Linkovi

Aktuelno

Suočavanje porodice sa prošlošću predaka koji su trgovali robovima iz Afrike

Suočavanje porodice sa prošlošću predaka koji su trgovali robovima iz Afrike
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:48 0:00

Saradnja Erdogana i Putina u Siriji

Saradnja Erdogana i Putina u Siriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Bolton u posjeti Ukrajini

Bolton u posjeti Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Rouhani: Iran spreman za pregovore ako SAD ukinu sankcije

Na ovoj fotografiji koju je objavio Kabinet predsjednika Irana, vidi se predsjednik Irana Hassan Rouhani kako govori na ceremoniji u Teheranu, Iran, 27. avgusta 2019.

Ako američki predsjednik želi da razgovara, mora da preduzme prvi korak i ukine sve sankcije uvedene protiv Irana, poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Trump je u ponedjeljak kazao je da je spreman za susret sa Rouhanijem pod odgovarajućim uslovima i da okonča konfrontaciju nastalu poslije izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Ključ za rješavanje sukoba Irana i Sjedinjenih Država je u rukama Washingtona, saopštio je na konferenciji za novinare u Teheranu iranski predsjednik Hassan Rouhani.

"Ukinite sankcije. Sve sankcije protiv iranske nacije koje su ilegalne, okrutne i pogrešne trebalo bi da budu ukinute. Ako Sjedinjenjene Države ukinu sankcije, i pokažu poštovanje prema Iranu, onda će situacija biti drugačija", rekao je on.

Rouhani je naglasio da je Iran jasno stavio do znanja da nema želju da razvija nuklearno naoružanje.

"Ako se Sjedinjene Države vrate svojim obavezama, i mi ćemo u potpunosti poštovati naše. Ako ne, onda ćemo nastaviti svojim putem", kazao je Rouhani.

Predsjednik Donald Trump rekao je u ponedeljak, na kraju samita G7 u Francuskoj, da postoji veoma dobra šansa da će se sastati sa Rouhanijem narednih nedjelja da bi ispregovarao novi sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa. Trump je ponovio da je međunarodni dogovor iz 2015. godine loš.

"Dozvoljeno im je da testiraju balističke projektile. Nama nije dozvoljeno da kontrolišemo različita postrojenja, od kojih su neka namijenjena za razvoj nuklearnog oružja. To mora da se promijeni, kao i druge stvari", rekao je Trump.

On vjeruje da bi Teheran, zbog loše ekonomske situacije, možda bio spreman da razgovara o novom sporazumu.

"Njihova inflacija je ogromna. Ekonomija je potpuno propala. Sankcije im nanose užasnu štetu. Ja to ne želim, oni su izvanredni ljudi. Ali im ne možemo dozvoliti da imaju nuklearno oružje", kazao je američki predsjednik.

Pregovore Sjedinjenih Država i Irana pokušava da izdejstvuje francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je sa Rouhanijem razgovarao o mogućem susretu sa američkim liderom.

"I dalje sam veoma oprezan, ali mislim da se time zaustavlja eskalacija, a nama omogućava da postignemo planirane ciljeve", rekao je Macron.

On je dodao da će Pariz imati svoju ulogu u eventualnim razgovorima Washongtona i Teherana, kao i ostale potpisnice nuklearnog sporazuma iz kojeg su se Sjedinjene Države povukle.

Stručnjaci: Kiša sedmicama neće ugasiti požare u Amazonu

Aerial view of burnt areas of the Amazon rainforest, near Porto Velho, Rondonia state, Brazil, on August 24, 2019.

Slabe kiše vjerojatno neće ugasiti požare koji bjesne u brazilskom Amazonu, a padavine do 10. septembra će samo djelimično pripomoći, saopštili su brazilski stručnjaci za vremensku prognozu, prenosi Reuters.

Najveća svjetska tropska prašuma je opustošena nakon što je broj požara, zabilježen širom Amazona, do 25. augusta porastao na 79 posto ove godine, navodi brazilska agencija za svemirska istraživanja.

Požari nisu ograničeni samo na Brazil, a najmanje 10.000 kvadratnih kilometara gori u Boliviji, blizu granice s Paragvajem i Brazilom.

Dok je brazilska Vlada pokrenula inicijativu o suzbijanju požara, raspoređujući trupe i vojne avione, ti napori ugasit će samo manja žarišta i pomoći u sprečavanju novih, rekli su stručnjaci. Veću vatru može ugasiti isključivo kiša, navode stručnjaci.

Kišna sezona u Amazonu počinje najčešće krajem septembra i treba joj nekoliko sedmica da dobije na obimu.

Prognoza za kišu u narednih 15 dana koncentrisana je na područja u kojima su padavine trenutno najmanje potrebne, izjavila je Maria Silva Dias, profesorica sa Univerziteta Sao Paulo.

"Manje padavina očekuje se u dijelovima Amazona koji proživljavaju najgore požare", dodala je.

Na krajnjem sjeverozapadu i zapadu brazilske amazonske prašume idućih će sedmica biti više kiše, ali će istočni dijelovi ostati suhi, navodi Reuters.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG