Linkovi

Aktuelno

SAD: Državljanin BiH osuđen jer je podržavao ISIL

Grupa osumnjičena za podršku teroristima

Ramiz Zijad Hodžić (45), rođen u Bosni i Hercegovini, osuđen je na 96 mjeseci zatvora zbog udruživanja radi pružanja materijalne podrške te za pružanje materijalne podrške teroristima, kako piše u optužnici. Nakon odsluženja osmogodišnje kazne bit će izručen u BiH, javila je novinska agencija The Associated Press.

Hodžić je, kako se navodi u presudi, finansijski podržavao Ramu “Abdullaha” Pazaru, koji je također porijeklom iz BiH i koji je otišao u Siriju gdje se pridružio militantima tzv. Islamske države gdje je i poginuo.

"Islamska država" (Islamska država Iraka i Levanta - IDIL) prograšena je terorističkom organizacijom od strane SAD i UN.

Hodžić je osuđen i da je finansijski podržavao i druge osobe u Turskoj, Saudijskoj Arabiji i drugdje koje su taj novac koristile za kupovinu vojnih uniformi, borbenih čizama, druge vojne opreme, odjeće, pribora, municije, mjerača dometa oružja i drugih potrepština od 2013. do 2015. godine.

Tužilac Matthew Drake je kazao da je “Hodžić bio arhitekt i organizator urote”, da je “Hodžić znao da je Pazara bio komandant u 'Islamskoj državi' odgovoran za 250 vojnika, kao i da je znao da se Pazara javno hvalio ubistvima, odsijecanjima glava te podržavao ropstvo”.

“Ono što je Pazara radio u Siriji je užasno”, kazao je tužilac Drake, izvijestio je lokalni list St. Louis Today.

Hodžićeva advokatica Diane Dragan je kazala da je “Hodžić slao Pazari stvari koje je sačuvao iz rata u BiH, poput čarapa”. Advokatica je kazala i da je “Hodžić svojoj djeci kazao da ne podržava tzv. Islamsku državu, šerijat (islamski zakon) niti pokoravanje žena”. Također je, kako navodi spomenuti list, navela da je “Hodžić dobitnik ordena Zlatni ljiljan kao najvećeg vojnog priznanja u BiH te da nikad nije negativno govorio o Americi”.

“On je pojedinac koji voli SAD. Volio je Abdullaha kao brata i pomagao mu je kad se (Pazara) liječio od ovisnosti o drogama”, kazala je advokatica Diane Dragan i dodala da se “Abdullah promijenio kad je došao u Siriju”. Sam Hodžić je u priznanju krivice kazao kako je “slao Pazari pomoć kako bi mu pomogao da zaštiti žene i djecu”.

Sutkinja Catherine Perry je kazala da bi, ako bi slijedila preporuke i dosadašnju praksu, trebala osuditi Hodžića na 30 godina zatvora. Nakon što mu je izrekla kaznu zatvora od osam godina zatvora, Perry je rekla da “vjeruje kako se Hodžić promijenio dok je bio u pritvoru te da je naučio lekciju”.

“Po izlasku iz zatvora Hodžić će biti deportiran”, naglasila je sutkinja Perry.

Suoptuženica Sedina Unkić Hodžić, supruga Ramiza Zijada Hodžića, priznala je krivicu i čeka na izricanje kazne. Drugi suoptuženi Nihad Rosić izjasnio se da nije kriv i čeka suđenje. Jasminka Ramić priznala je krivicu 2015., osuđena je na 36 mjeseci zatvora i puštena je na slobodu. Mediha Medy Salkičević priznala je krivicu i osuđena je na 78 mjeseci zatvora. Posljednji suoptuženik Armin Harčević je priznao da je donirao 1.500 dolara kazavši da je mislio da pomaže Bosance koji su otišli u Siriju da štite civile. Osuđen je krajem avgusta 2019. na 60 mjeseci zatvora.

Abdullah Ramo Pazara, rodom iz okolice Teslića koji se 1990-ih kao 17-godišnjak zajedno sa ocem Suljom borio u redovima Vojske Republike Srpske. Prema informacijama dostupnim američkim sudskim vlastima, poginuo je krajem septembra 2014. u Siriji boreći se u redovima tzv. Islamske države protiv Kurda u sirijskom gradu Kobaneu.

BiH: Dvije nove lokacije za prijem migranata

Bosnia and Herzegovina -- Migrants in the Vucjak camp near Bihac, November 9, 2019.

EU je informisana o odluci vlasti BiH da se dodijele dva dodatna objekta za prijem migranata na području izvan Unsko-sanskog kantona. Ova odluka će smanjiti pritisak na vlastima Bihaća i Unsko-sanskog kantona koji su do sada migracijski priliv nosili na svojim plećima, stoji u saopštenju EU u BiH.

"EU će nastaviti sa angažmanom kako bi pomogla u iznalaženju održivih i prihvatljivih rješenja za sve. Značajna EU sredstva već su dostupna za osposobljavanje ovih novih lokacija. Očekujemo da će ovo dovesti do brzog zatvaranja lokacije Vučjak."

Prioriteti finansijske podrške EU također uključuju i pružanje humanitarne pomoći, smeštaj, hranu, odjeću, komunalije, medicinsku pomoć, obrazovanje, usluge zaštite djece, itd.

