Linkovi

Vijesti

Erdoan odbio američki poziv na primirje u Siriji

Turkish tanks and troops stationed near Syrian town of Manbij, Syria, Oct. 15, 2019. Russia moved to fill the void left by the United States in northern Syria on Tuesday, deploying troops to keep apart advancing Syrian government and Turkish forces.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odbio je poziv Sjedinjenih Država za hitnim primirjem na sjeveru Sirije.

Komentari Erdogana dolaze uoči posjete Turskoj potpredsjednika SAD-a i američkog državnog sekretara.

Turska je pokrenula ofanzivu namijenjenu protjerivanju kurdskih trupa nakon što se njihov glavni saveznik, SAD, povukao.

Rusija, koja podržava Siriju, saopćila je da sprječava sukobe između turskih i sirijskih snaga, koje su se sada doselile u to područje nakon dogovora s Kurdima.

Turska smatra elemente sirijskih Demokratskih snaga koje predvode Kurdi (SDF) terorističkom organizacijom i žele ih odgurnuti iz pograničnog područja.

Ankara također kaže da želi stvoriti "sigurnu zonu" koja se pruža oko 30km u Siriju kako bi doselila do dva miliona sirijskih izbjeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Međutim, sirijske snage, koje podržava Rusija, napredovale su na sjever vikendom nakon dogovora s Kurdima kako bi pokušali obuzdati tursku operaciju.

SAD uvele sankcije Turskoj zbog ofanzive u Siriji

People standing on a rooftop in Akcakale, Sanliurfa province, southeastern Turkey, at the border with Syria, watch as in the background smoke billows from fires caused by Turkish bombardment in Tal Abyad, Syria, Sunday, Oct. 13, 2019. Turkey's…

Sjedinjene Države su uvele sankcije za dva turska ministarstva i tri visoka vladina zvaničnika kao odgovor na vojnu ofanzivu zemlje na sjeveru Sirije.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je i svog turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana te zatražio trenutno primirje, rekao je potpredsjednik Mike Pence.

Pence je kazao je da će otputovati u regiju "što je brže moguće".

Sirijska vojska ranije je ušla u područja na sjevero-istoku zemlje. To bi moglo rezultirati sukobom sa snagama koje predvode Turci.

Smještanje sirijske vojske uslijedilo je nakon sporazuma sa snagama predvođenim Kurdima, koji su do prošle sedmice bili saveznici SAD-a.

Bivša potpredsjednica Parlamenta FBiH osuđena za zloupotrebu položaja

Vesna Švancer

Općinski sud u Tuzli danas je donio i javno objavio presudu kojom je optužena Vesna Švancer oglašena krivom za počinjenje krivičnog djela - Udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Sud je Vesni Švancer za počinjena krivična djela izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, a u koju će se uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 20.04.2018. godine do 13.03.2019.godine, saopćeno je iz tog suda.

Švancer je bivša potpredsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i bivša članica Saveza za bolju budućnost (SBB) s obzirom na to da ju je nakon potvrđivanja optužnice stranka isključila iz članstva.

Katalonskim liderima kazna zatvora zbog pobune

Pro independence demonstrators shout slogans during a protest in Catalonia square in Barcelona, Spain, Tuesday, Feb. 12, 2019.

Vrhovni sud Španije osudio je devet katalonskih separatističkih lidera na kazne zatvora između devet i 13 godina zbog njihove uloge u proglašavanju nezavisnosti Katalonije na zabranjenom referendumu 2017. godine.

Trojica optuženih proglašeni su krivima za neposluh i neće izdržavati zatvorsku kaznu.

Dvanaest političara i aktivista demantovalo je optužbe.

Separatisti u Kataloniji planirali su masovnu građansku pobunu uoči presude.

Zatvorske kazne bivšim katalonskim liderima zbog pokušaja otcjepljenja Katalonije su zločin, izjavio je bivši predsjednik katalonskog parlamenta Karles Pućdemon (Carles Puigdemont).

On je na Twitteru napisao da je "vrijeme da se reaguje".

"Vrijeme je da se reaguje, zbog budućnosti naših sinova i kćeri. Za demokratiju. Za Evropu. Za Kataloniju", poručio je Pućdemon.

Pućdemon je bio lider španske autonomne pokrajine u vrijeme organizovanja referenduma u Kataloniji, ali nije učestvovao u suđenju, jer je prebjegao u Belgiju, gdje sada živi u dobrovoljnom egzilu.

U Kataloniji je 1. oktobra 2017. održan referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju centralne vlasti u Madridu, a potom je 27. oktobra proglašena nezavisnost zbog čega je vlada premijera Španije Marijana Rahoja suspendovala autonomiju tog regiona, smijenila njegovu vladu i raspustila parlament.

SAD povlače ostatak vojnika sa sjevera Sirije

Američki vojnici u Siriji, novembar 2018.

SAD će povući preostale vojnike sa sjevera Sirije, pošto je predsjednik Donald Trump ocijenio da bi bilo "jako pametno, za promjenu" da Amerika ne bude umiješana u borbe između Turske i Kurda na sjeveru Sirije.

Trump je rekao da radi sa liderima u Kongresu, uključujući i opozicione demokrate, na tome da se Turskoj uvedu "snažne" ekonomske sankcije zbog ofanzive koju je pokrenula na sjeveru Sirije.

Predsjednik SAD je na Twitteru napisao da postoji "ogroman konsenzus" da se preduzme nešto protiv Turske, inače članice NATO-a.

Sekretar za odbranu Mark Esper izjavio je za Fox Newsda je predsjednik Trump u subotu uveče naredio povlačenje preostalih 1000 američkih vojnika sa sjevera Sirije.

Esper je kazao da se zvaničnici SAD plaše da bi Turska u ofanziji protiv Kurda, koje smatra teroristima, mogla da "pregazi" američke vojnike.

Sekretar za odbarnu SAD Mark Esper
Sekretar za odbarnu SAD Mark Esper

Sekretar za odbranu nije želio da odgovara na kritike članova Kongresa, uključujući i republikance, da su SAD napustile dugogodišnje saveznike Kurde.

"Usprotivili smo se turskoj ofanzivi, ali je Turska to željela da učini bez obzira na to šta mi uradimo. Učinićemo sve što možemo da natjeramo Tursku da prestane sa ovakvim ponašanjem", rekao je Esper.

Priznao je i da kurdski borci i civili stradaju i rekao da je "svakog časa sve gore", ali i ponovio tezu predsjednika Trumpa o dugogodišnjem tursko-kurdskom konfliktu.

Ofanziva Turske na sjeveru Sirije traje već pet dana.

Kurdi su saopštili da je stotine pripadnika Islamske države, zahvaljujući napadima Ankare, pobjeglo iz zatvora na sjeveru Sirije.

Procjenjuje se da je oko 850 osoba povezanih sa Islamskom državom pobjeglo iz zatvora, a vjeruje se da su neki od njih iz Velike Britanije, Rusije, Irske, Pakistana, Bangladeša i Indonezije.

Sada na sjeveru Sirije prijeti humanitarna kriza.

Svjetski program za hranu procjenjuje da je više od 100 hiljada ljudi pobjeglo sa sjevera Sirije otkad je Turska počela sa vojnim operacijama prije nekoliko dana.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG