Linkovi

SAD: Istospolni brak pred Vrhovnim sudom


Američki Vrhovni sud je prihvatio raspravu o dva prijelomna sudska slučaja vezana uz istospolni brak, što bi moglo rezultirati konačnom odlukom o mogućnosti istospolnih američkih parova da zakonski sklope brak, kao i hoće li savezna vlada morati priznati takve zajednice. Jedan od tih slučajeva tiče se ustavnosti referenduma kojim se zabranjuje istospolni brak u Kaliforniji, a drugi ustavnosti saveznog zakona koji istospolne parove isključuje iz mogućnosti primanja vladinih beneficija.

Istospolnim parovima se izdaju dozvole za sklapanje braka u saveznoj državi Washington, gdje su glasači prošli mjesec usvojili istospolni brak. No, istovremeno, ti brakovi nisu priznati na saveznoj razini. To bi se, međutim, moglo promijeniti zahvaljujući Edie Windsor, koja je osporila savezne poreze koji su joj zaračunati na nekretninu koju je naslijedila od svoje supruge s kojom je bila u zajednici 42 godine.

„Nadam se danu kada će savezna vlada priznati brakove svih Amerikanaca. Nadam se da će se to dogoditi za mog života,“ kaže Windsor.

Prošli tjedan, Vrhovni sud je prihvatio raspravu o tom slučaju nakon što su niži sudovi presudili da je Savezni zakon o zaštiti braka – neustavan. Među kritičarima tog zakona je i demokratska senatorica Dianne Feinstein: „Istospolni parovi žive svoje živote kao i svi drugi oženjeni parovi – dijele svoje financije, zajedno odgajaju djecu, brinu jedno o drugome u dobrim i lošim vremenima.“

Odvjetnici koje će imenovati Kongres braniti će zakon pred Vrhovnim sudom, a podršku im daje i republikanski kongresmen Steve King. „Čitavo ljudsko iskustvo usmjerava prema jednoj predanoj vezi između muškarca i žene kao osnovnoj jedinici društva.“

Ministarstvo pravosuđa prestalo je braniti taj zakon nakon što je ranije ove godine predsjednik Obama objavio: „Mislim da bi istospolni parovi morali imati mogućnost da sklope brak.“

Vrhovni sud će također razmotriti i referendum u Kaliforniji kojim su istospolnim parovima ukinuta bračna prava 2008. Niži sudovi su taj referendum – nazvan Proposition 8 – proglasili neustavnim.

Argumentacije obiju strana u oba slučaja mogle bi biti iznesene pred sudom već u martu, a presude u junu. Raspon mogućih ishoda proteže se od potvrde da nema ustavnog prava na brak za istospolne parove i održavanja Zakona za zaštitu braka, pa do ukidanja tog zakona i legalizacije homoseksualnih brakova u cijeloj zemlji.

„Mnoge dobre stvari mogle bi proizaći iz te odluke, ali i mnoge stvarno loše stvari bi mogle doći tom odlukom,“ kaže pristaša homoseksualnog braka, gradonačelnik West Hollywooda, u Kaliforniji, Jeffrey Prang.

Protivnici misle da će Proposition 8 dobiti podršku najvišeg suda. „Ustav Sjedinjenih Država nigdje ne govori o braku. A, Deseti amandman kaže da što nije u saveznim ovlastima pripada saveznim državama,“ kaže aktivist Randy Thomasson, iz organizacije SaveCalifornia.com.

Ankete pokazuju da blaga većina Amerikanaca podržava istospolni brak. Sucima to neće promaći, smatra analitičarka Elizabeth Wydra. „Suci su ljudska bića, dakle nisu potpuno imuni na javno mnijenje. Mislim da je pitanje s kojim se suočavaju – žele li se naći s krive strane povijesti.“
XS
SM
MD
LG