Od 36 miliona eura pomoći EU koja je pružena od početka 2018. godine, gotovo 94% je potrošeno na brigu za migrante, uključujući uspostavljanje i upravljanje pet privremenih prihvatnih centara (Usivak, Borići, Bira, Miral i Sedra). Preostalih 6% iskorišteno je za pomoć Bosni i Hercegovini u cilju jačanja kapaciteta za upravljanje migracijama.

Vlada Federacije BiH odlučila je na telefonskoj sjednici da ustupi na korištenje Ministarstvu sigurnosti BiH kasarnu Ljubače kod Tuzle i kasarnu Blažuj, u okolini Sarajeva, navodi se u odluci od 11. novembra u koju je Radio Slobodna Evropa imala na uvid.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je u četvrtak, 14. novembra u Sarajevu da su za migrante i izbjeglice obezbijeđene dvije nove lokacije u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (UN BiH) apelovale su u četvrtak na vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK) da ne ograničavaju slobodu kretanja migranata i tražilaca azila, a od državnih vlasti traže da odmah odrede novu adekvatnu lokaciju za prihvat i smještaj migranata.

Najmanje dvoje stradalo u pucnjavi u srednjoj školi u Kaliforniji

Srednjoškolci uz policijsku pratnju napuštaju Sogus srednju školu u Santa Klariti, u Kaliforoniji, poslije izveštaja o pucnjavi (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)

Najmanje dvije osobe su ubijene, dok je troje povrijeđeno kada je srednjoškolac u Kaliforniji otvorio vatru u svojoj školi, saopštili su zvaničnici.

Policija u Santa Klariti je saopštila da su povredama podlegli 14-godišnji dječak i 16-godišnja djevojčica.

Osumnjičeni, kome je danas 16. rođendan, pucao je sebi u glavu i prema posljednjim informacijama nalazi se u bolnici u kritičnom stanju.

Kapetan Kent Vagner iz Kancelarije šerifa okruga Los Anđeles rekao je na konferenciji za novinare da je mladić izvukao pištolj kalibra 45 iz ranca i otvorio vatru na đake, a posljednji metak sačuvao za sebe.

"U ovom trenutku, nema nagovještaja koji je bio njegov motiv ili ideologija", rekao je agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Pol Delakort.

Pored dvoje stradalih učenika, ranjene su još dvije devojčice, stare 14 i 15 godine i dječak star 15 godina, saopštio je kapetan Vagner.

Osmnjičeni je prema tvrdnjama policije bio azijskog porekla, odjeven u crno, i pohađao je srednju školu Sogus u Santa Klariti, oko 65 kilometara sjeverno od Los Anđelesa.

Radi se o 85. oružanom incidentu u blizini škola samo ove godine, navodi "Everytown", organizacija koja se zalaže za strože zakone o kontroli naoružanja.

Pogled iz helikoptera na đake i osoblje koji izlaze iz srednje škole Sogus
Pogled iz helikoptera na đake i osoblje koji izlaze iz srednje škole Sogus

Srednju školu Sogus pohađa oko 2.300 đaka, a školski kompleks čini više od deset zgrada.

Bijela kuća saopštila je da predsjednik Donald Trump prati izvještaje o pucnjavi i pozvala sve oni koji su u tom području da ispoštuju savjete lokalne policije i hitnih službi.

Masovne pucnjave u školama u SAD

Najveće masovno ubistvo u obrazovnim ustanovama u SAD dogodilo se 16. aprila 2007. u Bleksburgu u Virdžiniji, kada je na kampusu Univerziteta Virdžinija naoružani napadač usmrtio 32 osobe, a potom izvršio samoubistvo.

Pet i po godina kasnije, 14. decembra 2012. u Njutaunu, u državi Konektikat, čovjek je ubio svoju majku kod kuće, a onda 20 djece i 6 odraslih u osnovnoj školi Sendi Huk.

Prošle godine, 14. februara u Parklendu na Floridi, bivši đak srednje škole Mardžori Stounmen Daglas otvorio je vatru iz automatske puške i ubio 17 učenika i nastavnika, prije nego što ga je policija uhapsila.

Prije više od pola vijeka, 1. avgusta 1966. godine snajperista, smješten na vrhu kule sa satom na Univerzitetu Teksas u Ostinu, 90 minuta je terorisao javnost usmrtivši 13 ljudi i nerođeno dijete. Više od 30 osoba je povrijeđeno u onome što se smatra prvom masovnom pucnjavom na javnom mjestu u SAD.

Prije nešto više od 20 godina, 20. aprila 1999. u srednjoj školi Kolumbajn u okrugu Džeferson u Koloradu, dvojica tinejdžera usmrtila su 12 đaka i jednog nastavnika, ranila više od 20 osoba, prije nego što su izvršila samoubistvo.

Istraga o opozivu: Poslije prvog dana javnih svjedočenja stavovi nepromijenjeni

Istraga o opozivu: Poslije prvog dana javnih svjedočenja stavovi nepromijenjeni
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Analiza: Za dobre odnose SAD i Turske potrebno je više od "hemije" među liderima

Analiza: Za dobre odnose SAD i Turske potrebno je više od "hemije" među liderima
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG