Linkovi

Aktuelno

Trump: Moje zdravstveno stanje je veoma dobro

Iako je predsjednik SAD na sistematski pregled otišao prije vremena, Bijela kuća odbacuje spekulacije da mu je zdravlje ugroženo.

Predsjednik SAD Donald Trump saopštio je da je njegovo zdravstveno stanje "veoma dobro" pošto je u subotu obavio prvi dio godišnjeg sistematskog pregleda.

Međutim, pošto je Trump posljednji put bio na sistematskom u februaru 2019., a ti pregledi se rade jednom godišnje, mnogi su doveli u pitanje njegovo zdravstveno stanje.

Trump je, poslije posjete ljekaru u centru Walter Reed blizu Washingtona, na Twitteru napisao da je "Sve jako dobro (sjajno)".

Bijela kuća je saopštila da je predsjednik pregledan i da su rađene neke laboratorijske analize, prenosi Reuters.

"Očekujemo da će predsjednik 2020. biti veoma zauzet, pa je iskoristio slobodan vikend u Washingtonu da obavi jedan dio rutinskog godišnjeg pregleda u centru Walter Reed", saopštila je portparolka Bijele kuće Stephanie Grisham​.

Ona je rekla i da je predsjednik obišao medicinsko osoblje i zahvalio im na tome što njeguju ranjene pripadnike vojske, kao i da se sastao sa porodicom jednog vojnika koji je ranjen u Avganistanu.

"Predsjednik se ni na šta ne žali"

Stephanie Grisham tvrdi da Trumpovo aktivno učešće u predizbornoj kampanji pokazuje da je njegovo zdravlje dobro.

"Predsjednik je zdrav i energičan, ni na šta se ne žali, što pokazuju i njegova česta prisustva na mitinzima pred hiljadama Amerikanaca, nekoliko puta nedjeljno", rekla je ona.

Portparolka Bijele kuće ipak nije govorila o rezultatima laboratorijskih analiza.

Predsjednik Trump je neočekivano posjetio centar Walter Reed, nekoliko mjeseci prije planiranog sistematskog pregleda, što je pokrenulo pitanja o njegovom zdravstvenom stanju.

Stephanie Grisham je na Twitteru takva pitanja ocijenila kao "neodgovorna".

"Izgleda da je nekim ljudima i novinarima zabavno da spekulišu i šire neodgovorne i opasne glasine. Predsjednik je proveo malo vremena sa porodicom ranjenog vojnika poslije sistematskog pregleda", napisala je portparolka Bijele kuće.

Bijela kuća odlučuje koji će podaci o zdravstvenom stanju predsjednika biti objavljeni.

Predsjednik Trump je posljednji put bio na sistematskom pregledu prije nepunih 9 mjeseci, u februaru 2019., i tada je saopšteno da je "dobrog zdravlja".

Trump je poznat po tome da voli da jede hamburgere i šnicle i da ne voli da vježba. Zato se, u odnosu na sistematski pregled iz 2017., ugojio i prebacio indeks tjelesne mase u kategoriju "gojaznih".

Trump pozvao Kima da "brzo postignu dogovor"

Kim Jong Un i Donald Trump su se sastali tri puta, u Singapuru, Vijentamu i demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje, ali nisu postigli nikakav konkretan dogovor o denuklearizaciji jSeverne Koreje.

Predsjednik Donald Trump pozvao je sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una da "brzo postigne dogovor" sa SAD o denuklearizaciji. SAD i Južna Koreja su ranije najavile da odlažu zajedničke vojne vježbe u pokušaju Amerike da obnovi razgovore sa Sjevernom Korejom.

Donald Trump je na Twitteru kritikovao i potencijalnog predsjedničkog kandidata demokrata Joe Bidena i napisao Kimu da je "on jedini koji može da ga dovede tamo gde treba da bude" uz poruku da se "vide uskoro".

Nešto ranije, SAD i Južna Koreja odložile su zajedničku vojnu vježbu, što Washington negira da je ustupak Pjongjangu.

Vježbe, na kojima je trebalo da se prikažu i ratni borbeni avioni iz SAD i Južne Koreje, prethodnih godina su odlagane i smanjivane u trajanju i obimu, ali im se Sjeverna Koreja i dalje protivila.

Sekretar za odbranu SAD Mark Esper kazao je da će vojske SAD i Južne Koreje biti u pripravnosti, bez obzira na to što su vježbe odložene. On je negirao da ovaj potez Pentagona ima veze sa ustupcima Pjongjangu.

"Ne vidim to kao ustupak, već kao znak dobre volje u cilju da postignemo mir", rekao je Esper u Bangkoku, na sastanu sa ministrima odbrane azijskih zemalja.

Sjeverna Koreja je okrivila Washington za "hladan tuš" u razgovorima, zbog najavljenih vježbi sa Seulom. Pjongjang zajedničke vojne vježbe vidi kao "probu za invaziju".

Ipak, i dalje nije jasno da li će ova odluka Washingtona uticati na Pjongjang da ponovo sjedne za pregovarački sto i razgovara o denuklearizaciji.

Esper se tome nada.

"Ohrabrujemo Sjevernu Koreju da isto okaže dobru volju kada je riječ o testiranju raketa i da se vrati za pregovarački sto bez oklijevanja".

Sjeverna Koreja je saopštila da je "pokušala pozitivno da protumači potez SAD", ali da je nedavno usvojena rezolucija UN o ljudskim pravima pokazala da Washington nema ozbiljne namjere.

UN su kritikovale Sjevernu Koreju zbog nepoštovanja ljudskih prava, što je Pjongjang protumačio kao znak američkog neprijateljstva i "političku provokaciju SAD".

"Čak i da obnovimo dijalog, nećemo razgovarati o nuklearnim pitanjima prije nego što SAD prekinu sa neprijateljskom politikom", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje.

Dok su razgovori sa SAD u zastoju, Sjeverna Koreja je testirala nekoliko raketa, a analitičari upozoravaju da je i dalje u mogućnosti da napravi nuklearno oružje.

Uprkos Trumpovoj podršci republikancu, demokrata opet guverner Louisiane

John Bel Edwards

Demokratski guverner Louisiane John Bel Edwards pobijedio je republikanca Eddieja Risponea u tijesnoj trci u Louisiani. 

Predsjednik Donald Trump je podržao Risponea, ali je uprkos toj podršci pobijedio demokrata - što je drugi Trumpov poraz na izborima za guvernera ove godine.

Prvi je bio u Kentuckyju prije nekoliko nedjelja, a republikanci su nedavno izgubili i većinu u državnoj skupštini Virgnije.

Trump je učestvovao na čak tri predizbovna mitinga u Louisiani, ali su uz konzervativne republikance na izbore za guvernera izašli i Afroamerikanci koji su glasali za demokratu.

John Bel Edwards je umjereni demokrata, a unutar stranke se smatra da bi takav kandidat imao najviše šanse da pobijedi aktuelnog predsjednika Trumpa 2020.

Edwards se protivi strožoj kontroli oružja, potpisao je jedan od najrigoroznijih zakona o zabrani abortusa i smatra da je istraga o Trumpovom opozivu skretanje pažnje sa pravih problema.

Bez obzira na pobjedu demokrate, očekuje se da će Louisiana glasati za Trumpa na predsjedničkim izborima 2020.

Republikanac Eddie Rispone je dugogodišnji politički donator i bio je malo poznat u političkim krugovima prije nego što se kandidovao.

Kampanju je vezao za predsjednika Trumpa i biračima se predstavio kao zastupnik politike predsjednika. Trump je dobio u Louisiani na prethodnim predsjedničkim izborima.

​Na svoju kampanju Rispone je potrošio 12 miliona dolara svog novca.

Profesor Shipoli: Brine me Erdoganov utjecaj u sferi islama u BiH

Profesor Shipoli: Brine me Erdoganov utjecaj u sferi islama u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Šta je realnost – Banjaluka ljudskog ili mrkog lica?

Banja Luka

Ključna lokalna pitanja u najvećem gradu Republike Srpske i dalje su neriješena, smatraju predstavnici gradskog odbora PDP-a. Dok prvi čovjek grada Banjaluke Igor Radojičić uveliko realizuje najavljeni 'veliki investicijski ciklus' vrijednosti nekoliko desetina miliona maraka pod nazivom „Banja Luka se gradi“, prestavnici PDP-a smatraju da se realni problemi i dalje drže „pod tepihom“, a razne akcije Gradske uprave služe da se građani ubijede da u Banjaluci „teče med i mlijeko“.

Predstavnici GO PDP i građani Banja Luke
Predstavnici GO PDP i građani Banja Luke

„Nismo protiv toga da Banjaluka bude prepoznatljiva na svjetskoj mapi i da se razvija kultura, ali mislimo da treba posložiti prioritete. Zašto imamo probleme u Centru za socijalni rad? Šta je bilo sa aferama u gradskim vrtićima? Ko je izvršio određena ubistva i zašto određene istrage stoje? Prioriteti su da građani znaju kakvo je stanje bezbjednosti i šta se dešavalo u prošlosti. Da li je sađenje cvijeća važnije od odgovora na pitanja koja smo imali tokom cijele prošle godine?“, pita se Saša Čekrlija, potpredsjednik GO PDP-a.

Predstavnici ove političke partije ističu da se građani prigradskih banjalučkih naselja i dalje suočavaju sa osnovnim problemima kao što su nedostatak kanalizacije i vodosnabdijevanje, a da je Gradska uprava odštampala 50 000 primjeraka časopisa „Banjaluka“ koji su podijeljeni građanima da ih ubijede kako se Banjaluka gradi i razvija.

„Nismo dobili odgovor koliko je to koštalo građane Banjaluke, ali je definitivno sve koštalo preko 50 000 KM. Tim novcem pojedinim naseljima u Banjaluci može da se riješi vodosnabdijevanje, kanalizacija ili pješački prelaz. Mi smo protiv toga da se javna sredstva građana koriste u promociju, štampanje letaka i časopisa koji se onda dijele da se Banjalučani ubijede kako se Banjaluka razvija i napreduje“, kaže Draško Stanivuković, predsjednik GO PDP-a.

iz časopisa Banjalučka realnost
iz časopisa Banjalučka realnost

Upravo ovo je bio razlog da gradski odbor PDP-a, kao odgovor na časopis Gradske uprave, odštampa časopis „Banjalučka realnost“ koji će u narednih nekoliko dana na Trgu Krajine dijeliti građanima Banjaluke.

„Realnost je da 60 posto stanovnika grada nema kanalizaciju, a da preko 30 posto nema vodu. Vrbas je postao kanalizacija. Njihova kampanja 'Banjaluka ljudskog lica' u našem časopisu je predstavljena kao 'Banjaluka mrkog lica' - ovdje su građani deložirani iz svojih domaćinstava, brutalno su pretučeni na ovom Trgu, napadnuti i danas nemaju mogućnost da se okupe i da kažu ono što misle“, rekao je Stanković.

Pored toga što se, kako kaže, na realne probleme građana ne obraća pažnja, neracionalno se troši i novac tih istih građana.

„Mještani Kuljana, najbrže rastućeg naselja u našem gradu, nemaju ambulantu, vrtić, mjesnu zajednicu, dječije igralište, svoju školu, put, kanalizaciju i rasvjetu. To je naselje sa 6000 stanovnika i to je banjalučka realnost“, ističe Stanivuković.

Među građanima Banjaluke koji su se zatekli na Trgu Krajine tokom podijele časopisa „Banjalučka realnost“ bilo je onih koji smatraju da Banjaluka i treba da se gradi, ali ne žele da pričaju o politici. Oni malo hrabriji koji su odgovarali na novinarska pitanja kažu da je Banjaluka davno izgubila svoj epitet: „Svi oni koji dođu samo kažu ovo je moje i počnu tu da grade. Ima većih prioriteta koji bi mogli da se urade, ali ovoj vlasti su izgleda prioritet samo oni i njihovi“.

Banja Luka
Banja Luka

Šta zapravo koči napredak u Banjaluci?

Predstavnici Rekreativne zone Banjaluka dugo godina su se borili da najljepše izletište iznad Banjaluke Šehitluci/Banj brdo zaista ostane rekrativna zona svih građana. Nakon brojnih okupljanja građana, koji su jasno iznijeli svoje zahtjeve, iz borbe su izašli kao pobjednici.

„Aktuelna Gradska uprava je solidno odgovorila na zahtjeve građana. Popravio se kontakt sa građanskom inicijativom, odustalo se od priče puštanja saobraćaja i uradile su se određene stvari koje smo predlagali, kao što to je npr. uvođenje organizovanog prevoza. Uglavnom prihvatila se ideja rekreativnih zona grada koje sada treba kvalitetno rješavati, ali naravno to ne treba da bude poseban prioritet grada. Ono što treba biti prioritet je rješavanje infrastrukturalnih problema“, smatra Goran Pivašević, član Rekreativne zone i jedan od najangažovanijih banjalučkih aktivista.

On ističe da ima pozitivnih primjera na izgradnji saobraćajnica i mostova, ali da to ne treba doživljavati kao senzaciju, jer Grad to i treba da radi.

„U tom pogledu dobra je odluka u vezi sa izgradnjom novih mostova koji stvarno trebaju biti prioritet u gradu, jer smo svi vidjeli šta znači kada se suočite sa problemom da vam je most potpuno propao kao što je to bio slučaj sa Zelenim mostom. Dobro je i što se radi na izgradnji saobraćajnica duž naselja sa većim brojem stanovnika kao što su Priječani i Motike“, kaže Pivašević, ali ističe da Grad, ipak, mora uraditi ozbiljan preokret u strategiji razvoja saobraćaja ili ćemo se vremenom morati suočiti sa još većim kolapsom u gradu, bez obzira na izgrađenu saobraćajnu infrastrukturu, mostove, kružne tokove i sl.

Iako ima pozitivnih pomaka, kada se sve sumira, prema njegovom mišljenju, generalna kočnica bilo kakvog ozbiljnog napretka je partokratija koja vlada ne samo u okvirima Grada Banjaluka, nego generalno u našem društvu i u regionu.

„Kroz ovakav uticaj stranaka sve je manje stručnosti u radu, a sve je više formalnosti. I to nam već dolazi na naplatu. Sve više građana napušta ove prostore, ne više samo zbog novca, već zbog toga što ne osjećaju sigurnost u svom životu u kojem ne vide više ni jedan jasan cilj za kojim bi mogli krenuti. Zato ovaj problem partokratije treba biti primaran za rješavanje, jer ako se on ne riješi džaba nam je sve ostalo“, zaključuje Pivašević.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG