Linkovi

Aktuelno

SAD: Tko je u pravu .... Trump ili federalni sudija koji osporava predsjednikovu izvršnu naredbu?

James Robart, sudija federalnog suda, čijom je odlukom zaustavljena primjena izvršne naredbe predsjednika SAD Donalda Trumpa

Vrhovni sud je instanca na kojoj može biti odlučeno da li izvršnu naredbu o zabrani ulaska državljana sedam većinski muslimanskih zemalja suspendirati ili provoditi.

Novi sporni momenat između predsjednika Donalda Trumpa i članova Kongresa iskrsao je u posljednih nekoliko dana povodom predsjednikove izvršne naredbe o zabrani ulaska na američko tlo državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja. I Demokrati i Republikanci smatraju neprimjerenim predsjednikovo omalovažavanje federalnog sudije koji je zaustavio primjenu te izvršne naredbe. Konačna ocjena legalnosti izvršne naredbe, odnosno odluke federalnog sudije mogla bi se naći i pred sudijama Vrhovnog suda, najviše američke pravosudne institucije.

Predsjednik Trump je oštro reagirao na odluku Jamesa Robarta, sudije federalnog suda u Seatlle-u u čijoj se odluci ističe da je sporna izvršna naredba velika mrlja na ugledu Sjedinjenih Državava i uzrokuje trenutnu i neporavljivu štetu. S druge strane, prvi neposredan rezultat te odluke je oduševljene na mnogim američkim međunarodnim aerodromina putnika koje su čekali i dočekali članovi njihovih porodica.

Predsjednik Trump svoje je nedovoljstvo izrazio porukom na Twitteru u kojoj je upozorio da mnogi loši i opasni ljudi mogu ući u Sjedinjene Države. Za samu odluku je rekao da je užasna, da je stav sudije, za koga je istakao da je takozvani sudija, smiješan i da će ta odluka biti opozvana.

"Mi nemamo takozvanih sudija...." stav je senatora Bena Sasse-a, člana i senatoskog odbora za pravosuđe. Ističuči da se slaže sa predsjednikovim nastojanjem da se spriječi ulazak terorista na američko tlo, on je dodao:

"To je bila zabrana ulaska na američko tlo, i prvih dana provođena je na način da su džihadisti i teroristi svima onima koje pokušavaju regrutirati mogli reći, tvrditi i da na taj način Sjedinjene Države pokazuju da su protiv svih muslimana. A mi znamo da nismo u ratu protiv svih muslimana."

Senatorica Amy Klobuchar, Demokrata, o nastaloj pravnoj zavrzlami kaže:

"Razlika je između biti odlučan i biti brzoplet. I kada bude izdata naredba kojom se, u osnovi, suspesndira program prihvata izvjeglica, mislim da nije nikakvo iznenađenje ako bude sudskog preispitivanja takvih naredbi."

Osim sadašnjeg diskvalificiranja sudije federalnog suda, Trump je i kao predsjednički kandidat, isticao da sudija meksičkih korijena nije u stanju da objetivno sudi i presudi u slučaju u kojem je univerzitet u Trumpovom vlasništvu optužen za prevare.

Senatorica Klobuchar dodaje:

"To je karakteristično za predsjednika. Ali, on mora shvatiti da kod nas funkcioniraju tri ravnopravne grane vlasti."

S druge strane.....

"Mislim da Amerikanci prihvatili predsjednika koji govorui ono što misli" - ističe potpredsjednik SAD Mike Pence i tvrdi da brojne reakcije povodom sporne izvršne naredbe ne uvažavaju suštinu:

"Amerikanci pozdravljaju i podržavaju odlučnost predsjednika Trumpa da zaštiti sve američke građane čak i ako to ide mimo uobičajenih političkih standarda u Washingtonu ili, u nekim slučajevima, i u svijetu."

Reakcija i rasprava o legalnosti izvršne naredbe o zabrani ulaska državljana sedam većinski muslimanskih zemalja, te o provođenju ili suspenziji te naredbe biće, sasvim je izvjesno, u dužem vremenskom periodu. Vrhovni sud je konačna sudska instanca na kojoj može biti odlučeno da li tu spornu naredbu suspendirati ili provoditi.

SAD: Tko je u pravu .... Trump ili federalni sudija koji osporava predsjednikovu izvršnu naredbu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

SAD: Tko je u pravu .... Trump ili federalni sudija koji osporava predsjednikovu izvršnu naredbu?

SAD: Tko je u pravu .... Trump ili federalni sudija koji osporava predsjednikovu izvršnu naredbu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

SAD: Sponzori izbjeglica zaprepašteni i zbunjeni

Članovi crkvene zajednica Kittamaqundi ,Columbia, Maryland

Predsjednik Donald Trump je izjavio da je njegova izvršna naredba kojom se zaustavlja dolazak svih izbjeglica u Sjedinjene države ne 120 dana potrebna kako bi se Amerikanci sačuvali od terorizma. Naredba je predmet i pohvala i kritika. Ali za crkve i druge grupe koje planiraju sponzorirati izbjeglice, rezultat su zaprepaštenje i konfuzija. Naš novinar Jeff Swicord je posjetio članove jedne crkve u Marylandu koja je ovog mjeseca očekivala dolazak jedne afganistanske izbjegličke obitelji.

Svećenica Heather Kirk Davidoff i njena mala kongregacija se još od septembra prošle godine spremaju prihvatiti jednu izbjegličku obitelj. Ta obitelj ima 14-mjesečnog sina koji je rođen u izbjeglištvu, kaže Heather Davidoff.

Oni su nedavno saznali da će prihvatiti jednu afganistansku obitelj sa četvero djece koja je pobjegla iz svoje zemlje. Crkva je tada počela pripremati ovu iznajmljenu kuću, vjerujući da će obitelj stići prije nego Donald Trump poduzme bilo kakvu akciju po pitanju njegovog obećanja da će ograničiti dotok izbjeglica. Ali 27 januara, Trump je potpisao izvršnu naredbu zabranjujući svaki dolazak izbjeglica u Sjedinjene države na 120 dana. Obitelj je trebala stići 8 februara.

Sastali smo se, držali za ruke i plakali i počeli osjećati gubitak koji je onda u petak postao stvarnost, kada je izvršna naredba potpisana, priča Heather Kirk Davidoff.

Trump kaže da je njegova akcija potrebna kako bi se obezbjedila sigurnost Sjedinjenih država.

Uvodimo nove mjere provjere kako bi spriječili ulazak radikalnih islamskih terorista u Sjedinjene države. Ne želimo ih ovdje, i želimo osigurati da ne prihvatamo istu prijetnju protiv koje se bore naši vojnici u inostranstvu, rekao je Trump.

Vijesti o zabrani ulaska izbjeglica su bile devastirajuće za crkvenu kongregaciju Kittamaqundi u Columbiji u Marylandu. Član crkve Don Link je nadošao na ideju da sponzorira izbjegličku obitelj.

Slomilo mi se srce. Kao što je naš pastor rekao, ta obitelj je sada dio naše obitelji, kaže Don Link.

Rebecca Dietz je zadužena za odbor za doček.

Devastirana sam.Ne mogu ni zamisliti kakav je osjećaj biti tako blizu sljedećoj fazi svog dugačkog putovanja, kaže Rebecca Dietz.

Kirk Davidoff je također zabrinuta kakvu poruku ta zabrana šalje ostatku svijeta.

Zaista sam bila posramljena da neko samo sa potezom pera može ustanoviti vrijednost koja se toliko razlikuje od onog za što znam da je istina o našoj zemlji.

Crkva se još uvijek nada da će jednog dana obitelji biti dozvoljeno da uđe u zemlju. Ako ne, članovi crkve Kittamaqundi kažu da će sponzorirati neku drugu izbjegličku obitelj. Za sada, jedino što imaju je prazan stol za ručavanje, vazna puna cvijeća i čestitka koja čeka obitelj koju možda nikada neće upoznati.

Mehmedu Tutmiću najveća kazna zbog pridruživanja Islamskoj državi

Sud BiH odlučio zadržati Tutmića u pritvoru nakon izricanja presude

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je izrekao danas presudu Mehmedu Tutmiću kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog borbe na strani Islamske države u Siriji.

Prema presudi, Tutmić se zaputio u Siriju u ljeto 2013. godine i tamo ostao 13 mjeseci.

Raspon dosadašnjih kazni pred Sudom BiH za pridruživanje Islamskoj državi kreće se od godinu do tri godine zatvora.

Kao otežavajuće okolnosti Sud BiH je uzeo Tutmićev period boravka u Siriji i ponašanje nakon počinjenog krivičnog djela.

Do hapšenja u okolici Zenice u novembru prošle godine, Tutmić je pravosuđu bio nedostupan tako što se skrivao oko godinu i po.

Produžen mu je pritvor nakon presude, a na koju je dozvoljena žalba.

Do presude Tutmiću, Sud BiH je izrekao kazne za 21 osobu zbog pridruživanja ili pokušaja pridruživanja Islamskoj državi u Siriji, propagiranja za pridruživanje, kao i za finansiranje bosanskohercegovačkih boraca u Siriji.

Prošlog mjeseca je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Osmana Abdulaziza Kekića, također zbog priključenja Islamskoj državi.

Prema optužnici, Kekić je u martu 2015. godine otputovao u Siriju i pridružio se terorističkoj jedinici „Anwar Awlaki”. Iz Turske u BiH je isporučen prije godinu dana.

Kekić, koji se brani sa slobode, uskoro bi se trebao izjasniti o krivnji.

Jablaničko jezero: Od izvještaja o ekološkoj katastrofi do odgovora Elektroprivrede

Jablaničko jezero ovih dana

Nakon medijskih izvještaja da je nakon ispuštanja vode došlo do ekološke katastrofe na Jablaničkom jezeru, oglasila se i Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (BiH) negirajući to.

Jablaničko jezero je gotovo presušilo proteklih dana, a izvještaji o katastrofi nesagledivih razmjera, zasnovani su, uglavnom, nakon razgovora sa lokalnim aktivstima i ribarima, te sa nekolicinom profesora zoologije i ekologije.

Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, u razgovorima za medije je naveo da je stradalo više od dva miliona ribljih jedinki.

​Za to vrijeme iz Elektroprivrede nije stiglo nikakvo obrazloženje.

Jablaničko jezero u ljetnom periodu
Jablaničko jezero u ljetnom periodu

Danas su putem saopćenja odbacili tvrdnje o ekološkoj katastrofi. Kažu da nije ugroženo propisano ispuštanje vode za druge namjene, osim za podmirenje potreba elektroenergetskog sistema.

Pojašnjavaju da se period unazad pet mjeseci karakteriše kao hidrološki izuetno sušni period.

Podsjetili su na sličnu situaciju sa Jablaničkim jezerom iz 2012. godine.

„Ni u tom periodu nije bila ugrožena flora i fauna Jablaničkog jezera, odnosno, riblji fond je u potpunosti sačuvan”, saopćila je Elektroprivreda.

Jablaničko jezero je nastalo pedesetih godina izgradnjom brane visoke oko 80 metara. Ovo akumulacijsko jezero se prostire od Konjica do Jablanice na dužini od oko 30 kilometara.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG