Linkovi

Aktuelno

Trump sa porodicama žrtava pucnjave u školi u Texasu

Fotografije žrtava masovne pucnjave u školi u Santa Feu

Predsjednik Donald Trump sastao se sa porodicama žrtava i onima koji su preživjeli masovnu pucnjavu u srednjoj školi u Santa Feu u Texasu.

Novinarima nije bilo dozvoljeno da prate susret u okolini Houstona, ali su neki detalji kasnije objavljeni.

Pamela Stanić, čiji je 17-godišnji sin Jared Black ubijen u pucnjavi u školi, napisala je na Facebooku da je Trump pokazao “iskrenost, saosjećanje i brigu da škole širom zemlje učini bezbjednijim.”

“Razgovarao je sa preživjelima, pitao šta se dogodilo i šta bi moglo da se uradi kako bi se stvari promijenile. Promjene dolaze, hvala gospodine Trump”, napisala je majka ubijenog srednjoškolca.

Rhonda Hart izgubila je 14-godišnju kćerku Kimberly Vaughan. Ona je za agenciju AP rekla da je Trumpu predložila da veterani rade kao obezbjeđenje u školama.

Kaže da joj je Trump odgovorio pitanjem: “Da ih naoružamo?” Majka ubijene devojčice je to odbila i tvrdi da je Trump samo govorio o tome da treba naoružati nastavnike.

“Bilo je kao da razgovarate sa malim djetetom”, rekla je Hart.

Ona je rekla da je predsjednik upotrijebljavao riječ “lud” da opiše napadača i mantil koji je nosio.

“Kada bi svako imao pristup brizi o mentalnom zdravlju, možda ne bismo dolazili u ovu situaciju”, poručila je Hart Trumpu.

Sekretarica za obrazovanje Betsy DeVo​ objavila je da je školskom okrugu Santa Fe odobreno million dolara za oporavak od pucnjave.

U masovnoj pucnjavi u srednjoj školi u Santa Feu 18. maja ubijeno je osmoro učenika i dvoje nastavnika. Osumnjičeni za pucnjavu je identifikovan kao Dimitrios Pagourcis koji je optužen za teško ubistvo.

Pošto se sastao sa porodicama žrtava, Trump je otputovao u Houston i Dallas kako bi prisustvovao manifestacijama namijenjenim skupljanju novca za kampanju republikanskih političara i za njegovu narednu predsjedničku kanidaturu.

Predsjednika su kritikovali prije nego što je otputovao iz Vashingtona i sastao se sa porodicama žrtava, jer je rekao da ide u Texsas “da bi se malo zabavio”.

Novinarima je rekao: “Ekonomija i berza dobro stoje, otvorili smo mnogo radnih mjesta i imamo najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih nekoliko decenija. Idemo u Dallas i Houston, danas ćemo se malo zabaviti.”

Identificirane osobe koje su planirale ubistvo ruskog novinara Arkadija Babčenka

Ruski novinar Arkadij Babčenko (u sredini).

Ukrajinske vlasti identificirale su osobu optuženu za suradnju s ruskim tajnim službama radi planiranja ubojstva novinara i oštrog kritičara Kremlja Arkadija Babčenka.

Sud u Kijevu objavio je da se radi o Borisu Hermanu koji je bio mozak operacije i kojemu je određen dvomjesečni pritvor.

Herman je navodno obećao 40.000 dolara potencijalnom ubojici Arkadija Babčenka. Ukrajinska služba sigurnosti je ponovila da je spriječila planirano ubojstvo zahvaljujući suradnji s novinarom koji je pristao lažirati ubojstvo.

Prethodno je Babčenko rekao da je Herman trebao platiti ubojici nakon što ubojstvo bude javno objavljeno.

U međuvremenu, glavni tužitelj Jurij Lucenko je za ukrajinski televizijski kanal Inter izjavio da je Herman unajmio za ubojstvo Olekseja Cimbaluka, koji se borio na istoku Ukrajine.

"Nakon toga je Cimbaluk otišao do Službe sigurnosti i pridružio se operativnom timu kako bi razotkrio organizatora. U operaciji je pomagalo i više agenata Službe sigurnosti", rekao je Lucenko.

Prema njegovim riječima, Herman se više puta sastao sa Cimbalukom, a na jednom od sastanaka mu je dao 20.000 dolara, polovicu obećane nagrade. Ostatak je trebao dobiti nakon ubojstva.

Na pitanje koliko je ljudi znalo za operaciju Babčenko, odgovorio je "ne više od deset".

Boris Herman kaže da nije imao namjeru ubiti Babčenka te da surađuje s ukrajinskom kontraobavještajnom službom.

Njegovo odvjetnik Jevgenij Solodko naglašava da je Herman bio direktor ukrajinsko-njemačke tvornice za proizvodnju oružja Shmeisser i to je jedini proizvođač oružja u Ukrajini koji nije u vlasništvu države.

Solodko također tvrdi da je Herman aktivno podupirao ukrajinske vojne snage u borbi protiv proruskih separatista u istočnoj regiji Donbas te da je njegova tvrtka imala dugogodišnji poslovni odnos s ukrajinskim Ministarstvom obrane.

I dužnosnici Službe sigurnosti Ukrajine i Arkadij Babčenko brane svoju odluku da lažiraju smrt novinara, odbacujući kritike da je cijeli slučaj potkopao vjerodostojnost agencija za provedbu zakona i nezavisnih medijskih organizacija.

Dostupni podaci o kvalitetu sarajevskog zraka koji se mjeri u Ambasadi SAD

Uređaj za mjerenje kvalitete zraka postavljen u krugu Ambasade SAD u Sarajevu

Podaci o kvalitetu zraka u Sarajevu, koji mjeri oprema instalirana u krugu Ambasade Sjedinjenih Američkih država, od danas su dostupni javnosti.

