Linkovi

Aktuelno

Oružano nasilje u fokusu politike u SAD

Oružano nasilje u fokusu politike u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Klimatske promjene utiču na ishranu na planeti

Klimatske promjene utiču na ishranu na planeti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Afrika - kontinent najteže pogođen klimatskim promjenama

Afrika - kontinent najteže pogođen klimatskim promjenama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Ambasador SAD prijeti premještanjem američkih trupa iz Njemačke

Richard Grenell, U.S. Ambassador to Germany, addresses a rally for equal rights at the U.N. in Geneva, Switzerland, March 18, 2019.

Ambasador SAD u Njemačkoj Ričard Grenel ponovo je ukazao na niska ulaganja Berlina u odbranu, rekavši da je to "uvrijedljivo" i ponovio prijetnju da će američke trupe biti povučene iz ove zemlje.

"Zapravo je uvrijedljivo to što američki poreski obveznici moraju i dalje da plaćaju da bi u Njemačkoj bilo više od 50.000 Amerikanaca, a Nijemci mogu da potroše višak na domaće programe", rekao je Grenel za agenciju DPA.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je tokom posjete poljskog predsjednika Andžeja Dude Vašingtonu u junu da je moguće premještanje američkih trupa iz Njemačke u Poljsku.

"Poljska ispunjava svoju obavezu prema NATO-u o ulaganju dva odsto društvenog proizvoda u odbranu. Njemačka to ne radi. Mi bismo pozdravili dolazak američkih snaga iz Njemačke u Poljsku", napisala je jučer na Tviteru ambasadorka SAD u Poljskoj Džordžet Mosbaher (Georgette Mosbacher).

Uprkos znatnom povećanju izdvajanja za odbranu, Njemačka je i dalje znatno ispod cilja od dva odsto, koje predviđa NATO.

U Njemačkoj je stacionirano 35 hiljada američkih vojnika, plus 17 hiljada američkih i 12 hiljada njemačkih civila zaposlenih u Armiji SAD u ovoj zemlji. Još nekoliko desetina hiljada radnih mjesta u Njemačkoj zavisi od američke vojske.

Američki komandni centri za Evropu i Afriku stacionirani su u Štutgartu a najvažnija američka avio baza na starom kontinentu je u Ramštajnu na jugozapadu Njemačke.

Vašington je razljutilo odbijanje Berlina da učestvuje u misiji zaštite plovidbe u Ormuskom moreuzu. Jedino se Britanija od evropskih zemalja pridružila.

Takođe, Njemačka je prije neku godinu odbila da pošalje kopnene trupe da pomognu u borbi protiv “Islamske države” u Siriji. Istovremeno, u koalicionoj Vladi u Berlinu se razilaze da li da njemački izviđački avion “Tornado” nastavi da operiše iz Jordana.

Pokazatelj iritiranosti Vašingtona stavom Berlina, jeste i evropska turneja Donalda Trumpa krajem avgusta tokom koje neće posjetiti najbogatiju ekonomiju na starom kontinentu, prenosi DPA.

On će učestvovati na samitu G7 u Francuskoj 24. avgusta, gdje će se, doduše, sresti i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Nakon toga, posjetiće Dansku i Poljsku, zemlje koje su podržale SAD u ključnim pitanjima, kao što je oponiranje gradnji gasovoda Sjeverni tok 2 koji treba da direktno poveže Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora.

Washington traži od Seula da pošalje trupe u Hormuški tjesnac

Američki ministar obrane Mark Esper zatražio je od Južne Koreje da pošalje trupe koje bi se pridružile pomorskim snagama pod vodstvom SAD-a u Hormuški tjesnac kraj obale Irana, javila novinska agencija Yonhap.

Esper je uputio zahtjev tijekom sastanka s ministrom obrane Jeong Kyeong-doom u Južnoj Koreji.

Jeong je rekao Esperu da Seul razmatra razne mogućnosti, jer Južnokorejanci također koriste plovila u tom tjesnacu.

Dužnosnik južnokorejskog Ministarstva obrane nije odmah dao komentar.

Revolucionarna garda Irana presrela je 19. srpnja tanker Stena Impero u Hormuškom tjesnacu. Brod je zaplijenjen sa 23 člana posade.

Iran je priopćio da je to odgovor na to što je britanska Ratna mornarica 4. srpnja pomogla vlastima Gibraltara da zaplijene iranski naftni tanker.

Velika Britanija tvrdi da je zapljena iranskog tankera bila legalna nakon što je postojala sumnja da će brod prekršiti sankcije Europske unije koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG