Linkovi

Čuvar nacističkog logora pojavit će se pred sudom u Njemačkoj


A rose is placed at the Gleis 17 (Platform 17) memorial, a platform at Berlin-Grunewald train station from where Jewish citizens were deported by train to the Nazi concentration camps between 1941 and 1945, in Berlin, Germany, Jan. 27, 2021.
A rose is placed at the Gleis 17 (Platform 17) memorial, a platform at Berlin-Grunewald train station from where Jewish citizens were deported by train to the Nazi concentration camps between 1941 and 1945, in Berlin, Germany, Jan. 27, 2021.

Bivšem navodnom čuvaru nacističkog koncentracionog logora Sachsenhausen u blizini Berlina bit će suđeno u Njemačkoj. Neimenovani osumnjičeni, koji ima 100 godina, optužen je za saučesništvo u 3.518 ubistava, kažu tužioci.

Optužen je za pomaganje u ubistvu zatvorenika između 1942. i 1945. godine.

Njegovi navodni zločini uključuju saučesništvo u pogubljenjima strijeljanjem i otrovnim gasom.

Tužioci su u ponedjeljak potvrdili da bi taj čovjek mogao prisustvovati suđenju u oktobru.

Navode da je muškarac prošao ljekarsku procjenu i da je, uprkos poodmaklim godinama, proglašen sposobnim za pojavljivanje na sudu dva i po sata dnevno.

Potvrdu o sposobnosti čovjeka za suđenje prvi je objavio njemački list Welt am Sonntag u nedjelju.

Novine citiraju advokata Thomasa Walthera koji je rekao da su mnogi podnosioci tužbi bili "stari isto koliko i optuženi i očekuju da će pravda biti zadovoljena".

Njemački mediji kažu da se očekuje da će suđenje biti jedno od posljednjih u vezi sa zločinima počinjenim u doba nacista. Preživjeli i počinitelji sada su vrlo stari.

Oko 200.000 osoba bilo je zatvoreno u logoru Sachsenhausen između 1936. i 1945. godine.

Politički protivnici, ratni zarobljenici i progonjene grupe bili su među onima koje je tamo zatočila SS, najznačajnija sigurnosna agencija nacističke Njemačke.

Muzej Sachsenhausen navodi da je desetine hiljada zatvorenika umrlo u logoru od gladi, bolesti, prisilnog rada, operacija istrebljenja i drugih uzroka.

Njemačka proganja bivše radnike nacističkih logora od značajne presude 2011. kojom je bivši stražar John Demjanjuk osuđen kao saučesnik u masovnom ubistvu. Umro je čekajući žalbu, ali je presuda bila pravni presedan.

Ranije su sudovi tražili dokaze o direktnoj umiješanosti u zločine.

U julu 2020., 93-godišnji bivši čuvar koncentracionih logora proglašen je krivim za saučesništvo u ubistvu više od 5.000 zatvorenika.

Ali u martu ove godine, tužioci su rekli da drugi 96-godišnji navodni bivši čuvar logora nije sposoban da podnese suđenje.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG