Linkovi

Vijesti

Kina prijavila 136 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa tokom vikenda

Medicinsko osoblje transportuje obolelog u bolnicu Đinintan, u kojoj se leče oboleli od virusa nalik SARS-u, u Vuhanu, u centrlanoj kineskoj pokrajini Hubei, 18. jajuara 2020.

Kineski zdravstveni zvaničnici u Vuhanu izvijestili su o 136 slučajeva novog koronavirusa tokom posljednja tri dana, što ukupan zbir slučajeva ovog potencijalno smrtonosnog virusa podiže na gotovo 200.

To je ogroman i zabrinjavajući skok zabilježenih slučajeva tokom samo jednog vikenda.

Većina potvrđenih sluačajeva je blaga, ali prijavljena su i najmanje tri smrtna slučaja.

Američki zdravstveni zvaničnici započeli su skrining putnika koji dolaze iz Vuhana na tri aerodroma - u San Francisku, Los Anđelesu i Njujorku.

Vjeruje se da je virus potekao iz Vuhana. On pripada istoj porodici koronavirusa koja uključuje i običnu prehladu, kao i težak akutni respiratorni sindrom (SARS). SARS je ubio gotovo 800 ljudi širom svijeta nakon izbijanja prije 17 godina. Takođe je krenuo iz Kine.

Iranski studenti protestuju 5. dan

Iranski studenti protestuju 5. dan
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Ukrajina istražuje da li je američka ambasadorica špijunirana

Ukrajina istražuje da li je američka ambasadorica špijunirana
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Rouhani: Teheran obogaćuje više uranijuma nego prije 2015.

Iranian President Hassan Rouhani speaks during the cabinet meeting in Tehran, Iran, January 15, 2020.

Iran sada obogaćuje više uranijuma nego prije 2015. godine kada je postignut nuklearni sporazum sa svjetskim silama, rekao je danas iranski predsjednik Hassan Rouhani.

"Obogaćujemo više uranijuma nego u periodu prije postizanja sporazuma. Povećan je pritisak na Iran, ali nastavljamo da napredujemo", istakao je Rouhani, prenosi agencija Reuters.

Iran je postepeno prekidao obaveze prema nuklearnom sporazumu nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao SAD 2018. iz sporazuma koji su svjetske sile sklopile sa Iranom 2015. godine.

Teheran je u nedjelju, 12. januara, saopštio da se više neće pridržavati nijednog ograničenja koje je nametnuo nuklearni sporazum iz 2015. godine, nakon što su američke snage ubile iranskog generala Qassema Soleimanija.

Nakon te odluke Francuska, Velika Britanija i Njemačka su pokrenule mehanizam za rješavanje spora iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, što bi moglo dovesti do novih sankcija Ujedinjenih nacija Iranu.

Trump želi da se sa Teheranom sklopi novi, sveobuhvatni sporazum o nukelarnim i ostalim pitanjima.

Washington je obnovio sankcije protiv Teherana radi pritiska na privredu te zemlje.

Zapadni Balkan - područje sa najviše boraca povratnika sa sirijskog ratišta u Evropi

Bosnian nationals from Syria travelling under heavy security leave the airport in the capital Sarajevo, Bosnia, Thursday, Dec. 19, 2019. Bosnian authorities said Thursday that a group of 25 Bosnian citizens have been sent back to Bosnia from camps in Syria, including former Islam

Na Zapadni Balkan do kraja prošle godine iz Sirije i Iraka vratilo se oko 485 osoba, što region čini područjem sa najviše boraca povratnika u Evropi, navodi Adrian Shtuni, ekspert za međunarodnu politiku i sigurnost.

Dvije trećine povratnika su odrasli muškarci koji su vjerovatno bili uključeni u vojne i terorističke aktivnosti, kaže Shtuni u komentaru.

Zemlje zapadne Europe, puno naseljenijeg područja, primile su oko 1.765 povratnika iz Sirije i Iraka.

Najviše povratnika (110) bilježi se na Kosovu. A posljednja grupa osumnjičenih pripadnika Islamske države, te žena sa djecom, njih ukupno 25, u BiH su deportovani krajem 2019.

Shtuni navodi da je Zapadni Balkan suočen sa relativno novim i značajnim sigurnosnim rizikom.

Povratnici ne dolaze u „neutralni prostor” s adekvatnim mogućnostima rehabilitacije i reintegracije, piše Shtuni. Oni se vraćaju u okruženje u kojem će pristalice džihada vjerovatno povratnike pokušati vratiti u stare mreže i iskoristiti njihova iskustva sa ratišta, dok će se maloljetnici suočiti sa složenim oporavkom, navodi Shtuni.

Početak rata u Siriji značio je dolazak stranih boraca na tamošnje ratište. Shtuni je iznio podatak da je sa Zapadnog Balkana u Siriju i Irak otputovalo oko 1.070 državljana BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore.

Uglavnom su to bili odrasli muškarci, a BiH i Kosovo čine dvije trećine ukupnog broja odlazaka. Motivi su bili razni, većina ih je završila u džihadskim milicijama i terorističkim organizacijama poput Islamske države i Jabhat al-Nusre.

U tekstu se kaže da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi oko 470 osoba sa Zapadnog Balkana. Od toga broja, oko 260 je državljana BiH, muškaraca i žena sa djecom.

Većina njih su u kurdskim zatvorima i kampovima. Najmanje 260 osoba sa Zapadnog Balkana je ubijeno u Siriji i Iraku, navodi Shtuni.

On se osvrnuo i na kaznenu politiku povratnika, navodeći da niže kazne predstavljaju još jednu značajnu zabrinutost.

U BiH, na primjer, do sredine 2019. prosječna kazna zatvora bila je manja od dvije godine. A prosječna kazna za kaznena djela terorizma u Europskoj uniji u 2018. bila je sedam godina.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG