Linkovi

Vijesti

Moskovski sud oslobodio nedavmo zatvorenog glumca Pavela Ustinova

Russia Protests

Sud u Moskvi je naložio oslobađanje glumca Pavela Ustinova, koji je osuđen po optužbi da je povrijedio policajca tokom protesta opozicije. Presuda od tri i po godine zatvora izazvala je negodovanje javnosti u Rusiji.

Ustinov (23), poslat je u ponedeljak na izdržavanje zatvorske kazne jer je, kako je zaključio sud, povrijedio rame policajcu tokom pokušaja hapšenja na protestu 3. avgusta u Moskvi.

Ustinov je negirao navode optužnice, istakavši da nije učestvovao u pomenutim demonstracijama, jednim od nekoliko poslednjih mjeseci na kojima je traženo da izbori za gradsku skupštinu budu fer.

Sud je donio u petak odluku da se Ustinov pusti iz pritvora do razmatranja njegove žalbe sljedeće sedmice.

Ustinov je jedan od nekolicine aktivista osuđenih od tri do četiri godine zatvora zbog serije protesta ovog ljeta, najvećih u posljednjih nekoliko godina, nakon što je kandidatima opozicije uskraćena mogućnost da učestvuju na izborima za gradsku skupštinu, koji su održani 8. septembra.

Nekoliko stotina građana, uključujući poznate ličnosti, sveštenike, zaposlene u IT sektoru i iz drugih profesija napisali su na društvenim mrežama otvorena pisma pozivajući na oslobađanje Ustinova. Mnogi od njih su osudili i pritvaranje drugih demonstranata, nazivajući to drastičnim kršenjem pravde.

SAD u BiH traga za vojnicima nestalim u Drugom svjetskom ratu

A diver explores the wreckage of an American bombardier fighter plane from the Second World War, the Lockheed P-38G Lightning, at 38 meters of depth, on August 12, 2018, off the coast of La Ciotat, southern France.

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dalo saglаsnоst Agenciji za pronalaženje ratnih zarobljenika/ nestalih u akciji pri Ministarstvu odbrane SAD-a (DPAA) zа rеаlizovanje projekta lociranja i identifikacije pripadnika Vojske Sjedinjenih Američkih Država koji su učestvovali u II svjetskom ratu." stoji u saopštenju Predsjedništva nakon 6. redovne sjednice.

U drugom Svjetskom ratu poginulo je više od 400 000 američkih vojnika.

Prema evidenciji odjela u Ministarstvu odbrane koji se bavi otkrivanjem nestalih američkih državljana u različitim ratovima, u Bosni i Hercegovini još je 13 američkih vazduhoplovaca iz Drugog svjetskog rata.

Radi se o osoblju aviona oborenih prilikom prelijetanja na mislijama 44. i 45. godine prošlog vijeka.

150 zemalja: Učenici počeli planetarni protest zbog klimatskih promjena

Bosnia-Herzegovina - Young people join global demonstrations demanding action on climate change, Mostar, 20Sep2019

Hiljade učenika napustili su danas učionice i izašli na ulice gradova u Australiji u okviru globalnih protesta sa zahtjevom da svjetski lideri na samitu UN usvoje hitne mjere za sprečavanje posljedica klimatskih promjena.

"Prestanite da negirate da Zemlja umire", pisalo je na jednom transparentu koji su đaci nosili u predgrađu Sidneja, prenosi Rojters.

Na društvenim mrežama prikazano je kako se učenici okupljaju širom zemlje, uključujući najveće gradove u Australiji i manja mjesta u unutrašnjosti.

Slični protesti, koje je inspirisala šesnaestogodišnja švedska aktivistkinja Greta Tunberg, planirani su za danas u oko 150 zemalja.

Cilj je da đaci i ostali ljudi iz čitavog svijeta zajedno izraze stav o posljedicama klimatskih promjena po našu planetu.

Štrajk će kulminirati u Njujorku, kada Tunbergova, koja je nominovana za Nobelovu nagradu zvog svog klimatskog aktivizma, bude vodila marš do sjedišta UN.

Samit UN okupiće 23. septembra svjetske lidere radi diskusije o strategiji za ublažavanje klimatskih promjena, poput prelaska na obnovljive energetske resurse sa fosilnih goriva.

Australijski ministar finansija Matijas Korman rekao je juče u parlamentu da učenici ne treba da učestvuju u ovom protestnom pokretu.

"Dok traje škola, đaci treba da budu u školi", rekao je Korman.

Danijele Porepilijasana, učenica srednje škole u zapadnom dijelu Sidneja, rekla je da su klimatske promjene najveća prijetnja po njenu generaciju i da političari treba da se probude pred ovim izazovom.

Protesti su najavljeni i u više Bh gradova.

Oko 200 srednjoškolaca, uglavnom učenika međunarodnog Koledža Ujedinjenog svijeta (United World College – UWC) Mostar, učestvovalo je u petak u protestnom maršu ulicama grada protiv klimatskih promjena.

Bosnia-Herzegovina - Young people join global demonstrations demanding action on climate change, Mostar, 20Sep2019
Bosnia-Herzegovina - Young people join global demonstrations demanding action on climate change, Mostar, 20Sep2019

"Spasimo svijet", "Naša kuća gori", "Nema plana B", "Zajedno u život ili zajedno u smrt", neki su od transparenata koje su učesnici okupljanja istakli na engleskom i bosanskom jeziku.

"Jutros sam ovdje, jer kao mlada osoba, jako sam zabrinut za svoju budućnost. Vlade od 1990. godine znaju za razmjere emisije karbona i klimatske promjene. Međutim, od tada, emisija karbona je porasla za 60 posto. Iskreno, strah me za vlastitu budućnost i zato sam danas ovdje i zato smo svi tu, jer vlade nas trebaju saslušati", izjavio je jedan od organizatora skupa, Joseph Knight, učenik UWC-a Mostar iz Cambridgea u Velikoj Britaniji.

On je dodao kako konačno treba prestati sa emisijom ugljendioksida.

"Došli smo danas ovdje da bi podigli svijest mladim ljudima i ostaloj populaciji u BiH i da bi privukli pozornost vlasti i ministara, kako bi poboljšali situaciju u BiH, a samim tim i u cijelome svijetu, što se tiče klimatskih promjena", izjavio je učenik UWC-a Mostar Stjepan Filipović, aktivista organizacije "Extinction Rebellion", koja je organizirala protestno okupljanje.

Filipović je naglasio kako su klimatske promjene u BiH već jako vidljive, te je podsjetio da je, na primjer ove godine, mjesec maj bio neuobičajeno kišovit, te da je Neretva puna plastike, kao i da je okoliš općenito zagađen. "Također, godišnje umre u BiH 44.000 stanovnika od posljedica klimatskih promjena", dodao je Filipović.

Havana osudila američko protjerivanje dvojice kubanskih diplomata pri UN

Cuba's Foreign Minister Bruno Rodriguez Parrilla at UN

Kubanska vlada osudila je protjerivanje dvojice svojih diplomata pri Ujedinjenim nacijama, optuženih za navodne aktivnosti koje ugrožavaju američku nacionalnu bezbjednost.

"Kategorički odbacujem neopravdano protjerivanje dvojice zvaničnika Stalne misije Kube pri Ujedinjenim nacijama", tvitovao je kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodriges.

Američke vlasti saopštile su sinoć da protjeruju dvojicu kubanskih diplomata. Detalji u vezi sa tom odlukom nisu saopšteni.

Administracija predsednika Donalda Trumpa je napustila pristup politike približavanja sa Kubom koju je započeo prethodni američki predsjednik Barak Obama.

Tenzije između SAD i Kube povećane su od početka godine jer Vašington podržava opoziciju u Venecueli a Havana predsjednika Nikolasa Madura.

Novinarske smjernice za izvještavanje o ekstremizmu

Novinarske smjernice za izvještavanje o ekstremizmu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG