Linkovi

U Bejrutu burno u danima nakon ubojstva šefa unutarnje sigurnosti


Zvaničnici sigurnosti u Lebanonu su saopćili da je najmanje 6 osoba ranjeno u sukobima na jugu Bejruta, uz sve veće napetosti do kojih dolazi nakon atentata na jednog visokog zvaničnika.

Vojnici i tenkovi se rasporedjuju izmedju sunitskih i šiitskih zajednica i naselja u bejrutskoj četvrti Kaskas, u pokušaju da se vrati mir u područje. Najmanje jedna osoba je ubijena istodobno u borbama u gradu Tripoliju na sjeveru zemlje.

Prosvjednici su postavili šatore pred uredom premijera Najiba Mikatija, govoreći da će tu ostati sve dok on ne da ostavku. Oni zahtijevaju da Mikati sidje s položaja zbog atentata na generala Wissam al-Hassana, najvišeg obavještajnog zvaničnika koji je sa još sedam osoba poginuo u eksploziji automobila prošli petak.

„Sjedićemo ovdje sve dok kabinet ne da ostavku, jer ova vlada nije u stanju zaštititi gradjane dok se kreću ulicama... Danas ne znamo možemo li se živi vratiti kućama. Roditelji nam više ne dozvoljavaju ni da izlazimo. Ne možemo vjerovati u zemlju u kojoj nema sigurnosti,“ kaže jedan prosvjednik.

Od petka je policija par puta pucala u zrak i koristila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike koji su pokušali ući u zgradu vlade.

A kratko prije nego su izbili prosvjedi, na hiljade Libanaca se okupilo da isprati tijelo ubijenog generala. Hassan je vodio istragu nedavne bombaške zavjere, koja je rezultirala hapšenjem pro-sirijskog libanskog političara.

Ubijeni general je takodjer vodio istragu koja je navela na zaključak da su Sirija i Hezbollah bili umiješani u ubojstvo bivšeg premijera Rafika Haririja, 2005. godine.

Bivši libanski premijer Saad Hariri i lider opozicije Walid Jumblat su optužili sirijskog predsjednika Bashara Al Assada da stoji iza ubojstva generala.

Inače, trenutna Mikatijeva vlada ima podršku lebanonske milicije Hezbollah koja je pro - sirijska.

Lebanon doživljava sve veće nasilje vezano za rat u Siriji koji se i ovdje prelio preko granice.
XS
SM
MD
LG