Linkovi

Vijesti

Nobelova nagrada za mir premijeru Etiopije

Abiy Ahmed

Premijer Etiopije Abij Ahmed dobitnik je Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu zbog svojih mirovnih napora sa sujsednom Eritrejom, saopštio je Nobelov komitet u Oslu.

Etiopija i Eritreja, dugogodišnji neprijatelji, koji su od 1998. do 2000. vodili rat, obnovili su diplomatske odnose u julu 2018. poslije mnogo godina neprijateljstva.

Priznanje, koje donosi i i novčanu nagradu u iznosu od 9 miliona švedskih kruna, što je oko 900 hiljada dolara, Ahmedu će biti uručeno 10. decembra u Oslu.

Ahmed, koji ima 43 godine, najmlađi je predsjednik vlade u Africi.

Iran: Tanker pogođen sa dvije rakete u blizini obale Saudijske Arabije

Ilustrativna fotografija

Dvije rakete pogodile su iranski naftni tanker koji je plovio Crvenim morem pokraj obale Saudijske Arabije u petak, saopštili su iranski zvaničnici, što je posljednji u nizu incidenata u regionu tokom pojačanih tenzija posljednjih mjeseci između Teherana i SAD.

Iz Saudijske Arabije nema reakcija na vijest o napadu, a saudijski zvaničnici ne odgovaraju na zahtjeve za komentar.

Iranska državna televizija javila je da je eksplozija oštetila dva skladištena tanka na brodu čije ime nije saopšteno i izazvala izlivanje nafte u Crveno more u blizni saudijske luke Džidah.

Državna iranska agencija IRNA, citirajući nacionalnu iransku tankersku kompaniju, identifikovala je pogođeno plovilo kao Sabiti. Brod je posljednji put uključio svoje uređaje za praćenje u avgustu u blizini iranskog lučkog grada Bandar Abas.

Američka Peta flota 5th Fleet 'obaviještena'

Poručnik Pete Pagano, portparol američke Pete flote koja nadzire Bliski istok, rekao je da su "obaviješteni o izvještajima o ovom incidentu", ali je odbio da dalje komentariše.

Izvještaj o napadu stigao je nakon što su SAD optuživale tokom posljednjih mjeseci Iran za napade na tankere u blizini Hormoškog moreuza, na ulazu u Persijski zaliv, što je Teheran negirao.

Američki PEN: Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost

Members of the Nobel Committee for Literature (L-R) Chairman Anders Olsson, Per Wastberg, Rebecka Karde, Mikaela Blomqvist and Henrik Petersen announce the winners of the 2018 and 2019 Nobel Prize in Literature at the Swedish Academy in Stockholm.

Američki PEN oglasio se zbog izbora Petera Handka, dobitnika Nobelove nagradu za književnost za 2019. godinu.

"Iznenađeni smo izborom pisca koji je svojim javnim glasom potkopavao istorijsku istinu i ponudio javnu podršku počiniocima genocida, poput bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića", stoji u saopštenju koje u ime organizacije potpisuje romanopisac Jennifer Egan, predsjednik PEN Amerike.

"U trenutku porasta nacionalizma, autokratskog vodstva i raširene dezinformacije širom svijeta, književna zajednica zaslužuje bolje od ovoga. Duboko žalimo zbog izbora Nobelove komisije za književnost".

Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijanac Peter Handke, kako je objašnjeno u zvaničnoj izjavi Akademije, za "uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva".

Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovo javno zalaganje u ime odbrane Slobodana Miloševića, koji je tokom suđenja za najteže ratne zločine 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala.

Austria's Peter Handke won the 2019 Nobel Prize for Literature, and the postponed 2018 award went to Polish author Olga Tokarczuk, the Swedish Academy said on Thursday. October 10, 2019
Austria's Peter Handke won the 2019 Nobel Prize for Literature, and the postponed 2018 award went to Polish author Olga Tokarczuk, the Swedish Academy said on Thursday. October 10, 2019

Handke je 2015. godine dobio nagradu i počasnog građanina Beograda, a 2012. godine postao je i inostrani član Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU).

Inače, sama dodjela ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost dijelom se odvija u sijenci prošlogodišnjeg skandala.

Naime, dodjela nagrada za književnost 2018, koja je bila odgođena nakon što je Žan-Klod Arno, suprug članice Akademije Katarine Frostenson, osuđen u oktobru na dvije godine zatvora zbog silovanja, pripala je Olgi Tokarčuk zbog "narativne mašte koja s enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao formu života".

Inače, Frostenson je odstupila, a događaji su pokrenuli krizu u organizaciji koja je uključivala navode o sukobu interesa i propuštanje imena pobjednika za Nobelovu nagradu. Sve to rezultiralo je "smanjenim povjerenjem javnosti u Akademiju".

