Linkovi

Zakon o farmama ove godine farmerima važniji nego ikad zbog katastrofalnih suša


Svakih pet godina, u američkom Kongresu dolazi na produženje važnosti Zakon o hrani, očuvanju i energiji, kolokvijalno poznatiji kao zakon o farmama, koji određuje vladinu politiku po pitanjima poljoprivrede i prehrambene industrije. Ove godine, to produženje dolazi krajem septembra

Svakih pet godina, u američkom Kongresu dolazi na produženje važnosti Zakon o hrani, očuvanju i energiji, kolokvijalno poznatiji kao zakon o farmama, koji određuje vladinu politiku po pitanjima poljoprivrede i prehrambene industrije. Ove godine, to produženje dolazi krajem septembra, u vrijeme kada bi proizvođačima promjene mogle zaista dobro doći.

Farmer Matt Hughes u Illinoisu prolazi kroz jednu od najsušnijih uzgojnih sezona otkako pamti: "Preživjeti do slijedeće godine je jako važno."

Suša nije novost za Hughesa, ali je uvijek dobio pomoć od vlade u obliku izravnih isplata kroz zakon o farmama. "Kad nas pogodi loše vrijeme ili pad cijena na tržištu, koji nismo predvidjeli, onda nas ta sigurnosna mreža spasi do slijedeće godine da se pregrupiramo i bolje obavimo svoj posao," kaže Hughes.

Ali, predložene promjene zakona o farmama, kojemu u septembru treba produžiti pravovaljanost, obustavile bi izravne isplate farmerima, čemu se Hughes ne protivi: "Većina nas bi voljela promjene u zakonu o farmama."

Ono što bi Hughes i drugi farmeri također voljeli jeste vladin program subvencioniranog osiguranja usjeva koji bi nudio zaštitu kada doše do prirodnih katastrofa.

"Osiguranje usjeva je vodeća tema," kaže kongresman Tim Johnson, iz Illinoisa, koji je u Odboru zastupničkog doma za poljoprivredu i radi na podnošenju zakona o farmama na glasanje u septembru. "Mislim da farmeri žele biti sigurni da ćemo održati tu sigurnosnu mrežu, a i ja to želim, Jako je važno da to učinimo. Sada su vremena dobra, čak i sa sušom, ali troškovi stalno rastu i vjerujem da im je osiguranje najveća briga."

No, kritičari predloženih promjena u zakonu o farmama kažu da je za porezne obveznike prevelik trošak osiguranje usjeva.

Neke brine i da bi osiguranje usjeva moglo utjecati na cijene i nekretnina i roba na burzi, kaže Terry Roggensack, specijalist za žitarice pri analitičkoj firmi Hightower Report: "Mnogo se govori o tome da je to održalo cijene zemljišta visokima jer čak i u godini kao što je ova veliki proizvođač, i ako ima osiguranje kao dohodak, uspije progurati ovakvu godinu i održati cijenu uroda jer su cijene dovoljno visoke."

Senat je ranije ove godine usvojio verziju zakona o farmama, kojom se okončavaju izravne isplate i subvencionira osiguranje usjeva, što poreznim obveznicima štedi oko 23 milijarde dolara. No, ta verzija nije jednaka onoj u Zastupničkom domu, a oba doma se moraju usuglasiti prije nego što predsjednik Obama može potpisati konačnu verziju u pravovaljani zakon.

"Prije ili kasnije to se mora napraviti. Rok nam je do kraja septembra i ili ćemo ga odgoditi za još nekoliko mjeseci - čemu se ja protivim! - ili ćemo ga izglasati," kaže kongresman Johnson.

Zakon o farmama sada je proizvođačima važniji nego ikad jer su suočeni sa najgorom sušom u više desetljeća.
XS
SM
MD
LG