Linkovi

Aktuelno

Palmer za Glas Amerike: SAD podržavaju dogovor političara i slanje ANP-a

Palmer za Glas Amerike: SAD podržavaju dogovor političara i slanje ANP-a
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:48 0:00

Policija privela osumnjičenog nakon višesatne pucnjave u Philadelphiji

Policajci na licu mjesta, nakon pucnjave u Philadelphiji, 14. avgusta 2019.

Policija u Philadelphiji uhapsila je osumnjičenog rano u četvrtak nakon nekoliko sati duge pucnjave u kojoj je šest policajaca ranjeno. Povrijeđenim policajcima životi nisu ugroženi.

Portparol policije rekao je da su policajci, nakon što su odveli osumnjičenog u pritvor, obezbjedili kuću u kvartu Nicetown, gdje se naoružaji muškarac zabarikadirao.

Situacija je započela u srijedu, kada je policajac otišao do te kuće da uruči nalog.

Dva policajca bila su zarobljena u kući sa pucačem više pod četiri sata prije nego što su bezbjedno evakuisani.

Vlasti su pokušale da komuniciraju sa pucačem, uključujući i nekoliko poziva telefonom, ali su rekle da je on odgovarao na pozive, no da nije ništa rekao.

Portparol policije rekao je da su svi povrijeđeni policajci dobili prostrijelne rane i da su pušteni iz lokalne bolnice do kraja dana u srijedu. Jedan policajac je zadržan na zbrinjavanju povreda nastalih kada se vozilo u kom je bio slupalo o barikadu u blizini lica mjesta.

Pucnjava je uzrokovala zatvaranje univerzitetskog kampusa Centra za medicinske nauke. Univerzitet je izdao upozorenje preko Twittera:

"Kampus Centra za medicinske nauke je zatvoren. Potražite sklonište. Zaključajte vrata. Budite tihi. Budite mirni. Policija je u akciji."

Bijela kuća saopštila je da je predsjednik Donald Trump "obaviješten o pucnjavi u Philadelphiji i da nastavlja da nadzire situaciju".

SAD traže pljenidbu iranskog tankera

Grace 1 super tanker is anchored near a Royal Marine patrol vessel at the British territory of Gibraltar, July 4, 2019.

Američko Ministarstvo pravosuđa podnijelo je zahtjev da zaplijeni iranski tanker, objavila je britanska prekomorska teritorija, nakon što je u četvrtak Gibraltar odustao od sudskog postupka protiv posade tankera Grace 1, zadržane od 4. jula.

"Američko Ministarstvo pravosuđa podnijelo je zahtjev za zapljenu tankera Grace 1 zbog niza navoda koji se sada razmatraju", navodi se u izjavi gibraltarske vlade. "Predmet će se vratiti u Vrhovni sud Gibraltara u 16 sati."

Pripadnici britanskih kraljevskih marinaca zaplijenili su iranski naftni tanker kod obala Gibraltara, što je pokrenulo sukob s Teheranom, pod sumnjom da tanker kriši sankcije Evropske unije (EU) jer prevozi sirovu naftu za sirijsku rafineriju Baniyas.

Sirijska rafinerija se nalazi pod sankcijama EU od 2014. godine.Istovremeno,

Brod je bio zadržan četiri kilometra južno od Gibraltara u vodama koje Britanci smatraju svojima, iako Španija kaže da su to ipak španske vode.

Prvobitna zapljena tankera izazvala je diplomatsku krizu između Velike Britanije i Irana, koja je posljednjih sedmica eskalirala.

Iranska revolucionarna garda je 19. jula u Zaljevu zaplijenila švedski tanker pod britanskom zastavom Stena Impero.

Prošle sedmice je Velika Britanija objavila da će se pridružiti američkoj radnoj grupi koja će zaštititi trgovačke brodove koji putuju ključnim rutom kroz Hormuški moreuz.

SAD: Armin Harčević osuđen u zbog podrške teroristima u Siriji

Armin Harčević (dolje u sredini)

Državljanin BiH i Sjedinjenih Država Armin Harčević (41), trenutno nastanjen u Ballwinu u državi Missouri, osuđen je na 66 mjeseci ili pet i po godina zatvora "zbog namjere da pruži materijalnu podršku teroristima te pružanja materijalne podrške teroristima", objavilo je američko tužilaštvo.

Armin Harčević, Ramiz Zijad Hodžić, njegova supruga Sedina Unkić Hodžić, Jasminka Ramić, Nihad Rosić i Mediha Medy Salkičević su se, navodi se u optužnici, udružili s ciljem pružanja podrške aktivnostima Abdullaha Rame Pazare i drugih znajući da će on i njegovi saučesnici koristiti tu podršku i resurse u svrhu borbe protiv sirijskih vladinih snaga i drugih.

Ramiz Zijad Hodžić i Sedina Unkić Hodžić čekaju presudu, Nihad Rosić čeka suđenje, Jasminka Ramić je osuđena na 35 i Mediha Medy Salkičević na 78 mjeseci zatvora.

Abdullah Ramo Pazara je poginuo u Siriji. Harčević je na sudu priznao da je donirao Pazari 1.500 dolara, kazavši da je "vjerovao da će tim novcem pomoći državljanima BiH koji su otišli u Siriju da zaštite civile, a prije nego što je saznao za zločine koje su počinili pripadnici takozvane Islamske države".

Savezne države tuže Trumpovu administraciju zbog ograničavanja legalne imigracije

Migrant families cross the Rio Grande to get illegally across the border into the United States, to turn themselves in to authorities and ask for asylum, next to the Paso del Norte international bridge, near El Paso, Texas, May 31, 2019.

Koalicija od 13 američkih saveznih država tužila je predsjednika Donalda Trumpa s namjerom da blokira novu regulativu koja će drastično smanjiti legalnu imigraciju jer će biti uskraćene vize siromašnijim migrantima, prenosi Reuters.

Pojedini stručnjaci navode da bi regulativa mogla dovesti do smanjenja legalne migracije za polovinu jer će vize i dozvole za stalni boravak biti uskraćene za više stotina hiljada ljudi koji nemaju dovoljna primanja ili dobijaju državnu pomoć poput socijalnih davanja, dodataka za hranu ili su u državnom smještaju.

"Trumpova administracija je poslala jasnu poruku - ako ste dovoljno bogati dobrodošli ste, a ako ste siromašni - niste. Ova regulativa je neamerička, antiimigrantska i nezakonita", rekao je javni tužilac u državi Washington, Bob Ferguson.

Nova regulativa objavljena je početkom sedmice i na snagu stupa 15. oktobra.

Tužba je slična onoj koja je podnijeta ranije u San Franciscu i obližnjoj oblasti Santa Clara u kojoj se traži blokada regulative.

U saopštenju 13 država ističe se da se u njihovoj tužbi, koja je podnijeta Okružnom sudu za istočnu oblast Washingtona, navodi da nova regulativa "ima radikalan uticaj na reformu saveznog imigracionog zakona jer mijenja sistem koji unapređuje ekonomsku mobilnost među migrantima u mjeri koja daje prednost imućnijim imigrantima".

Države koje su se pridružile Washingtonu u tužbi protiv Ministarstva za unutrašnju sigurnost su Colorado, Delaware, Illinois, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, Rhode Island i Virginia.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG