Linkovi

Aktuelno

Trump tvrdi da je bivši šef FBI lažno svjedočio u Kongresu

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa James Comey svjedoči u Kongresu (arhivski snimak)

Predsjednik Donald Trump je danas rekao da "nikada nije tražio" od bivšeg šefa Federalnog istražnog biroa (FBI) Jamesa Comeyja da obustavi istragu protiv njegovog nekadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna o njegovim kontaktima sa ruskim ambasadorom u Washingtonu.

Trump je twitovao da je Comey lagao kada je u junu svjedočio u Kongresu da mu je Trump rekao kako se nada da on "može da nađe način da ostavi to po strani, da ostavi Flynna na miru, jer je on dobar momak".

Najnovija današnja primjedba predsjednika Trumpa pada dva dana pošto je Flynn rekao da se osjeća krivim, jer je lagao agente FBI o razgovorima koje je imao sa bivšim ruskim ambasadorom Sergeyjom Kislyakomm prije godinu dana u nedjeljama prije nego što je Trump preuzeo položaj u Bijeloj kući.

U nizu twitova Trump je napao vodeće medije njegovim omiljenim epitetom "lažne vijesti" i Comeya zbog njegove prošlogodišnje istrage poražene Trumpove protivkandidatkinje, Hillary Clinton, zbog njene upotrebe privatnog i mail servera dok je bila na položaju državne sekretarke.

Trump je naveo da su berzanski investitori u petak izgubili "mnogo miliona dolara" zbog "lažnog i nepoštenog" izvještvanja televizijske mreže ABC da će Flynn svjedočiti da mu je Trump, dok je još bio kandidat, "dao direktive da kontaktira ruske zvaničnike.

Specijalni istražitelj Robert Mueller vodi krivičnu istragu o umiješanosti Rusije u prošlogodišnje izbore.

Bivši savjetnik Trumpa priznao da je lagao FBI o kontaktu sa ruskim ambasadorom

Michael Flynn pred okružnim sudom SAD, AP Photo/Susan Walsh

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trumpa Michael Flynn priznao je krivicu u vezi sa optužbama da je lagao federalne istražitelje o svom kontaktu sa ruskim ambasadorom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Flynn se u Okružnom sudu SAD u Washingtonu izjasnio krivim po jednoj tački optužnice, da je lagao o privatnom razgovoru, koji je imao sa ruskim ambasadorom Sergeyjom Kislyakom.

Analitičari smatraju da je njegovo priznanje krivice naznaka da bivši Trumpov savjetnik sarađuje u istrazi koju vodi specijalni istražitelj Robert Mueller, a koja se tiče ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine i mogućeg dosluha između Rusije i izbornog štaba tada kandidata Trumpa.

U saopštenju koje je objavljeno pošto se pojavio pred sudom, Flynn je rekao da je “ono što je priznao u sudu bilo pogrešno, a da kroz svoju vjeru u Boga radi na tome da ispravi stvari koje je učinio”.

Krivično djelo koje je Flynn priznao nosi maksimalnu kaznu od pet godina zatvora, a njemu nije izrečena presuda.

Prema optužnici, koju je potpisao specijalni istražitelj Mueller, Flynn je u januaru, nekoliko dana poslije inauguracije Trumpa "namjerno iznio materijalno netačne, izmišljene i lažne izjave istražiteljima o svojim razgovorima sa Kislyakom”.

TUŽILAŠTVO: Praljak umro od trovanja kalijum-cijanidom

Trenutak kada Praljak ispija otrov iz bočice

Slobodan Praljak umro je od trovanja kalijum-cijanidom, saopštilo je večeras holandsko tužilaštvo.

Navodi se da je toksikološkim testom utvrđeno da je “Praljak imao koncentraciju potasijum cijanida u svojoj krvi. To je dovelo do otkazivanja srca”.

Holandsko tužilaštvo saopštilo je ranije večeras da je počela obdukcija tijela bivšeg hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji je popio otrov u sudnici Haškog tribunala nakon što mu je pročitana presuda.

Prilikom obavljanja obdukcije bila su prisutna dva hrvatska stručnjaka po dogovoru s Haškim sudom. Autopsija je sprovedena u Institutu za sudsku medicinu u blizini Haga koji se smatra jednim od najvažnijih u toj oblasti u svijetu.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak preminuo je u bolnici u Hagu, nakon što se otrovao u sudnici Haškog tribunala, poslije potvrđivanja presude za ratne zločine na 20 godina zatvora.

Islamska država gubi teritoriju, ali i medijski rat

Zastava Islamske države u Raki, Siriji

Islamska država, osim što je gotovo poražena u ranijim utočištima u Siriji i Iraku, gubi i informacioni rat.

Analitičari navode da je posljednjih mjeseci zabilježen ogroman pad u propagandi te terorističke organizacije. S obzirom na to da oni koji je šire ne mogu više da tvrde da Islamska država pobjeđuje, pažnja je sada usmjerena na inspirisanje napada u inostranstvu.

Glas Amerike razgovarao je sa stručnjakom za terorizam koji prati promjene u medijskom ratu Islamske države.

Medijsko krilo Islamske države nedavno je objavilo novi video snimak.

“Izgleda kao da je riječ o Raki. Pokušavaju i dalje da prikažu vojsku Islamske države kao profesionalnu, sposobnu, dobro podmazanu mašinu. Međutim, prikazana su tri čovjeka u jednom kamionu u napuštenom gradu. To je daleko od onog što su nekad radili”, objašnjava Charlie Winter iz Međunarodnog centra za proučavanje radikalizacije.

Winter proučava propagandu Islamske države od osnivanja te ekstremističke organizacije.

Video snimak Islamske države
Video snimak Islamske države

​“Islamska država nikada nije bilo toliko neproduktivna. Kao da je neko ućutkao one koji šire njenu propagandu. Međutim, u oktobru su se zaista iznenada utišali, zato što je medijski centar ili nekoliko njih uništeno, naročito oko Rake i Majadina”.

Islamska država trenutno kontroliše samo djelić teritorije, koja je bila pod njenom upravom prije samo godinu dana, zbog čega ima mnogo manje materijala na osnovu kojeg može da pravi svoje video snimke.

Koalicione snage koje se bore protiv ekstremista takođe su shvatile koliko je važna njihova propaganda, pa su medijske operacije Islamske države postale meta - i na terenu i na internetu.

Charlie Winter ističe da ekstremisti mijenjaju očekivanja svojih pristalica kada je riječ o pobjedi – od snova o islamskom kalifatu do pukog preživljavanja.

“Čak i ako Islamska država nema teritoriju, i dalje ima svoju ideologiju, pristalice, istinske vjernike koji vrše samoubistvo u njeno ime”.

Prethodnih godina, propaganda Islamske države bila je usmjerena na privlačenje stranih boraca da žive u navodnoj islamskoj utopiji.

“Sada više ne zovu ljude da putuju u Irak i Siriju. Umjest toga, na sve načine pokušavaju da ih podstaknu da izvode operaciju u svojim zemljama”, kaže Winter.

I tu propaganda Islamske države pokušava da postigne uspjeh. Uprkos malom broju dokaza o direktnoj povezanosti, ta organizacija tvrdi da je sposobna da inspiriše terorističke napade bilo gdje u svijetu – kao što je niz napada vozilima u Londonu i drugim evropskim gradovima, i u New Yorku u oktobru.

Time se stavlja velika odgovornost na globalne medije koji, kako smatra Winter, održavaju Islamsku državu, iako je ona poražena na terenu.

“Znači postavlja se pitanje kako globalni mediji reaguju na te operacije. Zato što će se Islamska država sve više oslanjati na njih za svoj opstanak. Oni će biti ti koji će je održavati u životu, kao ideologiju, pokret, organizaciju”, rekao je on.

U nanovijem video snimku Islamske države, tvrdi se da će egipatsko poluostrvo Sinaj postati dio njene teritorije. Ekstremisti su prošle nedjelje izvršili napad na džamiju u tom regionu, u kojem je poginulo više od 300 ljudi.

MCMASTER: Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta SAD-a

Savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster

Bijela kuća saopštila je da se savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster danas sastao sa ministrima spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Prema navodima kancelarije portparola Bijele kuće, razgovaralo se o tome kako Sjedinjene Države i zemlje zapadnog Balkana mogu dalje da prodube i prošire koordinisane napore da promovišu mir, prosperitet i vladavinu zakona svuda u regionu, uključujući i suprotstavljanje izazovima kao što su korupcija ili organizovani kriminal.

McMaster i ministri spoljnih poslova šest zemalja zapadnog Balkana takođe su razmotrili načine da se produbi saradnja u borbi protiv terorizma i suprotstavljanju nasilnom ekstremizmu.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trampa primjetio je da zapadni Balkan nastavlja da bude visoko na listi prioriteta Sjedinjenih Država i podvukao da aktuelna američka administracija ostaje potpuno posvećena evroatlantskim aspiracijama regiona i njegovim naporima da se integriše u Evropu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG