Linkovi

Švicarci na referendumu podržali novi Covid zakon


Arhiv - Testiranje na Covid u Zurichu
Arhiv - Testiranje na Covid u Zurichu

Švicarci su na referendumu 28. novembra podržali novi Covid zakon prema kome je uvedena zdravstvena propusnica. Za zakon je glasalo oko 63 posto građana.

Zdravstvena propusnica podrazumijeva da vakcinisani, oporavljeni i negativni na covid test mogu prisustvovati javnim događajima i skupovima.

Protivnici zdravstvene propusnice koji su pokrenuli referendum su izgubili, što nije iznenađenje pošto su ankete prije referenduma stalno davale prednost pristalicama zakona.

Samo je populistička desničarska politička partija UDC, glavna politička stranka u zemlji, pozivala da se glasa protiv zakona.

Glasanje o tzv. Zakonu Covid-19, kojim se pored uvođenja zdravstvenih propusnica takođeroslobađa više milijardi švajcarskih franaka pomoći za zaposlene i kompanije pogođene pandemijom održano je u vrijeme kada se Švicarska kao i mnoge druge zemlje u Evropi suočava s velikim skokom broja novozaraženih korona virusom.

Također u vrijeme kada se pojavio novi soj korona virusa omikron, koga je Svjetska zdravstvena organizacija označila kao zabrinjavajući i koji je ponovo svijet vratio u stanje uzbune.

Švicarska vlada, za razliku od drugih u Evropi, nije na to odgovorila novim restrikcijama.

Analitičari su ocijenili da vlada nije željela da podstakne dodatna protivljenja svojoj anticovid politici prije današnjeg testa na referendumu a da bi vlada mogla da pojača anticovid mjere ako Švicarci podrže zakon.

Kampanja pred referendum bila je obilježena brojnim demonstracijama ponekad i sa nasiljem.

Međutim, porast tenzija u Švicarskoj, zemlji poznatoj po svojoj kulturi dijaloga i kompromisa i gdje se referendumi organizuju više puta godišnje u smirenoj atmosferi, imao je "efekat elektrošoka".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG