Linkovi

Aktuelno

SAD ipak zabrinute zbog sjevernokorejskih raketnih testova

Sjevernokorejski raketni test

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u utorak da je zabrinut zbog sjevernokorejskih raketnih testova posljednjih nedjelja, uprkos tome što je predsjednik Donald Trump pokušao da umanji njihov značaj.

"Volio bih kada ne bi lansirali rakete", rekao je Pompeo za televiziju CBS News

Sjeverna Koreja je od kraja prošlog mjeseca šest puta testirala rakete kratkog dometa zbog, kako je rekao sjevrnokorejski lider Kim Jong Un, zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi koje Pjongjang smatra prijetnjom.

Dvije rakete, koje su ispaljene prošlog petka, letjele su 230 kilometara i mogle su da dosegnu Južnu Koreju i američke snage stacionirane u toj zemlji.

Arhiv - Kim Jong Un i Donald Trump
Arhiv - Kim Jong Un i Donald Trump

Kim je rekao da bi pregovori o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama mogli da se nastave po okončanju vojnih vježbi krajem mjeseca, ali je odbacio mogućnost novih razgovora sa Južnom Korejom.

Trump je takođe izrazio nezadovoljstvo situacijom na Korejskom poluostrvu, ali ne zbog sjevernokorejskih raketnih testova, već zbog troškova vojnih vežbi sa Seulom.

Na pitanje da prokomentariše raketne testove, Trump je novinarima rekao: "Ja nemam problem sa tim. To su rakete kratkog dometa".

Prethodno je rekao da mu je Kim poslao "veoma lijepo pismo" sa "malim izvinjenjem" zbog raketnih proba.

Mike Pompeo u studiji televzije CBS News
Mike Pompeo u studiji televzije CBS News

Trumpov državni sekretar je u intervjuu za CBS News priznao je da se Sjedinjene Države i Severna Koreja "nisu vratili za pregovarači sto onoliko brzo koliko se administracija nadala", ali da je Washington bio svjestan da će biti "prepreka" u pregovorima.

"Nadamo se da će se predsjedavajući Kim vratiti za sto da bi dobio bolji ishod od zadržavanja nuklearnog arsenala. To bi bilo bolje za sjevernokorejski narod i za svijet", naglasio je Pompeo.

Pentagon testirao krstareću raketu, Rusija optužila SAD za "eskalaciju vojnih tenzija"

Lansiranje krstareće rakete sa ostrva San Nicolas u Californiji, 18. avgust 2019. (Foto: Pentagon)

Sjedinjene Države testirale su krstareću raketu srednjeg dometa nekoliko nedjelja nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom koji je zabranjivao takvu vrstu oružja.

Pentagon je saopštio u ponedjeljak da je raketa lansirana u nedjelju sa ostrva San Nicolas u Californiji i da je "precizno pogodila metu poslije više od 500 kilometara leta".

"Prikupljeni podaci i lekcije naučene poslije testa poslužiće za budući razvoj kapaciteta srednjeg dometa", saopšteno je iz američkog Sekretarijata za odbranu.

Takođe je navedeno da je riječ o "konvencionalno konfigurisanoj" raketi što znači da nije imala nuklearne kapacitete.

Rusija je optužila Sjedinjene Države za "eskalaciju vojnih tenzija". Zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergei Ryabkov rekao je da Rusija neće biti uvučena u "skupu trku u naoružanju", prenosi državna novinska agencija Tass.

Sjedinjene Države do sada nisu mogle da testiraju krstareće rakete sa dometom od 500 do 5.500 kilometara zbog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji je prije više decenija potpisan sa Rusijom.

Međutim, Washington se iz sporazuma povukao 2. avgusta, optužujući Rusiju za višegodišnje kršenje dogovora. Moskva je demantovala američke optužbe i ustvrdila da Sjedinjene Države krše sporazum.

Sjedinjene Države planiraju da u novembru testiraju balističku raketu srednjeg dometa.

Članovi Predsjedništva BiH postigli lak dogovor da ne raspravljaju o ANP-u i mandataru

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu sjednice o ANP i mandataru, Sarajevo, 20. august 2019.

Redovna i vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje su trebale biti održane danas, otkazane su, nakon dogovora članova Predsjedništva Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Milorada Dodika.

Na dnevnom redu redovne i vanredne sjednice trebalo je biti razmatranje za usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH te glasanje za mandatara Vijeća ministara BiH.

Na konsultacijama tročlanog Predsjedništva prije sjednica dogovoreno je da ANP bude skinut s dnevnog reda zbog neusaglašavanja stavova u vezi s tim dokumentom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima da su navedeni zaključci lako doneseni te da nije bilo rasprava.

„Od početka smo znali u kojem pravcu ćemo ići i nije bilo potrebe za dodatnim dizanjem tenzija. Moram istaknuti da smo se trudili da uvijek ostanu otvorena vrata za novi dogovor. Stoga, Džaferović i ja nismo željeli glasati protiv imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara jer bismo mu tako zatvorili vrata za tu poziciju", rekao je Komšić.

Osvrnuo se i na dogovor koji je trebao biti postignut u vezi razmatranja i usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

„Dodik bi pokrenuo vitalni nacionalni interes jer bismo Džaferović i ja vjerovatno glasali za, a on protiv. Rasprava bi dalje otišla u Narodnu skupštinu Republike Srpske i to pitanje bi završilo kao i Pelješki most“, istaknuo je Komšić te dodao kako je shodno navedenom otkazana i vanredna sjednica koja je trebala bit održana nakon redovne, a na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Dodik je, naime, izgradnju Pelješkog mosta proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH, a nakon što je Predsjedništvo BiH preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac. Za su glasali Komšić i Džaferović. Potom je Narodna skupština RS većinom glasova za poništila tu odluku.

Dodik je nakon otkazivanja današnjih sjednica novinarima izjavio kako fokus želi staviti na imenovanje novog mandatara Vijeća ministara BiH, a da ostala pitanja u vezi kojih se ne mogu približiti stavovi, ne želi produbljivati.

„Dvanaest tačaka, od ukupno 25, skinuto je s dnevnog reda. Ja bih svakako glasao protiv usvajanja ANP-a. Dobro je da nije održana vanredna sjednica jer su moji stavovi svima jasni, iako su ovo potezi koji nisu u skladu sa sporazumom koji smo potpisali. Prioritet je formiranje Vijeća ministara BiH, odnosno izbor novog mandatara“, kazao je Dodik.

Nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom, prema riječima Dodika, jasno je bilo šta tročlano Predsjedništvo potpisuje.

„U sporazumu nigdje nije bilo navedeno pitanje ANP-a, odnosno da će on biti usvojen. Sve odluke na nivou države moraju usvojiti oba entiteta Ne bi trebalo biti igranja s političkom voljom srpskog naroda“, mišljenja je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon otkazanih sjednica kazao kako sve odluke treba donositi zajednički i da problemima ne treba postupati selektivno.

„Nadam se da ćemo brzo naći rješenje za nastavak usaglašavanja stavova u vezi procesa usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana i imenovanja mandatara za Vijeće ministara BiH. Zakone ove zemlje svi moraju poštovati ravnomjereno, jer je sve u skladu s Ustavom BiH. Vladavina prava je nešto što se mora poštovati i onda neće biti problema. Političari iz Republike Srpske, zajedno s Dodikom, žele obustaviti put BiH ka NATO-u“, rekao je Džaferović.

Podsjećamo, rok za formiranje vlasti na državnom nivou ističe 5. septembra, a ranije su lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik potpisali dokument na osnovu kojeg trebaju postići dogovor u vezi formiranja vlasti u roku od 30 dana.

Devet migranata skočilo u more s broda 'Open Arms'

The Open Arms vessel with 107 migrants on board is anchored off the Sicilian vacation and fishing island of Lampedusa, southern Italy, Aug. 19, 2019.

Humanitarna španska organizacija "Open Arms" saopštila je da je devet migranata i izbjeglica skočilo u more "očajnički pokušavajući da se dokopaju Lampeduze", italijanskog ostrva udaljenog nekoliko stotina milja.

Humanitarna španska organizacija "Open Arms" saopštila je da je devet migranata i izbjeglica skočilo u more "očajnički pokušavajući da se dokopaju Lampeduze", italijanskog ostrva udaljenog nekoliko stotina milja.

I posada broda "Open Arms" i italijanska obalska straža pokušavaju da ih spasu, ali naglašavaju da je "situacija van kontrole".

Italija već 19 dana ne dozvoljava španskom humanitarnom spasilačkom brodu pristup svojim lukama.

Situaciju na palubi broda, na kojem se nalazi više od stotinu migranata, humanitarci opisuju kao "punu očaja", navodeći da se jedan muškarac bacio u vodu u pokušaju da se domogne kopna, dok je istovremeno jedna žena dobila panični napad, prenosi AP.

Kapetan broda prethodno je obavijestio talijanske vlasti da posada od 17 ljudi ne može više da kontrolira situaciju na brodu i sprječava tuče među frustriranim migrantima.

Talijanski ministar unutarnjih poslova je odbio da dozvoli prilaz brodu koji je usidren kod ostrva Lampeduza, iako se šest zemalja Evropske unije saglasilo da preuzme migrante.

Migrante, čiju većinu čine Afrikanci, prihvatio je brod "Open Arms" kraj obale Libije i oni čekaju da se iskrcaju na južnom talijanskom ostrvu Lampeduza.

Liderka Hongkonga obećala dijalog

Carrie Lam

Predsjednica vlade Hongkonga Carrie Lam rekla je danas da se uspostavlja "platforma komunikacije" da bi se prevazišle razlike u toj kineskoj autonomnoj teritoriji poslije više mjeseci antivladinih protesta.

Lam je rekla i da će biti napravljena studija o uzrocima protesta i policijskom odgovoru na njih.

Protesters gather on Victoria Park in Hong Kong on Sunday, Aug. 18, 2019.
Protesters gather on Victoria Park in Hong Kong on Sunday, Aug. 18, 2019.

Demonstranti su u nedjelju održali masovno ali mirno okupljanje nakon što su raniji protesti postajali nasilni. Lam i drugi zvaničnici su dijalog uslovili time da protesti ostanu mirni.

Novi ustupci ne ispunjavaju zahtjeve demonstranata koji žele da Lam podnese ostavku i da se sprovede nezavisna istraga o, kako oni tvrde, policijskoj brutalnosti.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG