Linkovi

Aktuelno

Plan Kalifornije je da koristi samo čiste izvore za dobijanje električne energije

Plan Kalifornije je da koristi samo čiste izvore za dobijanje električne energije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

'Take Me Somewhere Nice' najbolji igrani film 25. SFF-a

Bosnia and Herzegovina -- The closing and award ceremony of the 25th Sarajevo Film Festival (SFF) at the National theatre Sarajevo, in Sarajevo, Best feature film TAKE ME SOMEWHERE NICE - Ena Sendijarevic, August 22, 2019.

Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je ostvarenju "Take me somewhere nice" bosanskohercegovačke redateljice s adresom u Nizozemskoj Eni Sendijarević.

Pretposljednjeg dana Sarajevo Film Festivala (SFF) u Narodnom pozorištu na svečanoj ceremoniji dodijeljene su glavne festivalske nagrade.

Srce Sarajeva za najbolji film pripalo je ostvarenju "Take me somewhere nice" bosanskohercegovačke redateljice s adresom u Nizozemskoj Eni Sendijarević.

Filmom je redateljica željela istražiti teme poput identiteta i migracije iz vlastitog ugla.

"Jako sam uzbuđena. Nisam očekivala da će se ovo desiti. Mnogo mi znači. Jako sam sretna", kazala je Sendijarević.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu otišlo je u ruke Irinin Jambonas, koja je ostvarila glavnu ulogu u filmu "Ukrug", dok je isto priznanje za najboljeg glumca pripalo Levanu Gelbakhianiju za gruzijski film "A onda smo plesali".

"Hvala Sarajevo Film Festivalu. Mnogo mi znači ova nagrada i ona je važna i za moju zemlju. Nagrada je i važna za LGBTQ zajednicu u Gruziji, ali i u drugim LGBTQ zajednicama u svijetu", istakao je Gelbakhaini.

Srce Sarajeva za najboljeg reditelja dobio je Turčin Emin Alper za film "Priča o tri sestre".

"Bio sam dva puta u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala i moj prvi film je ovdje nagrađen. Zaista je velika čast dva puta biti nagrađen u Sarajevu", kazao je Alper.

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film otišlo ostvarenju "Kad su rasle japanske jabuke" reditelja Hilala Baydarova.

Najbolji kratki film je "Posljednja slika o ocu" Stefana Đorđevića.

"Prije devet godina sam prvi put bio na Sarajevo Film Festivalu. To je bio moj prvi filmski festival. Posle toga sam upisao Akademiju dramskih umjetnosti i počeo sam se baviti filmom. Mnogo mi znači ova nagrada", objašnjava Đorđević.

Srce Sarajeva za najbolji studentski film dobio je srbijanski reditelj Nikola Stojanović za film "Šerbet". Na svečanoj ceremonji dodijeljene su i specijalne nagrade.

Specijalnu nagradu žirija Takmičarskog programa - dokumentarni film dobio je film "Gomila materijala" bh. autorice Sajre Subašić. Nagrada Human Rights otišla je u ruke mađarske rediteljice Reka Szabi za film "Euforija postojanja". Posebnu nagradu žirija dobio Adi Voicu za film "Posljednje putovanje na more".

Na ovogodišnjem Sarajevo Film festivalu bilo je akreditirano 3.500 gostiju, a pratilo ga je 750 novinara iz 30 zemalja svijeta. Tokom sedam dana na festivalu je bilo akreditirano 1.400 filmskih profesionalaca. Filmske projekcije na brojnim lokacijama u gradu pratilo je više od 100.000 posjetitelja.

Posljednjeg dana festivala publika u Sarajevu moći će još jednom pogledati projekcije nagrađenih filmova.

Projekcijom filma "Bilo jednom … u Hollywoodu" Quentina Tarantina u Ljetnom kinu Metalac službeno će biti zatvoren ovogodišnji 25. SFF.

Macron poručio Johnsonu: Nema vremena za novi sporazum o Brexitu

Premijer Britanije Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palati, 22. avgust 2019.

Francuski predsednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak britanskom premijeru Borisu Johnsonu da nema vremena za pregovore o novom sporazumu o Brexitu.

"Sudbina Britanije je u Johnsonovim rukama", poručio je Macron poslije zajedničkog sastanka u Parizu i dodao da Evropska unija ne želi izlazak Britanije iz EU bez dogovora, ali da će biti spremna za tu mogućnost.

"Želim da budem veoma jasan, narednog mjeseca nećemo postići novi sporazum o povlačenju Britanije, koji bi se mnogo razlikovao od prvobitnog", naglasio je francuski lider.

Dodao je međutim da "niko neće čekati do 31. oktobra, a da ne pokuša da pronađe dobro rješenje".

Johnson je rekao Macronu da želi dogovor o Brexitu i da vejruje da je moguće postići ga prije roka za izlazak Britanije iz unije.

Poručio je i da ga je ohrabrila izjava njemačke kancelarke Angele Merkel, tokom razgovora u Berlinu u srijedu.

Britanski premijer Boris Johnson i njemačka kancelarka Angela Merkel tokom susreta u Berlinu, 21. avgust 2019.
Britanski premijer Boris Johnson i njemačka kancelarka Angela Merkel tokom susreta u Berlinu, 21. avgust 2019.

"Hajde da završimo Brexit, na razuman i pragmatičan način, u interesu obje strane i da ne čekamo do 31. oktobra. Hajde da sada produbimo i intenziviramo prijateljstvo i partnerstvo", rekao je Johnson.

Britanski premijer je tokom prve inostrane turneje od preuzimanja položaja, upozorio Merkel i Macrona da će se suočiti sa potencijalno haotičnim Brexitom bez dogovora 31. oktobra, ako Evropska unija ne pristane na novi sporazum.

Trump ponovo napao Jevreje koji glasaju za demokrate, uprkos osudama

Donald Trump

Predsjednik Donald Trump insistira na tome da američki Jevreji glasaju za republikance jer bi, kako ocjenjuje, glasanjem za demokrate pokazali neznanje i nelojalnost.

Trump je to prvi put poručio početkom nedjelje, kada je ponovo napao članice Kongresa kojima je Izrael, na zahtjev američkog lidera, zabranio posjetu.

Međutim, mnogi Jevreji smatraju da Trumpovo preispitivanje njihove lojalnosti podsjeća na izjave koje su tokom istorije podsticale ksenofobiju protiv Jevreja širom svijeta. U Izraelu, Trumpovi komentari su izazvali različite reakcije.

Američki predsjednik ne odustaje od poruke da bi američki Jevreji, glasanjem za demokrate, pokazali ili “potpuno neznanje ili veliku nelojalnost”. U utorak je, u obraćanju novinarima ispred Bijele kuće, otišao korak dalje i demokrate optužio da žele da urade mnogo loših stvari Izraelu.

"Po mom mišljenju, ako glasate za demokrate, onda ste veoma nelojalni jevrejskom narodu i Izraelu. I samo slabi ljudi bi rekli nešto drugačije”.

Lider demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer, jedan od najuticajnijih jevrejskih članova američkog Kongresa, osudio je Trumpovu izjavu zato što, kako je tweetovao, svjesno ili nesvjesno ohrabruje anti-semite u Americi i svijetu. Senator Bernie Sanders iz Vermonta, jedini Jevrej koji se kandidovao za predsjednika SAD, komentarisao je Trumpovu izjavu na skupu u Iowi.

"Ja sam ponosni Jevrej i nemam problema da glasam za demokrate. U stvari, planiram da glasam za Jevreja za budućeg predsjednika Sjedinjenih Država””.

Demokratski predsednički kandidat Bernie Sanders govori Iowi, 20. avgust 2019.
Demokratski predsednički kandidat Bernie Sanders govori Iowi, 20. avgust 2019.

Mnogi Jevreji u Izraelu saglasni su sa američkim predsjednikom.

"U pravu je - million odsto. Oni nisu lojalni. Demokrate nisu lojalne. Uvijek su bile protiv nas, protiv naroda, zemlje, Izraela. Doveli su nam Clintona i Obamu. A šta je Obama donio? Samo probleme. Trump je u pravu”, smatra vlasnik radnje Yossi.

"Vjerovatno zna šta govori. Ako je to Tramp rekao, 100 odsto se slažem sa njim”, kaže radnik Itsik Chuna.

Međutim, neki stanovnici Izraela, među kojima je akademik iz Tel Aviva Shmuel Rosner, zabrinuti su zbog Trumpovih izjava.

"Iz naše duge istorije znamo da preispitivanje lojalnosti Jevreja nikada nije dobro za jevrejski narod. Bez obzira da li je riječ o njihovoj lojalnosti prema zemljama u kojima žive, ili narodu, takve izjave uvijek služe kao municija u rukama neprijatelja Jevreja. A kada predsjednik Sjedinjenih Država kaže tako nešto, onda se stvara atmosfera koja nije zdrava i bezbjedna za većinu Jevreja”.

Prema nedavnim anketama, oko 75 odsto američkih Jevreja identifikuje se kao demokrate, a Trumpovi komentari o lojalnosti se smatraju pokušajem da se to promijeni.

Bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, mnogi Jevreji strahuju da bi komentari da su lojalniji Izraelu i svojoj vjeri, nego zemlji u kojoj žive, mogli da ugroze njihovu bezbjednost u trenutku kada se na javnu scenu vraćaju neonacisti i oni koji zagovaraju superiornost bijele rase.

Putin: Američko testiranje rakete predstavlja novu prijetnju po Rusiju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin govori tokom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da posljednja proba nove američke rakete, zabranjene po sada nevažećem sporazumu o naoružanju, predstavlja novu prijetnju po Rusiju i da garantuje da će Rusija odgovoriti.

SAD su testirale modifikovanu verziju mornaričke rakete "Tomahavk", koja se lansira sa zemlje, koja je pogodila svoj cilj na više od 500 kilometara udaljenosti.

Test u nedjelju uslijedio je nakon što su se SAD i Rusija povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, koji je zabranjivao takvo oružje.

Govoreći nakon razgovora u srijedu sa finskim predsednikom Sauli Ninistom, Putin je rekao da brzo upriličeni test ukazuje na to da su SAD započele rad na raketi mnogo prije nego što su objavile svoju nameru da se povuku iz sporazuma.

"Amerikanci su testirali ovu raketu suviše brzo nakon što su se povukli iz sporazuma", rekao je Putin. "To daje snažan razlog da se vjeruje da su započeli rad na modifikaciji rakete koja se lansirala sa mora mnogo prije nego što su počeli da traže izgovor da bi se povukli iz sporazuma".

SAD su objasnile da su se povukle iz sporazuma zbog ruskih kršenja dogovorenog - što su tvrdnje koje Moskva odbacuje.

Ruski lider rekao je da bi Rusija takođe mogla da radi na dizajniranju takvog oružja, ali je zatim potvrdio da neće rasporediti rakete koje je ranije branio INf u bilo koju oblast, ukoliko SAD to ne urade prve.

Putin je optužio SAD da su u nedjeljnom testu upotrebile istu vrstu lansirne rampe kakvu su postavile u sklopu američkog odbrambenog raketnog sistema u Rumuniji. Rekao je da bi postrojenja po Rumuniji i slična po Poljskoj takođe mogla da budu upotrijebljena za rakete koje kao namjenu imaju pogađanje ciljeva na zemlji, umjesto presretanje raketa.

"Takve rakete mogle bi da budu lansirane iz postrojenja po Rumuniji, kao i onih koja su raspoređena po Poljskoj", rekao je on. "Potrebno je samo podešavanje softvera. Nisam siguran da će naši američki prijatelji podijeliti informacije o tome koji softver koriste, čak ni sa svojim evropskim partnerima".

On je rekao da za Rusiju to znači "uzbunu zbog nove prijetnje, na koju će reagovati prikladno".

Učitajte još

XS
SM
MD
LG