Linkovi

Aktuelno

REKORDNA GODINA: Uprava za indirektno oporezivanje prikupila 7 milijardi maraka

Ilustrativna fotografija

Uprava za indirektno oporezivanje BiH premašila je danas rekordnih sedam milijardi KM prihoda od indirektnih poreza prikupljenih u ovoj godini.

To je za oko četiri odsto više u odnosu na plan i 7,1 odsto više u odnosu na prihode prikupljene u prošloj godini.

Ovo je prva godina od uspostavljanja Uprava za indirektno oporezivanje da je prikupljen iznos veći od sedam milijardi KM.

CORMACK: Dodik treba odustati od svojih ciljeva da BiH konstantno vuče unazad

Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack izjavila je da je odluka o stavljanju predsjednika RS Milorada Dodika na američku "crnu listu" politička odluka američke vlade, donijeta na vrlo visokom nivou.

"Američka politika u BiH je vrlo jasna. Mi podržavamo ovu zemlju, njen teritorijalni integritet, Dejtonski ustav ove zemlje, put koji je BiH izabrala ka evroatlantskim integracijama”, kazala je Cormak za list Oslobođenje.

Ukoliko Dodik bude odabrao da radi na pozitivnom napretku BiH, za građane BiH, dodala je ona, SAD su spremne da rade sa svim liderima koji dijele ove ciljeve.

Cormack je istakla da se sankcije njene vlade ne odnose na RS niti na građane RS, dodaši da Vlada SAD intezivno sarađuje sa građanima u tom entitetu i sa institucijama RS, kroz brojne projekte i programe USAID-a.

"Zapravo, želim reći da je jako važno imati na umu i podatak da je Dodik sam izabrao sve ovo što se dešava. Potrebno je naprosto da odustane od svojih ciljeva da konstantno vuče BiH unazad, govori o secesiji, da se protivi izabranom putu zemlje ka evroatlantskim integracijama", naglasila je Cormack.

RATNI ZLOČIN: Četiri optužnice protiv 14 osoba

Zgrada Tužilaštva i Suda BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je danas četiri optužnice za ratne zločine protiv ukupno 14 osoba. Optužnice obuhvataju genocid u Srebrenici, te zločine na području Ključa, Prijedora i Ilijaša.

Optužnica za genocid vezuje se za ratnog ministra policije u Republici Srpskoj Tomislava Kovača, koji, prema pisanju Slobodne Evrope, živi u Beogradu.

Kovač je državljanin BiH i Srbija. Svoje državljane koji optuženi ili osumnjičeni za ratne zločine Srbija ne izručuje BiH, niti obratno. Policijske snage pod kontrolom Kovača učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom transportu i masovnim egzekucijama.

Zločini u na području Ključa

Tužilaštvo je danas optužilo i Zorana Adamovića, također državljanina Srbije, kojem je na teret stavljen stavljeni zločini na području Ključa.

Prema optužnici, Adamović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, učestvovao u u ubistvu četiri civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Gornji Kamičak, prisilnom nestanku jednog civila iz mjesta Krasuje, kao i zlostavljanje i ranjavanje jednog civila u mjestu Donji Kamičak.

Progon iz Zecova

Danas je objelodanjen i optužnica protiv Miodraga Vujičića zbog zločina na području Prijedora.

Prema Tužilaštvu BiH, Vujičić je počinio zločine u selu Zecovi u ljeto 1992. godine. U okviru progona nesrpskog stanovništva iz Zecova ubijeno je više od 150 osoba, među kojima su žene, djeca i starci.

U vrijeme zločina Vujičić je bio pripadnik 43. prijedorske brigade. I on je državljanin Srbije.

Sinhronizovani napad na Čemerno

Zbog zločina nad Srbima u selu Čemerno kod Ilijaša, na optužnici Tužilaštva BiH našlo se 11 osoba.

„U sinhroniziranom napadu na selo, u mjesecu lipnju 1992. godine, počinjeno ubojstvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tijela masakrirana”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je optužilo nekadašnje pripadnike Armije BiH, Teritorijalne odbrane i policije – Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad Sikira, Benjanim Sikira, Haris Sikira, Enes Durak, Mirad Bešlija, Nusret Bešlija, Mirzet Bešlija i Hamdija Spahić.

Optužnica za genocid protiv ratnog ministra policije RS

Memorijalni centar Potočari

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Tomislava Kovača, ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kovač (1959), rođen u Sarajevu, državljanin BiH i Srbije, optužen je da je za vrijeme napada srpskih snaga na zaštićene zone Srebrenica i Žepa, kao komandant Štaba policijskih snaga i zamjenik ministra i ministar MUP-a RS, komandovao i držao pod nadzorom sve policijske snage koje su učestvovale u zločinima nad Bošnjacima, čineći tako značajan doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja - udruženog zločinačkog poduhvata.

U optužnici se navodi da su policijske jedinice pod kontrolom Kovača učestvovale u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca i dječaka, njihovom transportu i masovnim egzekucijama na više lokacija, uključujući objekte Zemljoradničke zadruge "Kravica", Cerska, Dom kulture u Pilici, Ekonomiju "Branjevo", kao i lokacije u Sandićima, Konjević polju i ostale lokacije na kojima su vršena zarobljavanja i masovna i pojedinačna strijeljanja zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Kovač tereti se da je počinio krivično djelo genocid. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. Kovač je poslije rata u BiH otišao u Srbiju, gdje i sada živi.

Upute za kalendar Glasa Amerike

Upute za kalendar Glasa Amerike
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG