlica u taj svijet je karizmatična 43-godišnja financijska stručnjakinja Alenka Bratušek, prva žena premijer u Sloveniji. Premda je Slovenija tradicionalno društveno liberalnija od ostatka Balkana, njezin je izbor, prošli tjedan, bio značajan jer se dogodio u vrijeme dubokog financijskog i političkog previranja u toj zemlji. Kratko nakon što je Bratušek bila prihvaćena u parlamentu, njeni su politički protivnici poslali tvit da će 'joj mandat biti jednako dugačak kao njezina suknja.“ Ona je odgovorila jednostavno: „Voljela bih da se žene više ne ocjenjuje samo po duljini njihovih sukanja.“
XS
SM
MD
LG