Linkovi

Aktuelno

SAD: Naredba o privremenom prekidu prihvata imigranata i dalje uveliko kontroverzna tema

Fuad Sharef Suleman pokazuje svoju americku imigrantsku vizu u Arbilu u Iraku, nakon sto se u Irak vratio iz Egipta gdje njemu i njegovoj obitelji nije bilo dozvoljeno da se ukrcaju na avion za SAD

Gotovo sedmicu dana nakon što je Donald Trump potpisao izvršnu naredbu kojom se privremeno zabranjuje ulazak imigranata iz sedam većinski muslimankih zemalja, demokrate u Zastupničkom domu su obnovile svoje pozive novom predsjedniku da okonča svoju kontroverznu politiku.

Od aerodroma do prosvjeda, do okupljanja pred vrhovnim sudom, I neuspješnih nastojanja u Zastupničkom domu da se zaustavi zabrana ulaska imigrantima, isfrustrirane demokrate su završile ovu sedmicu tvrdnjom da je novi predsjednik već prekršio principe na koje se zakleo.

Trumpova administracija je narušila zakletvu, ono što oni rade ne samo da je neustavno, već Amerikance čini manje sigurnim, rekla je liderka manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi.

Dok je zabrana dovela do prosvjeda širom zemlje, administracija tvrdi da je mišljenje javnosti na njenoj strani.

Jasna većina američkih glasača podržava privremenu zabranu na ulazak izbjeglica iz Sirije, Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana I Jemena sve dok vlada ne bude mogla odraditi bolji posao da spriječi ulazak pojedinaca koji predstavljaju prijetnju, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

U najvećoj muslimanskoj zajednici u Sjedinjenim državama, u Dearbornu u Michiganu, zabrana na putovanje je već dovela do pretjeranih strahova, kaže zastupnica iz te savezne države.

Ne mogu vam uopće izraziti strah kojeg oni nose u svom srcu I duši da će im neko zakucati na vrata u 3 ujutro, izvući iz kreveta I deportirati, rekla je demokratska zastupnica Debbie Dingell.

Ona je rekla da je cijena takve izvršne naredbe isuviše visoka.

Svi mi želimo zaštititi našu nacionalnu sigurnost, ali činjenica je da nacionalna sigurnost također znači zaštititi I osnovne stubove našeg ustava, a to je sloboda vjere.

Protivnici kažu da zabrana narušava američki imidž, I sigurnost u tim istim zemljama koje se nalaze na listi, a jedan američki diplomata strahuje možda čak I u cijelom muslimanskom svijetu.

Amerika je stotinama godina otvorena zemlja koja je dočekivala imigrante I izbjeglice iz cijelog svijeta, i svake vjere. Nadam se da oni shvataju da je ovo privremena mjera, ali strahujem da bi način na kojeg je objavljena I izvršena mogao u svijet odaslati suprotnu poruku, kaže umirovljeni diplomata Thomas Countryman.

Ali predsjedatelj Zastupničkog doma Paul Ryan je reporterima rekao da nikada ne bi podržao zabranu na ulazak muslimana, ali da ovo vidi kao pauzu u imigraciji iz veoma praktičnih razloga.

Nakon napada u Parizu, postalo nam je jasno da se jedan od terorista uvukao među sirijske izbjeglice. Zato smo željeli osigurati da se to ne ponovi u našoj zemlji, to je osnova nacionalne sigurnosti, rekao je Ryan.

To je samo znak da, dok se protivnici sudskim putem bore protiv te naredbe, Trumpova administracija vjerovatno neće popustiti.

SAD: „Moj pristup neće biti promjene samo radi promjena“

Tillerson u prvom obraćanju uposlenicima State Departmenta

Posebno pažljivo biće praćeni Tillersonovi potezi prema Rusiji zbog prisnih odnosa sa ruskim predsjednikom Putinom, uspostavljeni dok je radio u naftnoj industriji.

U prvom obraćanju uposlenicima State Departmenta novoimenovani američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da ne bi trebalo dozvoliti da osobna ubjeđenja prevladaju potrebu i nužnost timskog rada na ostvarivanju svih spoljno-političkih i diplomatskih aspekata rada i aktivnosti Sjedinjenih Država.

Rex Tillerson obratio se uposlenicima u prostranoj auli State Departmenta u poprilično delikatnom trenutku. Naime, u prethonih dva, tri dana oko hiljadu visoko rangiranih zvaničnika State Departmenta je u posebnom memorandumu izrazilo neslaganje sa izvršnom naredbom predsjednika Donalda Trumpa kojom se privremeno zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države državljanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja.

Novi državni sekretar je istakao da će iskustvo i sposobnosti upolesnika State Departmenta usmjeravati na najefikasniji način i dodao:

"To može zahtijevati neke promjene u odnosu na tradicionalni način rada u ovom ministarstvu. Ali, promjene samo radi promjena mogu biti kontra-produktivne i to nikada neće biti moj pristup."

Tillerson je takođe rekao da je svjestan dubokih političkih podjela i zatražio da svi oni koji će raditi pod njegovim liderstvom budu fokusirani na misiju State Departmenta:

"Iskrenost i poštenje će jačati našu spoljnu politiku, a to počinjemo graditi na osnovu načina na koji se budemo odnosili jedni prema drugima."

Senat je većinom glasova u srijedu potvrdio nominaciju Rexa Tillersona, bivšeg izvršnog direktora velike naftne kompanije Exxon Mobil. Tri senatora, Demokrati, glasali su protiv.

Unatoč i toj nesaglasnosti, još jednom primjeru političkih podjela u Washingtonu, Thomas Countryman, bivši pomoćnik državnog sekretara, je uvjeren da će State Department biti jedinstven pod vođstvom Rexa Tillersona:

"Tillerson ulazi u ministarstvo u kojem radi više hiljada vrhunskih profesionalaca. Svi oni žele da bude uspješan i činiće sve što mogu da uspije."

Novi državni sekretar suočava se više velikih, globalnih izazova. Najveći je građanski rat u Siriji, zatim rastući nuklearni i raketni kapaciteti Sjeverne Koreje. Krupan izazov je i sve veće vojno prisustvo Kine u vodama Južnog kineskog mora. Posebno pažljivo biće praćeni Tillersonovi potezi prema Rusiji zbog prisnih odnosa sa ruskim predsjednikom Putinom, uspostavljeni dok je radio u naftnoj industriji.

SAD: „Moj pristup neće biti promjene samo radi promjena“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

SAD: „Moj pristup neće biti promjene samo radi promjena“

SAD: „Moj pristup neće biti promjene samo radi promjena“
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

CCI: Parlament FBiH u prošloj godini usvojio 11 posto planiranih zakona

Denis Telić, Lejla Deronja-Suljić, Ana Lučić, CCI

Stalni problemi unutar vladajuće koalicije čiji je rezultat višemjesečna blokada rada Parlamenta kao i sukobi stranačkih i ličnih interesa, obilježili su 2016. godinu u Federaciji BiH.

Pokazao je to izvještaj Centara civilnih inicijativa (CCI), a tiče se rada Vlade i Parlamenta FBiH.

Kako navode iz CCI-a, zbog blokade u radu Parlamenta FBiH, ova institucija je postigla najlošije rezultate nego u bilo kojoj od godina prethodnog mandata.

Predstavnički dom, kako je navedeno u izvještaju, održao je deset zasjedanja manje u odnosu na prošli mandat, dok broj usvojenih zakona na nivou Parlamenta iznosi tek 26, što je najlošiji rezultat u posljednjih šest godina.

Od 144 zakona koliko je planirano programom rada, Parlament je u prošloj godini usvojio svega 16, odnosno 11 posto.

Iz CCI-a upozoravaju na brojne zakone koji se već godinama ne donose, a za njima postoji potreba, kao što je zakon o šumama koji nije usvojen već treći mandat.

Kada je riječ o budžetu za 2017. godinu, on je usvojen na vrijeme, ali kako je navedeno, odluka je je donešena po hitnoj proceduri i bez javne rasprave.

Na platnom spisku Parlamenta nalaze su 83 poslanika Predstavniškog doma i 48 delegata Doma naroda. Iz CCI-a kažu da i pored loših rezultata i višemjesečnog nezasjedanja, poslanici i delegati redovno primaju platu i uživaju u ostalim privilegijama.

Tako je u prošloj godini došlo do novih povećanja izdvajanja iz budžeta za naknade poslanicima kroz povećanje naknade za odvojeni život kao i mjesečne naknade za rad u zajedničkim radnim tijelima oba doma Parlamenta FBiH.

Zbog donošenja neustavnih mjera i nepoštivanja zakona i odluka Ustavnog suda FBiH, ova institucija je u 2016. godini donijela nekolicinu presuda kojima se, zbog neodgovornog odnosa političara, degradiraju odluke izvršne i zakonodavne vlasti.

Kada je riječ o radu Vlade FBiH, tokom prošle godine je zabilježen kontinuirani pad produktivnosti. Uzrok tome je, kako kažu iz CCI-a, negativan uticaj predizborne kampanje i godišnjih odmora.

Veliki broj vanrednih sjednica zabilježen je u 2016. godini, a čak 40 posto njih obavljeno je telefonom.

Ovim neodgovornim pristupom, kako se navodi u izvještaju, najčešće su dogovarana imenovanja i razrješenja upravljačkih funkcija u preduzećima, ali i usvajanja zakona i strategija.

Vlada FBiH je u posljednjih godinu dana od 106 planiranih zakona, usvojila 33, a od 11 strategija, tek dvije. Iz CCI-a navode da je to rezultat loše procjene kapaciteta Vlade te loše postavljenih prioriteta.

Iako već neko vrijeme statistika u Federaciji pokazuje smanjenje broja nezaposlenih, te su cifre daleko od stvarnih potreba, jer Vlada za 2017. godinu nije planirala donošenje strategije zapošljavanja, navedeno je u izvještaju.

Iz CCI-a su poručili da je potrebno povećati efikasnost Vlade i Parlamenta FBiH pogotovo u realizaciji strategija i zakona, kao i da se obje institucije umjesto ličnih interesa, trebaju fokusirati na stvarne probleme građana.

Bh. i evropski odnos prema kritici potrošnje javnog novca

Institucije često ignorišu probleme na koje revizori ukazuju

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (BiH) odbacuje preporuke revizora u vezi potrošnje novca po osnovu reprezentacije.

U posljednjem izvještaju Ureda za reviziju BiH se navodi da su u Parlamentarnoj skupštini na ime reprezentacije potrošili oko 116.000 konvertbilnih maraka (KM).

Međutim, revizori su uvidjeli da su na računima navedeni hrana i piće, ali da nema popratne dokumentacije o povodu nastanka troška zbog čega ne mogu utvrditi da li su sredstva i korištena za odobrene namjene.

„Preporučujemo da se osigura adekvatno dokumentovanje namjenskog i transparentnog korištenja javnih sredstava za ove namjene”, sugerisao je Ured za reviziju institucija BiH u izvještaju za 2015. godinu

Isto su činili i ranijih godina. Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva ignorisanja revizorskih preporuka.

Evropski procenat

Danas je u Sarajevu održan okrugli sto na kojem je bilo govora o revizorskim preporukama upućenim prema institucijama.

Jasmin Pilica, zamjenik glavnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, kaže da se realizacija preporuka na državnom nivou vlasti kreće između 55 i 60 posto.

„Čime ne možemo biti zadovoljni zato što u zapadnoj Evropi taj procenat prelazi 90 posto”, dodao je on.

Pod uslovom da se preporuke realizuju, mogle bi se napraviti uštede veće od million KM, navedeno je u jednom od izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH.

Službeni automobili

Preko revizorskih preporuka prelazi se i na ostalim nivoima vlasti, kaže Sandina Bošnjak iz Fondacije Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).

Tako, naprimjer, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) ne vodi računa o načinu korištenja službenih automobila, a na što ih godinama podsjećaju revizori.

Navode da odbijaju kontrolisati korištenje službenih automobila, utroška goriva i parkiranja nakon radnog vremena.

„Svi putnički automobili se nakon obavljenog posla trebaju parkirati na mjesta predviđena za to, ali tokom revizije nije prezentirana dokumentacija koja bi to potvrdila”, konstatovali su revizori u izvještaju za 2015. godinu.

Revizorska mišljenja

Raspon nerealiziranih revizorskih preporuka, kako je pojasnila Bošnjak, kreće se od 25 posto na nivou u Republike Srpske, pa do preko 43 posto u FBiH.

Napominje da je revizija značajan mehanizam kontrole javnog novca i javne imovine.

„To je posebno bitno ako se ima u vidu činjenica da je Bosna i Hercegovina siromašna zemlja sa preko pola miliona nezaposlenih i čije zaduženje iznosi preko 11 milijardi konvertbilnih maraka”, dodala je ona.

Član komisije za reviziju Parlamenta FBiH Elvir Karajbić podsjeća kako niko ne snosi sankcije pored činjenice da institucije dobiju negativno revizorsko mišljenje.

Spomenuo je primjer Švedske, gdje odgovorni podnose ostavke, kao i da dolazi do umanjenja budžeta instituciji koja dobije mišljenje revizije sa rezervom.

Bošnjak je napomenula da su 43 općine dobile negativno mišljenje u periodu od 2013. do 2015.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG