Linkovi

U trosatnom svjedočenju, Hillary Clinton branila State Department u istrazi o napadu u Bengaziju


Državna tajnica je lično prihvatila punu odgovornost za sve što se dogodilo u Benghaziju, ali je dodala da samo svaljivanje krivice na nekoga apsolutno ne pomaže ni u čemu.

Državna tajnica Hillary Clinton danas je pred senatskim Komitetom za vanjske poslove svjedočila i još jednom preuzela punu odgovornost za prošlogodišnji napad na američki konzulat u Benghaziju, kada su poginula četiri Amerikanca, a medju njima i ambasador Christopher Stevens.

U uvodnom izlaganju, najviše rangirani senator u Senatskom odboru za odnose sa inostranstvom, Bob Corker je insistirao na tvrdnji da je incident u Benghaziju pokazao da State Department nije imao dovoljno uvida u situaciju na terenu i da je administracija podcijenila prijetnje koje su i dalje dolazile od terorističke grupe al-Qaida.

„Slavljenički pristup i razmišljanje da, kad je nestalo Osame bin Ladena, da je nestalo i al-Qaide, ništa nije moglo biti pogrešnije. I Arapsko proljeće je dizano u zvijezde u vrijeme kad je al-Qaida u usponu, kad je svijet na mnoge načine još opasniji - a nama nedostaje centralna komanda i imamo ovakve terorističke ispade u sjevernoj Africi i na drugim mjestima,“ rekao je senator Corker.

I drugi senatori kritizirali su državnu tajnicu Hillary Clinton i način na koji je ona reagirala na prošlogodišnji napad na američki konzulat u Benghaziju, u Libiji, u kojem su ubijena četiri Amerikanca, uključujući i ambasadora Stevensa.

Medju najoštrijim riječima su one koje je uputio republikanski senator i bivši predsjednički kandidat John McCain: „Ostala su mnoga pitanja bez odgovora, a i odgovori koje ste vi dali jutros, iskreno rečeno, nisu zadovoljavajući.“

Republikanski senator Bob Corker je nastojao da kanališe raspravu u pravcu cijele administracije rekavši da je jasno da je Benghazi simbol šire nepripremljenosti Amerike na složena pitanja u regionu sjeverne Afrike.

Gospodja Clinton se složila s tim: „Nema nikakve sumnje - treba nam bolja strategija,“ rekla je Hillary Clinton, ali je odbila provokaciju republikanskog senatora Rona Johnsona koji je tražio da ona kaže ko snosi krivicu za to. Državna tajnica je lično prihvatila punu odgovornost za sve što se dogodilo u Benghaziju, ali je dodala da samo svaljivanje krivice na nekoga apsolutno ne pomaže ni u čemu.

„Činjenica je da su stradala četvorica Amerikanaca. Da li je to bilo zbog protesta ili su neki drugi mimo toga odlučili da ubiju nekoliko Amerikanaca? Šta to sada, nakon svega, mijenja na stvari? Naš je posao da utvrdimo šta se dogodilo i učinimo sve u našoj moći da se takvo što nikad više ne dogodi,“ rekla je gospođa Clinton.

Ali, nastavila je, moramo biti svjesni da se islamističke prijetnje neće tek tako zaustaviti: „Moramo shvatiti da je ovo globalni pokret. Možemo ubiti lidere, ali dok god ne pomognemo uspostavljanju snažnih demokratskih institucija u tim zemljama, dok ne budemo bolje propagirali naše vrijednosti i izgradjivali odnose - bićemo suočeni s ovakvim nivoom nestabilnosti.“

Ovo je vjerovatno bilo posljednje kongresno svjedočenje gospodje Clinton prije nego što skoro napusti položaj. Na njenu poziciju predsjednik Obama je nominirao senatora Johna Kerryja.
XS
SM
MD
LG