Linkovi

Curiosity svojim kotačima krči put ljudskim stopama na površini Marsa


APTOPIX Mars Curiosity
APTOPIX Mars Curiosity

Nakon skoro devet mjeseci putovanja od Zemlje, NASA-in rover Curiosity izveo je savršeno spuštanje na površinu Marsa. Ova robotska letjelica veličine automobila već šalje na Zemlju fotografije Crvene planete

Nakon skoro devet mjeseci putovanja od Zemlje, NASA-in rover Curiosity izveo je savršeno spuštanje na površinu Marsa. Ova robotska letjelica veličine automobila već šalje na Zemlju fotografije Crvene planete. Pogledajmo kako su protekli prvi sati na Marsu i što se očekuje od Misije Mars Science Laboratory u predstojećim danima.

Raspoloženje u kontrolnom centru NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon, u Kaliforniji, preobratilo se iz zabrinutosti i strepnje u slavlje nakon što se spuštanje rovera dogodilo točno po planu, kao što pokazuje NASA-ina animacija, uz otvaranje padobrana, uključenje raketa za kočenje, aktivaciju krana i meko spuštanje rovera na površinu Marsa. Već nakon nekoliko minuta, Curiosity je poslao svoje prve crno-bijele fotografije, među kojima i onu svog kotača, dokaz solidnog spuštanja.

Na konferenciji za novinare, NASA je pokazala daljnje fotografije iz prvih nekoliko sati boravka rovera na Crvenoj planeti: ... vjetrom šibanu ravnicu... Naučnici kažu da crna linija na slici pokazuje dine. No, fotografija bi mogla isto tako pokazivati obris Mount Sharpa, vrhunca u krateru Gale koji bi, kako se očekuje, mogao pružiti informacije o evoluciji Marsa.

Voditelj misije Michael Watkins kaže da će uslijediti i kolor panoramske fotografije, kao i trodimenzionalni prikazi: "No, ove prve slike meni su uvijek nekako najbolje jer, kad sletite na Mars, to je novo svaki put. Mi odlazimo na godišnje odmore na Zemlji da bi vidjeli različite dijelove vlastite planete. Ovdje vidimo dio Marsa koji nikad prije nismo vidjeli."

Ali, Curiosity nije samo bio fotograf; bio je i - sam fotografiran! Sa udaljenosti od oko 340 kilometara, NASA-in Mars Reconnaisance Orbiter je uslikao Mars Science Lab, s otvorenim padobranom nakon plamenog poniranja kroz Marsovu atmosferu. Vrlo detaljna fotografija je oduševila sve kojima je pokazana na briefingu. Ustvari, svi su izgledali oduševljeni svakom riječju koju su čuli.

NASA-in znanstvenik i bivši astronaut John Grunsfeld: "Mnogi u našoj zajednici kažu da se NASA izgubila, da ne zna kako istraživati, da više nema žara. Mislim da mirno može reći da NASA zna kako se istražuje. Evo nas na Marsu!"

NASA-in direktor Charles Bolden gleda u budućnost: "Danas su kotači Curiosityja počeli krčiti put ljudskim stopama na Marsu."

Ova mobilna laboratorija na nuklearni pogon ima misiju od dvije godine da istraži Crvenu planetu, "... gdje će tragati za odgovorima na vječna pitanja da li je život ikad postojao na Marsu ili, može li on održavati život u budućnosti," kaže Bolden.

Uprava NASA-e kaže da početni testovi pokazuju da je roverovih deset naučnih instrumenata preživjelo dugo putovanje. U danima koji dolaze, nastavit će se procedure provjere, a stići će i nove fotografije. A, onda će konačno i početi naučna misija rovera Curiosity.
XS
SM
MD
LG