„Oprema mjeri mjeri nivo finih čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 jer su u opsegu manje ili jednake promjeru od 2,5 mikrona) kao pokazatelj kvaliteta zraka u centru Sarajeva”, navode iz Ambasade.

Napominju da se podaci o kvalitetu sarajevskog zraka prikupljeni u Ambasadi mogu razlikovati od podataka sa drugih uređaja u Sarajevu.

„Budući da se podaci iz jedne kontrolne stanice ne mogu primijeniti na cijeli grad”, saopšteno je iz Ambasade.

Uređaj za mjerenje kvalitete zraka postavljen u krugu Ambasade SAD u Sarajevu
Uređaj za mjerenje kvalitete zraka postavljen u krugu Ambasade SAD u Sarajevu

Podaci o kvaliteti zraka dostupni su na web stranici Ambasade SAD u Sarajevu i Twitter računu na kojem će se objavljivati svakog sata.

Ambasadorica Maureen Cormack kaže da su se Sjedinjene Države borile sa zagađenim zrakom u gradovima, a danas su lider na globalnom nivou u politici kvalitete zraka, nauke i tehnologije.

Američka ambasadorica Maureen Cormack se obraća povodom mjerenja kvaliteta sarajevskog zraka u krugu Ambasade SAD
Američka ambasadorica Maureen Cormack se obraća povodom mjerenja kvaliteta sarajevskog zraka u krugu Ambasade SAD

„Želimo isti taj uspjeh stvoriti i ovdje u BiH i pomoći ovoj zemlji da poboljša kvalitet zraka, u saradnji sa našim kolegama iz međunarodne zajednice, gradeći partnerstva s bh. vlastima na svim nivoima, sa univerzitetima i zdravstvenim institucijama”, kaže Cormack.

Prema riječima ambasadorice, ključ u smanjenju zagađenosti zraka u gradovima Sjedinjenih Država leži u dosljednoj, transparentnoj i pouzdanoj kontroli kvalitete zraka, kao i smjernicama Agencije za zaštitu okoliša.

Video: Postavka opreme za mjerenje zraka

Video: Sarajevski zrak vrlo nezdrav, tuzlanski opasan

Sarajevski zrak vrlo nezdrav, a tuzlanski opasan
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Lider španske opozicije pobijedio na glasanju o nepovjerenju vladi i postaje novi premijer

Lider španskih socijalista Pedro Sanchez otpozdravlja dok stiže u parlament kako bi prisustvovao posljednjem danu rasprave o povjerenju vladi u Madridu, 1. juna 2018.

Lider opozicionih socijalista, Pedro Sanchez, pobijedio je na glasanju i zameniće Marianoa Rajoya na mjestu premijera, u prvom slučaju smjenjivanja lidera Španije u četiri decenije dugoj demokratiji.

Sanchez je pobijedio u glasanju o nepovjerenju vladi sa 180 glasova, što je tanka većina u donjem domu koji ima 350 glasova. Glasova protiv bilo je 169 i jedan zakonodavac nije glasao.

Rajoy, jedan od najdugovječnijih šefova vlade u Evropi, izgubio je glasanje nakon optužbi za korupciju prošlje nedjelje, koja je obuhvatila bivše članove njegove konzervativne Populističke partije.

Sanchez (46) sada je premijer na čekanju, pošto i dalje treba da položi zakletvu pred španskim kraljem Filipeom VI.

Nakon glasanja, Rajoy je otišao do Sancheza i pružio ruku novom lideru.

Španski premijer Mariano Rajhoh obraća se parlamentu tokom zaključnog dana rasprave o povjerenju vladi u Madridu, 1. juna 2018.
Španski premijer Mariano Rajhoh obraća se parlamentu tokom zaključnog dana rasprave o povjerenju vladi u Madridu, 1. juna 2018.

Prije glasanja o nepovjerenju u petak, Rajoy je rekao španskom parlamentu da je ponosan na svoj premijerski učinak.

"Bila je čast ostaviti Španiju boljom nego što sam je zatekao. Hvala svim Špancima i puno sreće", rekao je.

Mostar: Obespravljeni radnici nisu uspjeli razgovarati sa premijerom Novalićem

Radnici hotela Ero pred Vladom FBiH u Mostaru
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Dvadesetak bivši radnika hotela Ero okupilo se u petak pred zgradom federalnih institucija u Mostaru, gdje zasjeda Vlada Federacije BiH, s namjerom da o svojim problemima porazgovaraju s federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

Međutim, kako su radnici kazali novinarima, nisu uspjeli vidjeti Novalića koji je, po svemju sudeći, ranije ušao u zgradu.

„Novost je to što nam je Novalićeva tajnica rekla da je Vlada upoznata s našim problemom, a raniji odgovori su uvijek bili da su nas upućivali na niže razine vlasti. U ovom slučaju i to smatramo nekim pozitivnim pomakom” kazala je predsjednica Sindikata zaposlenika hotela Ero Mira Mandić.

Sindikat traži rješavanje statusa za 62 djelatnika Hotela Ero, koji je s radom prestao prošle godine, a kojima doprinosi nisu uplaćivani u posljednje četiri godine, zbog čega ne mogu ostvariti pravo na mirovini niti otići na zavod za zapošljavanje.

Radnici od federalnih vlasti traže da se uključe u rješavanje njihovog statusa.

Federalni premijer Fadil Novalić ranije je izjavio kako se radi o problemu Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, te kako se rješenje mora naći na toj razini.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG