Linkovi

BiH

Vlasti u RS obećale pa prevarile: Ništa od štednje


Mada aktuelna vlast u Republici Srpskoj uvjerava narod kako se zbog ekonomske krize mora štediti, već iz prvog pogleda na rebalans budžeta, koji će se uskoro naći i pred entitetskim parlamentom, može se vidjeti da štednje nema

Mada aktuelna vlast u Republici Srpskoj uvjerava narod kako se zbog ekonomske krize mora štediti, već iz prvog pogleda na rebalans budžeta, koji će se uskoro naći i pred entitetskim parlamentom, može se vidjeti da štednje nema.

Najveće uštede u rebalansiranom budžetu za 2012. godinu Vlada RS neće napraviti na materijalnim troškovima, kako je najavljeno, već na povratu poreza građanima.
Podsjećamo na izjavu ministra finansija Zorana Tegeltije:

„Ključne pozicije gdje smo napravili uštede pored socijalnog zbrinjavanja jeste na materijalnim troškovima koje smo smanjili otprilike za oko sedam miliona KM.“

Umjesto budžetom predviđenih devet miliona, u prijedlogu rebalansa budžeta za povrat poreza građanima iz prethodnih godina biće izdvojeno samo dva miliona KM. Sa druge strane, Vlada rebalansom predviđa povećanje izdvajanja za rad vjerskih organizacija sa 300.000 na 5,500.000 KM.

Iznenađenje je i nova stavka u rebalansu - izdvajanje 50.000 maraka za rad kancelarije RS u Mostaru, dok je za saniranje posljedica elementarnih nepogoda predviđeno samo 40.000 maraka.

Iako je rebalans stigao u Skupštinu, prvi čovjek ovoj tijela i potpredsjednik vladajućeg SNSD-a Igor Radojičić kaže da se još nije upoznao sa detaljima.

„Prema tome, ne mogu govoriti o pojedinačnim stavkama jer ih nisam vidio“, pravda se Igor Radojičić.

Predsjednik opozicione Demokratske partije Dragan Čavić smatra da
rebalans samo pokazuje da vlast, predvođena SNSD-om, nastavlja sa svojim bahatim ponašanjem kada su u pitanju javna sredstva.

„Milorad Dodik je poznat kao politički dribler i ovo je izum iz njegove glave. Ja bih bio sretniji da su oni predvidjeli u budžetu otvaranje kancelarije u Banjaluci za sirotinju koja nema hljeba da jede, a ne za njihove političke perverzije“, ocjenjuje Čavić.

Za Vukotu Govedaricu iz SDS-a, sudeći prema dosadašnjim obećanjima vlasti, moguće je da do završetka izbora budu otvorene i kancelarije u Stocu, Čapljini i Neumu, budući da je mnogo obećanja bez realizacije, poput aerodroma u Trebinju.

„Imamo svake godine u budžetu preko 320.000 KM koje se odvajaju za aerodrom u Trebinju - za direktora, vozača i sekretaricu, ne znam da li imaju čistačicu. Odvajaju sredstva za aerodrom, a aerodroma nema“, podsjeća Govedarica.

Podmićivanje medija

Javnim medijima rebalansom je predviđeno povećanje sredstava sa 1,400.000 na čak 2,9 miliona maraka.

Željko Ninković, iz Centra civilnih inivcijativa, smatra da je jedna ovakva odluka diskutabilna s obzirom da za nekoliko dana počinje kampanja za oktobarske lokalne izbore.

„To može biti poruka da se sredstva dijele prema političkom uticaju. Činjenica je da je to određeni vid pritiska na uređivačku politiku medija“, kaže Željko Ninković.

Funkcioner Partije demokratskog progresa Zoran Đerić mišljenja je da bi se ovaj rebalans mogao nazvati i predizbornim.

„Koji nema apsolutno nikakve veze sa ekonomijom, sa razvojem, sa štednjom koju su Vlada RS i gospodin Džombić proklamovali prethodnih mjeseci. Vlada RS je raspodijelila i preraspodijelila na one stavke kojim će pokušati da kupi ponovo socijalni mir i da prikupi biračko tijelo kako bi još jednaput izvršila prevaru građana RS“, kaže Đerić.

Da Vlada na sebi neće štediti potvrđuje i povećanje troškova reprezentacije za 100.000 KM, a neće se dirati ni naknade jer je rebalansom budžeta ova stavka uvećava za 88.000 KM.

Ukoliko rebalansa budžeta, koji će se naći pred poslanicima Narodne skupštine 4. septembra, bude usvojen, građani možda ne mogu očekivati povrat poreza, ali bi neki od njih mogli dobiti medalje za izdržljivost.

Za ovu namjenu Kabinetu predsjednika RS budžet je povećan za 108 odsto, kaže ekonomski analitičar Siniša Vukelić.

„Odlučila je da poveća novac za naknade radnog vremena i delagatima u Vijeću naroda, a sa druge strane sa devet na dva miliona maraka smanjuje budžet za dug za povrat poreza od dobiti“, napominje Vukelić.

Usvajanje rebalansa budžeta RS koji je manji za 15 miliona od predloženog do 7. septembra uslov je MMF-a za još jedno zaduženje.

Međutim, već sada je upitno da li će i ovaj, umanjeni budžet biti moguće realizovati, jer stavka u rebalansu na planiranim porezima pokazuje da su prikupljena 63,3 miliona maraka manje od planiranih.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG