Linkovi

Vijesti

Protest roditelja i đaka ispred škole u Srebrenici

A protest by parents of a school in Srebrenica after the release of a photograph of a student with Chetnik insignia

Oko 300 roditelja i učenika Prve osnovne škole Srebrenica održalo je u srijedu ujutro mirni protest ispred zgrade škole jer su htjeli, kako su naveli, da "odgovore na širenje mržnje, fašizma i nacionalizma u objektima škole".

“Ovo je protest upozorenja na kršenje dječjih prava i diskriminaciju koja se događa u školi", izjavio je Mirnes Zahirović, predstavnik roditelja.

"Braća četnici" komentar je ispod fotografije devetorice dječaka uzrasta od sedmog do devetog Prve osnovne škole u Srebrenici, na kojoj su sa šubarama i uz podignuta tri prsta, nakon završene priredbe u školi povodom školske krsne slave Sveti Sava, u ponedjeljak, 27. januara.

Bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković naveo je na svom Facebook profilu kako su učenici fotografiju objavili na Instagramu, a post je zabilježio jedan od učenika.

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao potvrditi autentičnost objavljene fotografije sa Instagrama.

Učenici bošnjačke nacionalnosti izostali su u srijedu ujutro sa prvog časa.

Mirnes Zahirović, predstavnik roditelja predao je Sekretarijatu škole sedam zaključaka u kojima se, između ostalog, zahtijeva utvrđivanje odgovornosti rukovodstva škole zbog incidenta na obilježavanju krsne slave škole.

Jedan od zahtjeva je da se formira legalni savjet roditelja osnovne škole, na kojem, kako kažu, roditelji Bošnjaka nisu ranije pozivani na sastanke.

Pored toga, zahtijeva se i sastanak sa rukovodstvom škole kako bi se, kako su naveli, ‘smirila situacija’. Za ispunjenje zahtjeva dat je rok od sedam dana.

Dragi Jovanović, direktor Prve osnovne škole Srebrenica za Radio Slobodna Evropa je izjavio da je upoznat da su roditelji predali zahtjev, ali da ne zna šta je sadržaj.

“Djeca su bespotrebno uvučena u politiku”, izjavio je Jovanović za RSE.

Protest ispred škole u Srebrenici trajao je jedan školski čas.

Više od 100 umrlih od coronavirusa

Više od 100 umrlih od coronavirusa
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Okončana potraga u Turskoj

Okončana potraga u Turskoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

Počelo suđenje bivšem glavnom tužiocu Goranu Salihoviću

Arhiv - Goran Salihović

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima sarajevskog Kantonalnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje Goranu Salihoviću, bivšem glavnom tužiocu Državnog tužilaštva koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima optužnice, koju je pročitala tužiteljica Amra Mehmedić, Salihović je, obnašajući funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH od početka februara 2013. do 28. septembra 2016. godine, iskoristio službeni položaj, postupao suprotno propisima i pribavio korist u iznosu preko 80.103 konvertibilne marke (KM).

U optužnici se navodi da je Salihović koristio sredstva za reprezentaciju i svjesno postupao suprotno propisima i odluci kojom su bili propisani limiti potrošnje u zemlji i inostranstvu na godišnjem nivou od 20.000 KM, te je nalagao da se za tu svrhu prebace sredstva namijenja za ekshumacije, saslušanja svjedoka i vještaka, a te iznose je trošio van Tužilaštva BiH u ugostiteljskim objektima u zemlji i inostranstvu i to u danima vikenda i kada je bio na godišnjem odmoru.

U drugoj tački optužnice je navedeno da je 29. aprila 2015. godine sa svojim saradnicima i pratiocem iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH otputovao u Pariz na konferenciju tužilaca organizovanu povodom borbe protiv terorizma, ali su zbog turističkog obilaska grada, unatoč upozorenjima, zakasnili i propustili let za koji su imali povratne karte.

To je za posljedicu imalo kupovinu novih karata, koje je Salihović, prema optužnici, platio svojim sredstvima, ali je, po povratku, od rukovodioca Odjela za materijalno-finansijske poslove zahtijevao i naložio mu da mu refundira iznos od 3.874 KM, a potom je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela izvršila povrat novca Tužilaštvu za svog uposlenika u iznosu od 1.291 KM.

Na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Jasenka Ružića da li je razumio optužnicu, Salihović je odgovorio negativno, kao i da mu nije jasno šta mu se stavlja na teret.

“Činjenični opis je nerazumljiv i nejasan. Ne proizilazi da sam postupao suprotno interesima službe. Nije bilo probijanja limita, ni budžeta, koji nije oštećen. Ove činjenice proizilaze iz revizorskog izvještaja, ali i nalaza vještaka”, rekao je Salihović.

Tužiteljica Mehmedić je u uvodnoj riječi navela da će Optužba saslušati svjedoka i vještaka, te predočiti materijalnu dokumentaciju, među kojom su računi i uvid u troškove reprezentacije, kako bi dokazala da je Salihović u svojstvu službene osobe iskoristio svoj položaj.

“Svjedoci će govoriti o samovolji i arogantnosti optuženog u vršenju funkcije i o njegovom samovoljnom ignorisanju upozorenja uposlenika”, dodala je tužiteljica.

Branilac Rifat Konjić je kazao da će Odbrana svoje dokaze predložiti kada sa svojim prijedlozima završi Tužilaštvo, a sve u namjeri, kako je dodao, dokazivanja da se u radnjama optuženog ne stiču obilježja krivičnog djela, te da Optužba neće moći dokazati da je namjerno zakasnio na avion.

Salihović je u svom obraćanju rekao da treba zamisliti tužioca koji je spao na to da ukrade ručak i odmah ga objesiti ako je kriv za to, te da Tužilaštvo neće moći dokazati da je službena putovanja proglasio tajnim i dodao: “Možda sam proglasio ‘tajno’ da me ne prate, da sam siguran.”

Dok je bio glavni tužilac, prema njegovim riječima, bila je ogromna regionalna saradnja oko projekata za predmete ratnih zločina, a sada je nema nikako.

“Delegacija sleti nedjeljom pa me zovnu gdje će izaći na večeru, pa se ne možemo naći do četiri sata. Otuda i utrošak reprezentacije neradnim danom. Vrijeme glavnog tužioca je 24 sata, a ne do 16 sati”, kazao je Salihović.

Govoreći o drugoj tački optužnice, u sudnici je obrazložio da nije zakasnio na avion, da su na aerodromu bili sat prije “čekinga”, ali da su pretresali čovjeka koji ga je čuvao jer im je bio sumnjiv.

“Ovo je lov na vještice. Sramotno je da glavni tužilac bude tretiran na ovakav način, da li sam zakasnio na avion ili sam pojeo ručak. Da li sam ja kriv što se na suđenje čeka četiri godine? Cilj je bio da se sruši pravosuđe i da nastane pravni haos koji imamo sad. Radi se o montiranom predmetu – ‘Kafka’ predmetu”, rekao je Salihović i naveo da dok je bio glavni tužilac, u Tužilaštvu se radilo u tri smjene, a da sada nema posla za jednog tužioca.

Prvi svjedoci Tužilaštva će biti saslušani 14. februara.

Siniša Veselinović, Agencija za rad i zapošljavanje BiH: I odlazak radne snage umanjuje broj nezaposlenih

Siniša Veselinović, Agencija za rad i zapošljavanje BiH: I odlazak radne snage umanjuje broj nezaposlenih
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG