Linkovi

Vijesti

Irak: U novim sukobima ranjeno najmanje 27 demonstranata

Iraqi riot police fire tear gas while blocking al-Rashid Street during clashes with anti-government demonstrators in al-Rashid Street, in Baghdad, Iraq, Nov. 17, 2019.

Irački bezbjednosni zvaničnici saopštili su da je najmanje 27 demonstranata ranjeno u toku noći u novim sukobima u Bagdadu.

Iračke snage bezbjednosti bacile su suzavac kako bi spriječile demonstrante da udju u Zelenu zonu, sjedište vlade.

Najmanje 320 demonstranata ubijeno je, a hiljade su ranjene od kada su počeli nemiri 1. oktobra.

Desetine hiljada demonstranata od tada izlaze na ulice ogorčeni zbog korupcije i loših uslova za život uprkos ogromnom naftnom bogatstvu Iraka.

Afganistan: U padu helikoptera poginula dvojica vojnika SAD

FILE - A military convoy travels along the main road of Kandahar as seen from the glass window of a U.S. military armored vehicle, in Afghanistan, Oct. 5, 2010.

Dvojica američkih vojnika poginula su danas u padu helikoptera u Afganistanu, saopštila je vojska SAD, prenosi agencija Rojters.

"Uzrok pada je pod istragom, ali preliminarni izvještaji ne sugerišu da je bilo neprijateljske vatre", navodi se u saopštenju.

Afganistanski talibani preuzeli su odgovornost za obaranje helikoptera, koji je pao u provinciji Logar, južno od glavnog grada Kabula.

Nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora tvrdnje ove grupe.

Talibani često preuzimaju odgovornost za nesreće sa letjelicama, a afganistanske vlasti odbijaju mogućnost da su militanti umiješani.

BiH: Povećane kazne za planiranje terorističkog napada

Maksim Božić i Edin Hastor u sudnici Suda BiH

Uvaživši žalbe Državnog tužilaštva, Sud BiH je povećao kazne zatvora Maksimu Božiću i Edinu Hastoru sa ukupno šest i po na devet godina zbog planiranja počinjenja terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli.

Apelaciono vijeće osudilo je Božića na šest godina, a Hastora na tri godine zatvora, dok su prvostepenom presudom bili osuđeni na četiri, odnosno dvije i po godine zatvora.

Oni su proglašeni krivim da su, kao “pripadnici radikalnog selefijskog pokreta”, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali izvršenje terorističkog napada na području BiH.

Kako se navodi u prvostepenoj presudi, “utvrđeno je da je Božić od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kojima je stvarao uslove za izvršenje terorističkog čina u namjeri da zastraši stanovništvo i prislili organe vlasti Bosne i Hercegovine na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture Bosne i Hercegovine”.

Prema presudi, Božić i Hastor planirali su napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Tuzli.

Optužnica protiv Božića i Hastora podignuta je u julu 2018. godine, a optuženi su negirali krivicu mjesec dana kasnije.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Pritvor službenicima SIPA-e zbog sumnje u prodaju diploma u BiH

Sud BiH odredio je pritvor službenicima SIPA-e Boži Purkoviću i Predragu Mrđi, osumnjičenim za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u aferi nezakonite prodaje falsifikovanih školskih diploma na području BiH.

Prema rješenju Suda, pritvor može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana hapšenja osumnjičenih, odnosno do 13. decembra ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, saopšteno je iz Suda BiH.

U akciji SIPA-e 13. novembra u Banjaluci je uhapšen službenik te agencije Predrag Mrđa, a u Istočnom Sarajevu njegov radni kolega Božo Purković.

Oni su osumnjičeni za odavanje službene tajne osumnjičenima koji su se bavili nezakonitom prodajom falsifikovanih školskih diploma na području BiH.

Vojska Srbije u 2019: 13 vježbi sa NATO, četiri sa Rusijom

Vježba Vojske Srbije i NATO "Platinasti vuk", u bazi "Jug" kod Bujanovca, Srbija, 17. juna 2019.

Srbija je tokom 2019. godine održala 17 vojnih vježbi sa drugim zemljama - od toga je 13 vježbi bilo sa NATO i partnerima, a sa Rusijom svega četiri vojne vježbe, objavio je portal Balkanska bezbjednosna mreža (www.balkansec.net).

Osim nedavno održane vježbe "Slovensko bratstvo", zbog koje se podigla velika prašina jer je raketni sistem S-400 prvi put prikazan van Rusije baš u Beogradu, pripadnici Vojske Srbije su učestvovali i u vježbama "Slovenski štit", "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije", kao i vježbu sa snagama Zapadnog vojnog okruga Rusije.

Sa druge strane, sa NATO i partnerima je održano tri puta više zajedničkih vežbi, od čega je nekoliko bilo i sa SAD.

"Najčešće i najduže Vojska Srbije posljednjih godina sarađuje sa susjednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom kao i sa oružanim snagama SAD", ističe portal Balkanska bezbjednosna mreža i pojedinačno navodi o kojim je vježbama riječ:

Vježba Vojske Srbije i NATO "Platinasti vuk", u bazi "Jug" kod Bujanovca, Srbija, 17. juna 2019.
Vježba Vojske Srbije i NATO "Platinasti vuk", u bazi "Jug" kod Bujanovca, Srbija, 17. juna 2019.

"Sa članicama NATO i partnerima održano je 13 vježbi: 'Komšije' i 'Gvozdeni mačak' sa Mađarskom, 'Air Solution' sa Rumunijom, 'Platinasti vuk' sa SAD i zemljama regiona, 'Obazrivi vuk' sa SAD, 'Platinasti lav' sa SAD, Bugarskom i Gruzijom, 'Šabla 2019' sa Bugarskom, 'Balkanski mostovi' sa zemljama regiona, dvije provjere obučenosti za mirovne misije, jedna provjera za Borbenu grupu EU Helbrok i jedna provjera obučenosti po Konceptu operativnih sposobnosti NATO. Posljednja u nizu je cyber vježba 'Cyber Tesla' sa Nacionalnom gardom Ohaja", podsjeća portal.

Uz podsjećanje da je u novembru usvojen novi Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) između Srbije i NATO za period od 2019. do 2021. godine, portal Balkanska bezbjednosna mreža ukazuje da Srbija ima razvijenu saradnju sa NATO u domenu reforme vojske, prevencije korupcije u sistemu odbrane, vojnog obrazovanja, uništavanja i reciklaže zastarjele municije kao i civilnog programa Nauka za mir.

"Već nekoliko godina vojska učestvuje u Konceptu operativnih sposobnosti, odnosno ima jedinice koje su opremljene i obučene u skladu sa NATO standardima. Takođe, oficiri VS učestvuju u radu NATO komande u Napulju u okviru ovog koncepta", navodi portal portal Balkanska bezbjednosna mreža i ističe da vojna delegacije Srbije u Briselu ima svakodnevnu komunikaciju sa predstavnicima alijanse, a da je posebno intenzivna sa državama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG