Linkovi

Aktuelno

Opada broj demokratskih kandidata za predsjedničke izbore

Opada broj demokratskih kandidata za predsjedničke izbore
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Američka svemirska komanda počela sa radom

Američka svemirska komanda počela sa radom
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Potencijali Jajca: Raste broj turista

Potencijali Jajca: Raste broj turista
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Britanski ministar vanjskih poslova: Suspendovanje rada Parlamenta zakonito i ispravno

Suspendovanje rada Parlamenta Velike Britanije je zakonito i savršeno ispravno, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab, javlja Reuters.

On je novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Helsinkiju rekao da su optužbe da je suspendovanje rada Parlamenta odstupanje od ustava besmislene.

"Ideja da je to neka vrsta odstupanja od ustava je besmislena. To je, zapravo, zakonito, savršeno ispravno i postoji takav presedan", istakao je Raab.

Raab je dodao da narod želi da Velika Britanija napusti EU, ali i da vidi da se razgovara i o svim drugim stvarima za koje se očekuje da budu tema razgovora vlade.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson zatražio je od britanske kraljice Elizabete Druge da suspenduje rad Parlamenta do 14. oktobra.

Kraljica je odobrila taj zahtjev.

Suspendovanje rada Parlamenta izazvalo je nezadovoljstvo britanske javnosti i povećalo rizik od "Brexita" bez postignutog sporazuma sa EU.

Britanski mediji tvrde da je Johnson zatražio suspendovanje rada Parlamenta kako poslanici ne bi imali vremena da još jednom odgode izlazak Velike Britanije iz EU.

UN: Kršenje prekida vatre izazvaće izraelsko-libanski rat

Savjet bezbjednosti UN upozorio je da bi kršenje prekida neprijateljstva između Izraela i Libana na libanskom jugu "moglo dovesti do novog sukoba koji ni jedna strana u regionu ne može da priušti", javlja AP.

Upozorenju je prethodilo usvajanje rezolucije kojom se produžava mandat mirovnih snaga UN sa 10.500 pripadnika, poznate kao UNIFIL do 31. avgusta 2020. godine.

Rezolucija je usvojena sinoć nepunih nedelju dana nakon što je dron za koji se tvrdi da je izraelski pao u uporište Hezbolaha u južnom Libanu i potom su libanski vojnici pucali u sredu na izraelske izviđačke dronove u libanskom vazdušnom prostoru čime je pojačana napetost između dvije zemlje.

Savjet bezbjednosti je apelovao na sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost i da ne preduzimaju nikakvu akciju koja bi mogla ugroziti prestanak neprijateljstva i destabilizovati region.

UNIFIL je osnovan da bi nadgledao povlačenje izraelskih vojnika nakon invazije na Liban 1978. godine.

Misija je proširena nakon rata 2006. godine između Izraela i ekstremista Hezbolaha da se mirovnjaci razmjeste duž libansko-izraelske granice i pomognu libanskoj vojsci da proširi kontrolu nad jugom zemlje prvi put u posljednjim decenijama.

U jednoglasno usvojenoj rezoluciji se ponavlja poziv Izraelu i Libanu da podržavaju stalan prekid vatre i ubrzano razmještanje libanskih snaga na jugu i teritorijalnim vodama te zemlje.

U njoj se poziva generalni sekretar Antonio Guterres i libanske vojne snage da odrede rok za razmještanje. SB UN je takođe apelovao na sve zemlje da primjenjuju embargo na oružje iz 2006. godine i spriječe prodaju ili snabdijevanje oružjem bilo kog pojedinca ili entiteta u Libanu koji nema ovlašćenje vlade u Bajrutu ili snage UN, što je kritika koja se odnosi na snabdjevače oružjem Hezbolaha.

V.d. ambasadora SAD Jonathan Cohen naglasio je da embargo na oružje ostaje najviši prioritet i da u narednoj godini UN mora preduzeti ozbiljne korake da pojača izvještavanje i potvrdu o primjeni embarga.

On je takođe pozvao da se UNIFIL-u dozvoli neometan i pravovremeni pristup takozvanoj Plavoj liniji, granici između Izraela i Libana, pošto osam mjeseci nakon otkrića tunela za koje se vjeruje da ih je prokopao Hezbolah za napade na izraelsku teritoriju još uvijek ne mogu da joj s libanske strane priđu pripadnici te snage.

Izraelski ambasador Dani Danon rekao je da rezolucija šalje jasnu poruku Vladi Libana da zaustavi Hezbolah.

On je upozorio da ta proiranska šiitska organizacija s obzirom da kontroliše južni Liban ima nameru ne samo da povredi Izrael već čitav region, a da Izrael to neće prihvatiti i poziva međunarodnu zajednicu da odlučno djeluje protiv tog iranskog saveznika u Libanu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG