Linkovi

Aktuelno

Amerika i Kina saglasne oko Sjeverne Koreje

Predsjednici SAD i Kine, Donald Trump i Xi Jinping tokom susreta u Pekingu, 9. novembar 2017.

Američki državni sekretar Rex Tillerson saopštio je da "između Sjedinjenih Država i Kine nema neslaganja" u pogledu Sjeverne Koreje.

Tillerson je to rekao poslije susreta američkog predsjednika Donalda Trumpa sa kineskim kolegom Xi Jinpingom u Pekingu. Tramp i Xi, kako je prenio Tillerson, razgovarali su o Sjevernoj Koreji i trgovini, ali i o ljudskim pravima i sporovima u Južnom kineskom moru.

Kada je reč o sjevernokorejskom pitanju, Kina je tokom dvodnevnih razgovora jasno i nedvosmisleno poručila da neće prihvatiti Sjevernu Koreju sa nuklearnim naoružanjem, naveo je američki državni sekretar.

Trump je, kako je kazao Tillerson, rekao je kineskom predsjedniku: "Ti si snažan čovjek, siguran sam da možeš da riješiš to pitanje za mene".

Predsjednik Trump je prethodno izjavio da Sjedinjene Države i Kina moraju zajedno da rade na oslobađanju regiona i svijeta od, kako se izrazio, veoma ozbiljne prijetnje od "krvoločnog režima u Sjevernoj Koreji".

​Tramp se novinarima obratio zajedno sa kineskim kolegom, ali nisu odgovorali na pitanja.

Američki lider dodao je da su se Washington i Peking saglasili "da ne ponove greške iz prošlosti" kada je reč o rješavanju problema sa Sjevernom Korejom, koja je posljednjih godina uspjela da značajno usavrši nuklearni i balistički program.

Trump je prije toga istakao da je na razgovorima sa Xijem postignut "odličan napredak". Xi je rekao da je Kina i dalje čvrsto posvećena denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

u i Xi sa poslovnim liderima
u i Xi sa poslovnim liderima

Na sastanku sa poslovnim liderima, predsjednik Trump se zahvalio kineskom kolegi na "nedavnim naporima da ograniči trgovinu sa Sjevernom Korejom i prekine bankarske veze''.

''Kina može da riješi problem lako i brzo", naglasio je američki predsjednik.

Bilateralna trgovina

Tramp i Xi razgovarali su i o bilateralnoj trgovini, koja je često predmet spora između dvije zemlje.

Državni sekretar rekao je da "postignut prilično mali napredak", uprkos dugim razgovorima o tom pitanju i dodao da su američke primjedbe prenesene kineskim zvaničnicima u četvrtak.

U prvih deset mjeseci ove godine, kineski suficit u trgovini sa Sjedinjenim Državama iznosio je 223 milijarde dolara.

Trump je rekao da je američki trgovinski deficit sa Kinom "šokantnih stotine milijardi dolara" godišnje.

"Prošle administracije dozvolile su da bude toliko nesrazmjeran. Ali ja ne krivim Kinu. Odajem joj veliko priznanje", poručio je Trump.

Kineski predsjednik rekao je da postoji prosperitetna budućnost za američko-kinesku trgovinsku saradnju i dodao da su tokom Trumpove posjete Kini potpisani poslovni ugovori vrijedni 250 milijardi dolara.

Međutim, kako prenosi Bloomberg News, uglavnom je riječ o neobavezujućim memorandumima o razumjevanju "čija realizacija bi mogla dugo da potraje, ukoliko uopšte do nje dođe".

Militanti Islamske države evakuisali se iz posljednjeg uporišta

Zastava militanata Islamske države uslikana iznad uništene kuće u blizini u Raki, Sirija, 18. oktobar 2017.

Sirisjki ratni posmatrači kažu da se militanti Islamske države povukli iz svog posljednjeg uporišta pred ofanzivom vladinih snaga.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, stacionirana u Velikoj Britaniji, saopštila je da su vladine snage i njihovi saveznici, uključujući iračke borce, "češljaju" Bokamal, strategijski grad na granici sa Irakom, u četvrtak nakon povlačenja militanata Islamske države.

Sirijski provladini mediji javljaju da su se sirijske trupe sukobile sa ostacima militanata Islamske države u gradu, nakon što su ušli u njega kasno u srijedu. U četvrtak, proglasili su da je grad u potpunosti oslobođen od militanata.

Pad Bokamala znači da se preostali militanti Islamske države trenutno kriju u malim gradovima i selima duž granice sa Irakom i u sirijskoj pustinji.

Detalji milionske nabavke zbog koje je osumnjičen bivši ministar u Vladi FBiH

Donosimo detalje iz revizorskog izvještaja koji je povod za istragu u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova. Predmet je dobio kodni naziv Registar o okviru kojeg je osumnjičen i Predrag Kurteš, bivši ministar ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i funkcioner Socijaldemokratke partije.

Iz maglovitog sarajevskog jutra izronio je koruptivni predmet koji se odnosi na četiri godine staru nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH.

Ured za reviziju institucija Federacije BiH, godinu nakon sporne nabavke, objavio je izvještaj u kojem analizirana nabavka vrijedna više od dva miliona maraka.

Odlukom o nabavci, koja je donesena u oktobru 2013. godine, propisano je da će se pregovarati sa više ponuđača. Stručni tim sastavljen od dva čovjeka – zaposlenik i spoljni saradnik – daje preporuku Komisiji za praćenje realizacije Akcionog plana da se za strateškog partnera odabere OeSD Austrija.

Pored ovog preduzeća, kontaktirana je i Milbauer iz Njemačke. Komisija prihvata preporuku, a ministar Kurteš daje saglasnost.

Revizija se nije mogla uvjeriti da je na transparentan način proveden postupak odabira. Nije im prezentirana dokumentacija o tome kako i na koji način je ispitano tržište i koji su kriteriji presudili za odabir austrijskog preduzeća. Nisu mogli potvrditi da je Stručni tim imao ovlašenje od Komisije, odnosno ministra da izvrši odabir i predloži strateškog partnera.

Nakon toga je došlo do korigovanja cijena. U novembru 2013. godine, mijenja se budžet projekta Uspostave sistema Jedinstvenog centralnog registra FBiH. Saglasnost na zaključak dao je i ministar, dok nije zatražena saglasnost Vlade FBiH.

Zatim je uslijedila nova odluka o pokretanju postupka, a koju je donio ministar Kurteš. Odlukom se utvrđuje da će ugovor biti dodijeljen isto firmi. Nova odluka donosi i novu cijenu, veću za million maraka. Novi ugovor koji je potpisan OeSD Austrija vrijedan je dva miliona i 155 hiljada maraka.

U konačnici, revizori zaključuju: „Ne može se potvrditi da je u navedenom slučaju postupak odabira proveden na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač, odnosno da je postignuta najbolja vrijednost za uložena budžetska sredstva.”

Predrag Kurteš, jedan od petorice osumnjičenih, među kojima su Dragan Mioković, koji je bio savjetnik Kurteša, i Kemal Kačapor, asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Imovinska korist osumnjičenih iznosi oko million maraka, saopćeno je iz Federalne uprave policija koja je po nalogu Tužilaštva BiH obavila privođenje.

SARAJEVO: Istraga zbog zloupotrebe položaja u Vladi FBiH

Sarajevo

Kodnom akcijom Registar, koju od jutros provode Federalna uprava policije (FUP), obuhvaćeni su i nekadašnji ministar u Vladi Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Iz FUP-a kažu da pretresaju stanove osumnjičenih na više lokacije u Sarajevu, kao i druge prostorije koje oni koristi.

Osumnjičeni su Predrag Kurteš, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova FBiH, Dragan Mioković, koji je bio savjetnik Kurteša, Kemal Kačapor, asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, te još dvije osobe, a jedna od njih je strani državljanin.

Iz Tužilaštva BiH u čijoj nadležnosti se nalazi ovaj predmet kažu da je istragom obuhvaćeno i jedno preduzeće, ali više detalja nije poznato.

Prema istrazi, osumnjičeni su kao dio organizovane kriminalne grupe sklopili štetan ugovor za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, a čija vrijednost prelazi dva miliona KM.

Istraga obuhvata period od 2011. do 2014. godine.

Postupak ove javne nabavke je sproveden sa unaprijed dogovorenim dobavljačem na način i to bez objave javnog poziva, saopćio je FUP.

„Te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion maraka, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH”, saopćio je FUP.

Cijela akcija je rezultirala revizorskim izvještajem Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za 2013. godinu.

U to vrijeme, ministarsku funkciju obanašao je Kurteš, kao tadašnji član Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz Tužilaštva BiH da će tužilac nakon privođenja ispitati osumnjičene, poslije čega će odlučiti o narednim koracima.

Krivična djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret su zloupotreba položaja, pranje novca, sklapanje štetnog ugovora, davanje dara, krivotvorenje službene isprave.

NATO prilagođava komandnu strukturu modernom vremenu

NATO prilagođava komandnu strukturu modernom vremenu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG