Linkovi

Vijesti

Pompeo i Merkel će se susresti 31. maja

Mike Pompeo

Posjeta američkog državnog sekretara Mikea Pompea Berlinu, koja je otkazana zbog hitnih i neodložnih obaveza, ponovo je zakazana za 31. maj, saopšila je u petak portparolka njemačke vlade.

Pompeo je trebao posjetiti Njemačku 7. maja radi razgovora s kancelarkom Angelom Merkel, ali je ona otkazana u posljednjem trenutku zbog njegove nenajavljene posjete Iraku, podsjeća Reuters.

Portparolka je dodala da će Merkel u razgovoru s Pompeom podcrtati da se napetosti između Sjedinjenih Država i Irana zbog njegovog nuklearnog programa i uloge na Bliskom istoku moraju mirno riješiti.

Theresa May se povlači sa funkcije

Theresa May

Premijerka Velike Britanije Theresa May danas je saopštila da se povlači, prenosi BBC.

"Duboko žalim što nisam bila u stanju da realizujem Brexit. Moj nasljednik će morati da pronađe konsenzus. Konsenzus će biti moguć samo ako sa obje strane debate budu kompromisi", rekla je Mej, obraćajući se medijima ispred Downing Streeta.

"Sada mi je jasno da je u najboljem interesu Velike Britanije da novi premijer vodi taj napor", kaže ona. "Danas objavljujem da ću u petak 7. juna podnijeti ostavku na poziciju lidera konzervativaca", rekla je i dodala da će proces za izbor novog lidera početi slijedeće nedelje.

Mej je u svom obraćanju navela i da je ponosna na uspjehe ostvarene tokom njenog mandata i iskazala optimizam u pogledu budućnosti Konzervativne stranke, koja se kako je rekla "može obnoviti u godinama koje dolaze", i rekla: "Znam da možemo realizovati Brexit."

Obraćanje je završila rekavši da je funkcija premijera koju je obavljala za nju najveća čast u životu.

Jedan od prvih koji je odao priznanje radu Tereze Mej je Džeremi Hant ministar spoljnih poslova Velike Britanije. On je na Twitteru pohvalio hrabrost i upornost kojima se Mej suočila sa izazovom kao što je Bregzit i dodao da ona ostavlja zemlju sigurnijom.

Mej je bila pod pritiskom da podnese ostavku, nakon što su poslanici njene partije reagovali protiv njenog najnovijeg plana za Brexit. Od januara, Parlament je tri puta odbacio sporazum o povlačenju o kome je Mej pregovarala sa EU. Nedavni pokušaji pronalaženja formalnog kompromisa sa Laburistima takođe nisu uspjeli.

Tereza Mej je 23. maja odložila glasanje o novom nacrtu zakonu o Brexitu koji je predstavila kao posljednju priliku za izlazak iz krize.

Tekst je bio predmet kritika opozicione Laburističke stranke, euroskeptika ali i vladajuće Konzervativne stranke, što je dovelo do ostavke ministarke zadužene za odnose s parlamentom Andreje Lidsom.

Sidran: Evropa će nestati bez Balkana

Sidran: Evropa će nestati bez Balkana
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

"Američki taliban" nakon 17 godina pušten na slobodu

"Američki taliban" nakon 17 godina pušten na slobodu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

White: Evropski izbori važni za Zapadni Balkan

White: Evropski izbori važni za Zapadni Balkan
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG