Linkovi

Aktuelno

Prvi Oskar za glumca Muslimana

Prvi Oskar za glumca Muslimana
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Prvi Oskar za glumca Muslimana

Na dodjeli Oskara u Holivudu film Mjesečina je osvojio titulu najboljeg filma - nakon što je za podjednika proglašen pogreškom - La La Land. Ali je na kraju večeri La La Land ipak osvojio šest nagrada, iako je je izgubio titulu najboljeg filma.

Prvi Oskar za glumca Muslimana
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Na ovogodišnjoj dodjeli Oskara u Holivudu film Mjesečina/Moonlight je osvojio titulu najboljeg filma - nakon što je za podjednika proglašen pogreškom - La La Land. Kritičari i poznavatelji sedme umjetnosti kažu da je ovo bila nasramotnija greška u povijesti dodjele Oscara.
Ali je na kraju večeri La La Land ipak osvojio šest nagrada, iako je je izgubio titulu najboljeg filma.

Romantični mjuzikl La La Land je dobio Oskara za scenografiju, originalnu muziku i originalnu pjesmu; Emma Stone je najbolja glumica, a Damien Chazelle nabolji redatelj; u jednom trenutku je La La Land proglašen i za najbolji film, ali je ispalo da je to bila greška koja je ipak relativno brzo ispravljena, i Oskar je pripao Mjesečini, priči o odrastanju mladog crnačkog homoseksualca iz neprivilegovane sredine.

Mahershala Ali je dobio priznanje za najbolju sporednu ulogu, što je prvi Oscar za glumu jednom Muslimanu, a film je osvojio Oskara i za scenarij, nakon toga što je bilo dosta kritike zbog nedostatka raznovrsnosti među ranijim dobitnicima ove prestižne nagrade.

Viola Davis je najbolja glumica u sporednoj ulozi u filmu Fences, a Casey Affleck je dobio Oskara kao najbolji glumac u filmskoj drami Manchester by the Sea.

Iranski redatelj Asghar Farhadi je osvojio Oskara za najbolji strani film The Salesman, ali nije prisustvovao ceremoniji u znak protesta zbog imigracione politike predsjednikaTrumpa.

Ni ovogodišnja proslava dakle nije oskudjevala u drami, a završetak je bio iznenađujući.Ratni zločin: Procesi za ubistva i silovanje u Sarajevu

Dragan Vikić, nekadašnji komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH

Dragan Vikić i drugi su negirali krivicu danas pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) za zločin u Sarajevu. Istovremeno je održano pripremno ročište za postupak za silovanje ženske osobe srpske nacionalnosti u Sarajevu.

Na jednom od četiri današnja ročišta za ratne zločine pred Sudom BiH, Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić su negirali krivicu za ubistva zarboljenih vojnika u Velikom parku u centru Sarajeva.

Vikić je imao podršku nekoliko desetina poznanika i građana
Vikić je imao podršku nekoliko desetina poznanika i građana

Po izlasku sa ročišta, Vikić se nije obraćao novinarima, dok je njegov branilac Fahrija Karkin kazao da je uvjeren da će presuda biti oslobađajuća.

Suđenje bi trebalo početi u naredna dva mjeseca.

Navode iz optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Vikiću, Pušini, Uzunoviću i Čovčiću će se suditi za ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) srpske nacionalnosti, koja su počinjena u aprilu 1992. godine.

Ubistva, navodi se u optužnici, počinili su Uzunović i Čovčić, te druge njima poznate osobe.

Veliki park u Sarajevu
Veliki park u Sarajevu

Prema optužnici, Uzunović i Čovčić, bili su pripadnici rezervnog sastava Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH (MUP BiH), kojom je komandovao Vikić.

„Nakon ubistva, njihova tijela su sklonjena i odvezena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza. Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još traga”, kazali su ranije iz Tužilaštva.

Vikića i Pušinu Tužilaštvo tereti da su, kao nadređeni, znali ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju na počinjenje ubistava, ali da su propustili to spriječiti, odnosno da nisu ništa učinili da se počinioci naknadno kazne.

Prema optužnici, Pušina je obavljao dužnost pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a BiH.

Pušina i Čovčić također nisu htjeli razgovarati sa novinarima, dok je optuženi Uzunović iskazao svoje nezadovoljstvo obraćajući se okupljenima oko transparenta podrške optuženom Vikiću.

Krivo mu je što podrška ide samo optuženom Vikiću, dok on, kako kaže, jedva preživljava. Svjestan da mu prijeti visoka zatvorska kazna, Uzunović kaže da ga niko nije upitao kako se on i porodica nose sa postupkom.

Optuženi Nermin Uzunović
Optuženi Nermin Uzunović

Sutkinja Jasmina Kosović je prilikom čitanja ličnih podataka optuženih kazala da je Uzunović četiri puta osuđivan i to pred Sudom BiH, sudovima u Sarajevu Zadru i Ljubljani.

Nakon što su se Vikić i drugi izjasnili o krivici, održana je statusna konferencija pred početak suđenja za silovanje ženske osobe srpske nacionalnosti u Sarajevu u maju 1993. godine.

U tom postupku su optuženi Elvir Muminović, Samir Kešmer i Mirsad Menzilović, nekadašnji pripadnici Armije BiH, a suđenje će početi sredinom marta.

„Sva trojica su počinili silovanje i seksualno zlostavljanje nanijevši žrtvi teške fizičke i psihičke ozljede te trajne posljedice zlostavljanja koje i danas osjeća”, navodi se u optužnici.

Oni su ranije negirali krivicu.

E-cigarete: sigurne ili ne?

E-cigarete: sigurne ili ne?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

SAD: Miami neće biti grad-utočište za ilegalne useljenike

SAD: Miami neće biti grad-utočište za ilegalne useljenike
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG