Linkovi

Prinčevi u kineskoj politici: nasljeđena moć i stečeno bogatstvo


Kina: Prinčevi u politici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
Mnogi su se obogatili uz razvoj kineske ekonomije, ali nitko kao takozvani prinčevi, djeca visokih komunističkih funkcionera.

Vrlo ceremonijalno, kineska se Komunistička partija sastala da izabere slijedecu generaciju lidera. Mnogi od ovih ljudi su sinovi bivših partijskih funkcionera. Zovu ih prinčevi jer su svoj politički status najčešće naslijedili porodičnim vezama.

Mnogi od njih, kako nam putem Skype-a kaže urednik časopisa Spring, Hu Ping, na taj način su se i obogatili: „Oni imaju mnogo načina da se nevjerovatno obogate, naprimjer da drže monopol nad tržištem, i da dobiju državne nabavne ugovore. Hu Haifeng, sin Hu JIntao-a je dobar primjer. On je bio predsjednik Nuctech-a, i krajem 2006. godine oni su sklopili ugovor da sve kineske aerodrome snabdiju skenerima i detektorima tečnih eksploziva. Na ovaj način, zaradjuju ogromne novce, a sve izgleda legitimno. Unutarnja trgovina je još jedan od načina.“

Nedavno je New York Times izvijestio da su članovi obitelji kineskog lidera Wen Jiabaoa akumulirali više od 2,7 milijardi dolara tokom njegovog premijerskog mandata. Bogatstvo je sakriveno slojevima raznih finansijskih institucija, banaka, osiguranja, dragog kamenja, odmarališta, telekomunikacija.

Glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova Hong Lei je izvještaj nazvao klevetom: „Izvještaj koji ugrožava kinesku reputaciju je uradjen iz niskih pobuda.“

Drugi članovi politbiroa takodjer imaju članove obitelji sa snažnim poslovnim vezama.

Zet generalnog sekretara komunističke partije Hu Jintao-a, je bio finansijski direktor Sina.com, jednog od najvećih kineskih portala i 2003. ostvario bogatstvo koje se procjenjuje na izmedju pedeset do šezdeset miliona dolara.

Sin člana politbiroa Li Changchua je izvršni direktor China Mobile, državnog telekomunikacijskog giganta.

Početkom godine je Bloomberg News objavio da sestra i neki drugi rodjaci tada budućeg, a sada novoizabranog kineskog predsjednika Xi Jinpinga imaju više od stotinu miliona dolara.

Svo ovo bogaćenje rukovodstva komunističke partije kroz zloupotrebe uprkos proklamacijama da partija predstavlja fundamentalne interese radničke klase navelo je premijara Wen Jiabaoa da obeća da će iskorijeniti korupciju: „Što se tiče korumpiranih članova, nebitno je iz kojeg su sektora, ili na kako visokoj funkciji se nalaze, svi moraju po zakonu biti oštro kažnjeni.“

Bo Xilai, sin partijskog lidera, je trebao postati član politbiroa, poslije promjene liderstva. On je medjutim izbačen iz partije zbog korupcije, ali samo nakon što je njegova žena osudjena za ubistvo britanskog biznismena zbog poslovnih nesuglasica.
XS
SM
MD
LG