Linkovi

Aktuelno

Bh. i evropski odnos prema kritici potrošnje javnog novca

Institucije često ignorišu probleme na koje revizori ukazuju

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (BiH) odbacuje preporuke revizora u vezi potrošnje novca po osnovu reprezentacije.

U posljednjem izvještaju Ureda za reviziju BiH se navodi da su u Parlamentarnoj skupštini na ime reprezentacije potrošili oko 116.000 konvertbilnih maraka (KM).

Međutim, revizori su uvidjeli da su na računima navedeni hrana i piće, ali da nema popratne dokumentacije o povodu nastanka troška zbog čega ne mogu utvrditi da li su sredstva i korištena za odobrene namjene.

„Preporučujemo da se osigura adekvatno dokumentovanje namjenskog i transparentnog korištenja javnih sredstava za ove namjene”, sugerisao je Ured za reviziju institucija BiH u izvještaju za 2015. godinu

Isto su činili i ranijih godina. Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva ignorisanja revizorskih preporuka.

Evropski procenat

Danas je u Sarajevu održan okrugli sto na kojem je bilo govora o revizorskim preporukama upućenim prema institucijama.

Jasmin Pilica, zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, kaže da se realizacija preporuka na državnom nivou vlasti kreće između 55 i 60 posto.

„Čime ne možemo biti zadovoljni zato što u zapadnoj Evropi taj procenat prelazi 90 posto”, dodao je on.

Pod uslovom da se preporuke realizuju, mogle bi se napraviti uštede veće od million KM, navedeno je u jednom od izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH.

Službeni automobili

Preko revizorskih preporuka prelazi se i na ostalim nivoima vlasti, kaže Sandina Bošnjak iz Fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).

Tako, naprimjer, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) ne vodi računa o načinu korištenja službenih automobila, a na što ih godinama podsjećaju revizori.

Navode da odbijaju kontrolisati korištenje službenih automobila, utroška goriva i parkiranja nakon radnog vremena.

„Svi putnički automobili se nakon obavljenog posla trebaju parkirati na mjesta predviđena za to, ali tokom revizije nije prezentirana dokumentacija koja bi to potvrdila”, konstatovali su revizori u izvještaju za 2015. godinu.

Revizorska mišljenja

Raspon nerealiziranih revizorskih preporuka, kako je pojasnila Bošnjak, kreće se od 25 posto na nivou u Republike Srpske, pa do preko 43 posto u FBiH.

Napominje da je revizija značajan mehanizam kontrole javnog novca i javne imovine.

„To je posebno bitno ako se ima u vidu činjenica da je Bosna i Hercegovina siromašna zemlja sa preko pola miliona nezaposlenih i čije zaduženje iznosi preko 11 milijardi konvertbilnih maraka”, dodala je ona.

Član komisije za reviziju Parlamenta FBiH Elvir Karajbić podsjeća kako niko ne snosi sankcije pored činjenice da institucije dobiju negativno revizorsko mišljenje.

Spomenuo je primjer Švedske, gdje odgovorni podnose ostavke, kao i da dolazi do umanjenja budžeta instituciji koja dobije mišljenje revizije sa rezervom.

Bošnjak je napomenula da su 43 općine dobile negativno mišljenje u periodu od 2013. do 2015.

Tužilaštvo BiH: „Bobar banka” jedan od najsloženijih slučajeva finansijskog kriminala

Prikupljeno preko 2.500 materijalnih dokaza (Foto: Tužilaštvo BiH)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu u predmetu „Bobar banka”.

„Optužnica obuhvata 16 osoba koje se terete za finansijski kriminal i zloupotrebe, koje su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanijele štetu od oko 122,5 miliona konvertibilnih maraka (KM)”, kažu iz Tužilaštva.

Optuženi, kao povezana grupa, odobravali nezakonite višemilionske kredite povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čiji povrat nije bio moguć, navodi se u optužnici.

„Na taj način su doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koje su u banci imale firme, organi uprave, kao i građani koji su zbog propasti banke ostali bez uloženih sredstava”, kažu iz Tužilaštva.

Dodali su da je riječ o jednoj od najsloženijih istraga u oblasti finansijskog kriminala u BiH.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je danas kako je stava da je Goran Salihović, suspendovani tužilac Tužilaštva BiH, ozbiljno remetio i utjecao na krupne koruptivne afere.

„Poslije njegove suspenzije smo uložili jako puno napora da pokrenemo neke procese i da u krivično-procesnom smislu finaliziramo neke krupne afere o kojima smo jako puno govorili”, rekao je on.

Protiv Salihovića je u toku disciplinski postupak, ali i krivična istraga. Prema navodima disciplinskog tužioca, postoji dovoljno dokaza da je Salihović, između ostalog, počinio prekršaje miješanja u rad tužioca sa ciljem opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti.

U odvojenoj krivičnoj istrazi prikupljaju se dokazi u vezi sa sumnjom da je Salihović počinio krivična djela koja su, između ostalog, i predmet disciplinskog postupka.

Salihović tvrdi da je sve radio u skladu sa zakonom i da je riječ o montiranom procesu.

Mektić je rekao kako raspolaže informacijama da je u predmetu „Bobar banke” došlo i do promjene postupajućeg tužioca.

U infografici donosimo identitet optuženih.

Stoltenberg i Ivanić o ruskom i američkom angažmanu na Balkanu

Jens Stoltenberg razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjeveroatlanskog saveza (NATO), sastao se danas sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu.

Stoltenberg je kazao da je NATO spreman aktivirati akcijski za članstvo BiH onda kada vojna imovina bude uknjižena na državu.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, naveo je razloge zbog kojih knjižene imovine teče sporije nego se očekivalo.

„Jednim dijelom zbog političkih razloga, jer ima nesaglasnoti oko koncepta imovine, a drugim dijelom zbog velikih problema u vlasničkim listovima koja vuku porijeklo još iz perioda socijalizma”, pojasnio je Ivanić.

Preuranjeno pitanje

Kazao je da je generalnog sekretara NATO-a upoznao sa političkim prilikama u BiH i napretkom koji je napravljen u odbrani.

„Unutar Predsjedništva postoji konsenzus da postoji interes BiH da se što prije aktivira akcioni plan za članstvo u NATO. Ta politička saglasnot postoji i na nivou političkih partija”, dodao je Ivanić.

Na pitanje novinara da li postoji i konsenzus o punopravnom članstvu u NATO, Ivanić je kazao da je preuranjeno pitanje podsjećajući da još nije aktiviran ni akcioni plan za članstvo.

„Generacije koje su sada političke aktivne o tome neće odlučivati. Zato hajde da se skoncentrišemo da napravimo iskorak i uradimo sve da modernizujemo svoje Oružane snage jer nam to treba, da razvijamo dobro saradnju sa NATO jer je imamo, da dajemo svoj doprinos mirovnim operacijama u svijetu jer to možemo”, dodao je on.

Stoltenberg je odgovorio da je na BiH da odluči da li želi postati članica NATO-a. „Ali ako odluči da želi krenuti tim putem ka NATO, onda ćemo raditi sa njima kako da idu tim putem”, dodao je on.

Tema za birokrate

Ivanić i Stoltenberg su se osvrnuli na američki i ruski angažman na Balkanu.

Stoltenberg je rekao kako je pročitao izvještaje o povećanom ruskom utjecaju na Balkanu i to je nešto, kako je dodao, „što pratimo veoma blisko”.

Pojasnio je kako NATO radi na tome da ojača obavještajne kapacitete i odbrambene institucije balkanskih zemalja.

Podsjećajući da je dugo u politici, Ivanić je kazao da nismo bili velika tema ni ranijih američkih administracija i smatra da će tako biti i u administraciji sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

„Mislim da ćemo mi biti tema birokrata u Ministarstvu inostranih poslova, što čak nije nije ni loše. Osim ako ne napravimo toliko veliki problem pa postanemo zanimljivi velikim političarima, a to sigurno nije dobro za svaku od zemalja”, kazao je Ivanić.

Smatra da će se američki i ruski utjecaj u BiH svesti na učešće u Savjetu za implementaciju mira. „I to je i njihova obaveza, dok postoji visoki predstavnik”, dodao je Ivanić.

300 miliona KM za Oružane snage

On je kazao i da je Predsjedništvo usvojilo akcioni plan koji se tiča razvoja Oružanih snaga BiH u narednih deset godina. Iz Ministarstva odbrane BiH ranije su rekli da će za to biti utrošeno oko 300 miliona konvertibilnih maraka (KM).

„To je dakle nabavka novih helikoptera, edukacija pilota, zatim nabavka opreme za pomoć odnosno za postrojbe koje će sutra odgovoriti na prirodne katastrofe“, pojasnila je ministrica odbrane Marina Pendeš.

Stoltenberg je pozdravio reforme u sektoru odbrane i sigurnosti, kao i to što je Predsjedništvo BiH usvojilo dokument „Pregled odbrane”, a za što ranijih godina nije bilo konsenzusa. „Pregled odbrane” predstavlja osnovu za kretanje Oružanih snaga BiH u narednih nekoliko godina.

Donald Tusk: "Kina, Rusija i administracija Donalda Trumpa među najvećim vanjskim prijetnjama sa kojima se evropski blok suočava"

Predsjedatelj EU Donald Tusk je izjavio da su Kina, Rusija i nova američka administracija predsjednika Donalda Trumpa među najvećim vanjskim prijetnjama sa kojima se evropski blok suočava. On je tu izjavu dao u estonijskom glavnom gradu Tallinnu, gdje se sastao sa premijerima baltičkih zemalja prije samita EU u petak na Malti.

Po prvi put u našoj istoriji, u sve većem višepolarnom vanjskom svijetu, toliko mnogo ljudi postaje otvoreno anti-evropsko ili u najmanju ruku euroskeptično. Promjena u Washingtonu osobito stavlja EU u veoma tešku situaciju. Nova administracija, kako se čini, u pitanje dovodi posljednjih 70 godina američke vanjske politike, rekao je Donald Tusk.

Trump insistira na politici koja na prvo mjesto stavlja Sjedinjene države, i u pitanje je doveo to da li članice NATO saveza daju dovoljan doprinos savezu. Tusk je rekao da EU mora odbraniti svoje dostojanstvo u razgovorima sa Sjedinjenim državama, Rusijom, Kinom ili Turskom, i da ne smije popustiti pred populističkim argumentima i ksenofobičnim osjećanjima koja su u suprotnosti sa evropskom integracijom. U pismu koje je napisao prije samita, Tusk je rekao da mora biti jasno naglašeno da dezintegracija EU neće voditi ka ponovnoj uspostavi punog suvereniteta njenih država članica, već ka njihovoj ovisnosti od velikih supersila, Sjedinjenih država, Rusije i Kine. On je dodao da jedino zajednički, blok može biti u potpunosti neovisan. Tusk je završio pismo riječima da EU ne smije pospustiti pred onima koji žele oslabiti ili poništiti vezu između Sjedinjenih država i EU.

Dvostruka novčana primanja za najodgovornije ljude u bh. pravosuđu

Zarada članova VSTV u periodu od 2014. do 2016. godine

Delegati doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) odbili su prihvatiti godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Radi se o izvještaju za 2015. godinu.

Piše: Aldin Arnautović

Delegati su danas kritikovali rad pravosuđa, podsjećajući na koruptivne slučajeve u tim institucijama.

Zadužili su Vijeće ministara BiH da pokrene izmjene zakona ili donese novi zakon sa ciljem objavljivanja imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija.

Glas Amerike donosi dvogodišnju zaradu članova VSTV-a. U novčana primanja koja se nalaze u infografici nisu uključene mjesečne plate članova VSTV-a u pravosudnim institucijama ispred kojih su imenovani, a što je zakonom propisano.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG