Linkovi

Što je Ebola?


Virus Ebole je iznimno izdržljiv i zna se da preživljava u leševima. Usmrti više od polovine onih koje zarazi. Za sada se zna da postoji pet sojeva virusa, neki smrtonosniji od drugih

Virus Ebola ponovno je izbio u Ugandi. Svjetska zdravstvena organizacija i lokalni funkcioneri pokušavaju obuzdati bolest koja ubija iznimno brzo, a za nju nema lijeka ni izlječenja. Naša novinarka Vidushi Sinha zagleda u to što znamo - i što ne znamo! - o toj smrtonosnoj bolesti.

Sa više od dvanaestak žrtava do sada, danak u smrti u najnovijem izbijanju Ebole raste. Bolnica koja brine o većini pacijenata, u okrugu Kibaale, u zapadnoj Ugandi, uspostavila je izolacijske sobe za one za koje se sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženim pojedincima. Predsjednik Ugande Yoweri Museveni poziva ljude d aizbjegavaju svaki fizički kontakt kako bi se osiguralo da se ta jako zarazna bolest dalje ne širi.

"Apeliram na vas da budete vrlo oprezni, izbjegavajte se rukovati, ne sahranjujte nikoga tko je umro od simptoma nalim onima Ebole, ostavite to zdravstvenom osoblju, izbjegavajte promiskuitetnost jer se bolest širi i seksualnim odnosima."

Virus Ebole je iznimno izdržljiv i zna se da preživljava u leševima. Upravo zato funkcioneri u Ugandi upozoravaju ljude da ne sahranjuju sami umrle. Virus usmrti više od polovine onih koje zarazi. Za sada se zna da postoji pet sojeva virusa, neki smrtonosniji od drugih.

Tarik Jašarević je glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije. "Period inkubacije je između 2 i 21 dana. Što je veća doza virusa, to je kraća inkubacija. Simptomi uključuju visoku temperaturu, povraćanje, grlobolju, bolove u mišićima, ponekad unutrašnja i vanjska krvarenja, a, kod onih koji podlegnu bolesti, uzrok je zatajenje jetre i bubrega."

Naučnici ne znaju što je prirodna okolina za taj virus.

"Još uvijek mislimo da ga prenose životinje - vjerojatno ptice, sa kojih se prenese na primate. Lovci koji odlaze u šume, love i jedu životinje, prvi se zaraze. Sa njih se onda virus prenosi na druge ljude."

Stručnjaci nagađaju da između pojedinog izbijanja bolesti među ljudima virus živi u populacijama šišmiša i majmuna. Proučavaju se i divlje i domaće životinje u područjima gdje je izbila bolest kako bi se identificirao najvjerojatniji izvor.
XS
SM
MD
LG