Nobelovu nagradu Handkeu za Glas Amerike je komentarisao Asmir Kujović, predsjednik, PEN Centra BiH:

„Petera Handkea visoko sam cijenio kao pisca zbog iznimno rafinirane poetizacije naracije u njegovim romanima, zbog njegove stilske briljantnosti, vanredno pronicljive metaforičnosti njegovog jezika. U moru plitke i površne literature kakva se danas objavljuje on je za mene bio primjer pisca u čijim rečenicama sam prepoznavao autentičnu misaonost i dubinu te nesvakidašnju lirsku istančanost. Po onom najboljem što je napisao on je bez sumnje jedan od najzanimljivijih savremenih evropskih pisaca. Handkeova podrška Miloševićevom režimu je sramna mrlja u njegovoj biografiji, mada ja lično nisam za to da se o nečijem književnom djelu sudi prema kriterijima političke korektnosti; razdvajam biografiju i javni angažman umjetnika od njegovog djela. Vjerujem da su mnogi antiglobalistički i lijevo orijentirani intelektualci devedesetih bili zavedeni viktimizacijskim diskursom u srpskoj nacionalističkoj propagandi, mada to ne može biti nikakvo opravdanje za pisca takve duhovne širine kakav je nekada bio Peter Handke. Teško je razumjeti da je neko ko je napisao scenarij za film 'Nebo nad Berlinom' stao na stranu zločinaca.”

U medjuvremenu je P.E.N. Bih takodjer objavio zajednicko saopcenje ovim povodom u kojem stoji:

"Duboko uvažavajući književno djelo Petera Handkea, smatramo da je Nobelova komisija za književnost trebala voditi računa o ukupnom intelektualnom i moralnom integritetu dobitnika nagrade. Riječ je o autoru koji je otvoreno podržao jedan zločinački, agresorski režim ne pokazajući nikakvo suosjećanje sa žrtvama tog režima. Njemačko govorno područje dalo je nobelovca Heinrich Bölla, nekadašnjeg predsjednika Međunarodnog PEN Centra, angažiranog intelektualca visokih moralnih vrijednosti. Nobelov komitet ovom posljednjom odlukom dovodi u pitanje integritet te značajne književne nagrade. "

Peter Handke i Olga Tokarčuk dobitnici Nobelove nagrade za književnost

Austrijanac Peter Handke osvojio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu, a odgođena nagrada za 2018. godinu pripala je poljskoj autorici Olgi Tokarčuk, objavila je u četvrtak Švedska akademija.

Handke je osvojio nagradu za 2019. godinu za "za utjecajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva", stoji u izjavi Akademije.

Nagrada za 2018., koja je odgođena za godinu dana nakon što je, Jean-Claude Arnault, suprug članice Akademije Katarine Frostenson, osuđen je u oktobru na dvije godine zatvora, nakon što je osuđen za silovanje, pripala je Olgi Tokarčuk zbog "narativne mašte koja s enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao formu života".

Inače, Frostenson je odstupio, a događaji su pokrenuli krizu u organizaciji koja je uključivala navode o sukobu interesa i propuštanje imena pobjednika za Nobelovu nagradu. Sve to rezultiralo je "smanjenim povjerenjem javnosti u Akademiju".

Peter Handke je 2015. godine dobio nagradu počasnog građana Beograda.

Kerry Kennedy: U BiH počinje projekat edukacije nastavnika i profesora

Arhiv - Kerry Kennedy (AP Photo/Jason DeCrow)

U Sarajevu boravi predsjednica Robert F. Kennedy Fondacije za ljudska prava (RFK HR) Kerry Kennedy.

Otvarajući konferenciju "EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima" Kerry Kennedy je najavila da otpočinje projekat edukacije nastavnika i profesora koji će u bosanskohercegovačkim školama prenositi demokratske vrijednosti.

Ona je kazala da je Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, koji je prošao pakao rata, mržnje i flagrantnog kršenja svih ljudskih prava u tom teškom vremenu, primjer zajedničkog života različitih vjera.

"Sve zemlje se suočavaju s problemima. Mislim da je najveće pitanje danas u ovom gradu to šta Evropska unija (EU) i SAD mogu naučiti od Sarajeva. Svi smo svjedoci toga da mržnja raste jer imamo islamofobiju i antisemitizam, a to se čuje i u izjavama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa", kazala je Kennedy.

Sastanak visokog nivoa "EU budućnost Zapadnog Balkana i ljudska prava – Govori istinu moćnima" održava se danas u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil beg Zulfikarpašić.

Domaćin je Fondacija društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo u saradnji s predsjednicom Robert F. Kennedy Fondacije za ljudska prava (RFK HR) Kerry Kennedy i Nizami Ganjavi međunarodnim Centrom (NGIC).

Inače, Kerry Kennedy je kćerka bivšeg američkog senatora Roberta F. Kennedya i nećakinja nekadašnjeg predsjednika SAD-a Johna Kennedyja. Oba člana njene porodice - Robert F. Kennedy i John Kennedy ubijeni su u atentatu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG