Linkovi

Aktuelno

Pogled u stvaranje zvijezda

Da bi mogli naučiti više o nastanku zvijezda, astronomi proučavaju svjetlo koje stiže iz dubokog svemira i otkriva događaje od prije milijarde godina. Kozmička prašina, para u atmosferi i svetlosna zagađenost ometaju taj rad, no naučnici u NASI su pronašli načina za prevazilaženje tog problema.

Stratosferski opservatorij za infracrvenu astronomiju, ili skraćeno: SOFIA je modificirani Boeing Jumbo-jet sa preciznim infracrvenim teleskopom 2 i pol metra širine, koji je najveći leteći teleskop u svijetu.

Avion leti noću na 12 hiljada metara iznad Tihog oceana, daleko od oblaka i obalnog svjetla, a teleskop je usmjeren u daljine, u centar naše galaksije gdje mlade zvijezde kruže oko masovne crne rupe.

Taj pogled je ometan kozmičkom prašinom, ali infracrveni teleskop osjetljiv na toplotu može prodreti kroz nju i snimiti zapanjujuće prizore.

"Trebalo je 12 i pol milijardi godina da to svjetlo stigne sa svog polazišta i bude izmjereno. I sama pomisao na to je nadrealistička: letimo na avionu sa teleskopom od 2 i pol metra šiirine, i posmatramo svjetlo koje putuje već 12 i pol milijardi godina", kaže Ryan Hamilton, naučnik zadužen za instrumente u projektu SOFIA.

Teleskop ima sistem ogledala i kamere, a opremljen je i neophodnim sistemima za stabilizaciju i hlađenje.

"Postigli smo da u osnovi cijeli teleskop pluta, a težina mu je 10 tona. Opremljen je motorima koji ga pokreću, a žiroskopi ga drže tačno usmjerenim", kaže Eric Becklin, glavni naučnik u projektu SOFIA.

Putem standardiziranog kompjutera teleskopu se mogu prikačiti razni instrumenti, isto tako kao kad mijenjate leće na kameri.

"Možemo vidjeti formiranje zvijezda, karakteristike kozmičke prašine u svemiru koja se proučava i ovde u opservatoriju. Vidimo nastajanje zvijezda, proto-zvijezde, plinovita okruženja, okruženja za stvaranje zvijezda, i okruženja u kojima u nekom vidu nastaju planete", objašnjava Ryan Hamilton.

Mogućnostima SOFIA-je za naučni rad koriste se astronomi iz Sjedinjenih država i Njemačke, i njihovi partneri iz drugih zemalja.

"Rezultati naučnog istraživanja stižu do astronoma u opservatoriju. Ti ljudi imaju prednost u analizi podataka i objavljivanju publikacija. Nakon godinu dana svi podaci postaju javni", kaže Eddie Zavala, menadžer projekta SOFIA.

SOFIA je zajednički projekat NASA-e i njemačkog svemirskog centra koji su izgradili teleskop, a američke firme su modificirale avion i opremile ga sistemima podrške.

Američki dio projekta je pod upravom Udruge univerziteta za istraživanje svemira. Očekuje se da će ovaj poduhvat trajati najmanje deset godina.

Pogled u stvaranje zvijezda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Pogled u stvaranje zvijezda

Pogled u stvaranje zvijezda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Nakon Inzkovog izvještaja, ruska misija u UN brani političare RS

Valentin Inzko predstavlja izvještaj Vijeću sigurnosti UN, 7. novembar 2017.

Ruska misija u Ujednjenim nacija (UN) oštro je kritikovala posljednji izvještaj Valentina Inzka o Bosni i Hercegovini (BiH), kojeg je jučer predstavio izvještaj Vijeću sigurnosti UN.

Zamjenik predstavnik Rusije u UN vjeruje da je riječ o najneobjektivnijem izvještaju u posljednjih osam godina, prenosi Slobodna Evropa, pozivajući se na agenciju TASS.

„Sadašnji dokument manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku (RS), izabranih tendenciozno, pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije", rekao je na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN, Vladimir Safronkov, zamjenik predstavnika Rusije u UN.

Inzko, visoki predstavnik u BiH, osvrnuo se u izvještaju na političare iz RS, koji, kako je rekao, „dovode u pitanje budućnost zemlje i osporavaju autoritet državnih institucija, uključujući i odluke najviših sudova”.

„Predsjednik RS je pozvao sudije iz reda srpskog naroda da se povuku iz državnih pravosudnih institucija i jasno je rekao da entitetske institucije neće provoditi odluke Suda BiH koje se odnose na pravo države da bude vlasnik nekretnina na teritoriji RS”, kazao je Inzko.

U govoru Inzko je zaključio da je riječ „o dijelu kampanje kojom se tvrdi da suverenitet BiH proizlazi samo iz njenih entiteta i da se ne radi o pravoj državi”.

„U praksi to podrazumijeva osporavanje nadležnosti države da rješava skoro svako pitanje, što je dovelo do paralize u provedbi nekoliko konkretnih reformi potrebnih da bi BiH mogla napredovati na putu ka evroatlantskim integracijama”, rekao je Inzko.

Vladimir Safronkov, zamjenik ruskog predstavnika u UN
Vladimir Safronkov, zamjenik ruskog predstavnika u UN

Vladimira Safronkov kaže i da je zabrinut što Inzko naginje „neprikrivenoj srbofobiji”. Smetaju mu i njegove aktivnosti koje je, kako prenosi agencija TASS, sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za euroatlantske integracije BiH.

Slobodna Evropa javlja da je slična izjava podijeljenja i na Twitteru.

Inzko je u pisanom izvještaju naveo i efekte sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema Miloradu Dodiku, predsjedniku RS.

Sankcije se odnose na blokadu imovine ili interesa za imovinu, a koja se nalazi pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD. Pored toga, zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.

Valentin Inzko o američkim sankcijama prema Dodiku
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Dodik je demantovao Inzkove navode da je umanjio pozive na otcjepljenje RS nakon američkih sankcija, javlja Radio-televizija RS.

Inzko se u izvještaju osvrnuo na ključne političare u zemlji, koji, kako kaže, su nastavili zagovarati svoje maksimalističke stavove u pogledu konkretnih izazova s kojima se ova zemlja suočava”.

„Nisu spremni, u većini slučajeva, da pokušaju pronaći kompromise potrebne za usvajanje neophodnih reformi”, rekao je Inzko.

On je ponovio da se suzdržao od korištenja svoje izvršne vlasti, uz obrazloženje da je to u skladu sa Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, odnosno da se umjesto odlučivanja u inostranstvu, daje prednost domaćim političarima.

Na lidere BiH, ali i Srbije ove sedmice se osvrnuo i Hoy Yee, zamjenik državnog sekretara SAD.

Hoyt Yee, zamjenik državnog sekretara SAD
Hoyt Yee, zamjenik državnog sekretara SAD

„Prvo se treba suočiti sa činjenicom da neki evropski lideri uopšte ne žele u Europsku uniju. Drugo, mi, međunarodna zajednica, često ne želimo jasno i glasno identifikovati loše lidere i vrlo jasno identifikovati lidere koji su odgovorni za neuspjeh”, rekao je Yee.

On sramotnim smatra da na sastancima na visokom nivou evropski lideri sa toplom dobrodošlicom primaju balkanske lidere, a što se dešavalo i u Washingtonu.

TUŽILAC SCOTT: Vjerujem da će biti potvrđen udruženi zločinački poduhvat u presudi Prliću i drugima

Tužilac Haškog tribunala Kenneth Scott boravi u Mostaru, 8. novembar 2017.

Tužilac Haškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali”, Kenneth Scott izjavio je u srijedu u Mostaru kako očekuje da drugostepenom presudom protiv vojnih i političkih lidera takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosna bude potvrđeno što je presuđeno u prvom stepenu, kao i da će se održati kvalifikacija o Udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP).

“Optimista sam da ćemo imati veoma dobar rezultat. Mislim da će se presude održati. Kao što vjerovatno znate, tužilac je tražio da kazne budu povećane. Za to baš nisam toliko siguran, ali mislim da ima razloga i šanse da budu. Ne vjerujemo da su početne, postojeće kazne odgovarajuće, u odnosu na zločine koji su počinjeni”, izjavio je taj američki pravni stručnjak, govoreći uoči javne tribine na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, u organizaciji organizacija Centar za mir i multietničku saradnju i Mostarski krug.

Upitan šta očekuje od drugostepene presude, najavljene za 29. novembar, kada je riječ o UZP-u, tužilac Kenneth Scott je kazao:

“Vjerujem da će (udruženi zločinački poduhvat) biti potvrđen. Zakon koji smo primijenili na udruženi zločinački poduhvat bio je dobro zasnovan. Dobro je zasnovan na međunarodnom pravu. Tu ne vidim nikakvih problema. Naravno, nemam namjeru prejudicirati šta će sudije učiniti, ali zakon je bio dobro zasnovan, činjenice i dokazi su bili veoma jaki, tako da mislim da će se (udruženi zločinački poduhvat) održati”.

Jadranko Prlić je 29. maja 2013. godine, zajedno sa još petericom vojnih i političkih lidera te tvorevine – Brunom Stojićem, Slobodanom Praljkom, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem - prvostepenom presudom pred Haškim sudom osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora zbog zločina nad muslimanskim stanovništvom tokom rata u BiH, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

TRUMP UPOZORIO SJEVERNU KOREJU: Nemojte nas potcijeniti i ne iskušavajte nas

Američki predsjednik Donald Trump tokom govora u južnokorejskoj Nacionalnoj skupštini

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump oštro je upozorio sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una u srijedu, poručivši mu da ga oružje koje stiče "ne čini bezbjednijim, već da njegov režim dovodi u smrtonosnu opasnost''.

U govoru, koji je održao nekoliko sati pošto je odustao od posjete dobro obezbjeđene korejske demilitarizovane zone, zbog loših vremenskih uslova, Trump je pozvao sve nacije da se ujedine u "izolovanju brutalnog režima Sjeverne Koreje - kako mu ne bi dozvolili bilo koji oblik podrške, snabdijevanja ili prihvatanja".

"Danas, nadam se da govorim ne samo za naše dvije zemlje, već za sve civilizovane nacije, Sjevernoj Koreji poručujem: Nemojte nas potcijeniti. I ne iskušavajte nas'', rekao je Trump tokom obraćanja zakonodavcima u Južnoj Koreji. "Mi ćemo braniti našu zajedničku bezbjednost, naš zajednički prosepritet, i našu svetu slobodu".

Trump je trebalo da nenajavljeno poseti demolitarizovanu zonu rano ujutro u srijedu, usred povišenih tenzija sa Sjevernom Korejom, zbog nuklearnog programa Pjongjanga.

Predsjednički helikopteri na zemlji posle neuspješne posjete demilitarizovanoj zoni.
Predsjednički helikopteri na zemlji posle neuspješne posjete demilitarizovanoj zoni.

Predsednički helikopter Marine One napustio je Seul u zoru, i skoro stigao do demilitarizovane zone, kada je pet minuta prije očekivanog dolaska u zonu morao da se vrati zbog loših vremenskih uslova.

Novinari koji su putovali drugim helikopterom, u pratnji predsjednika, vidjeli su maglu kroz prozore letjelice, a vidljivost je prema izvještajima meteorologa bila manja od jedne 1.6 kilometara. Piloti, navode zvaničnici, nisu mogli da vide drugi helikopter u vazduhu.

Portparol Bijele kuće kaže je da je predsednik Trump bio prilično iznerviran zato što nije mogao da posjeti demilitarizovanu zonu.

Prije nego što je Trump krenuo u Aziju, jedan zvaničnik Bijele kuće odbacio je mogućnost posjete demiltarizovanoj zoni, tvrdeći da predsjednik nema vremena u svom rasporedu i da su te posjete malo postale "kliše".

Međutim, objašnjeno je da je posjeta bila planirana mnogo prije Trumpovog odlaska u Aziju, ali da je držana u tajnosti iz bezbjednosnih razloga.

Trump je trebalo da poseti demilitarizovanu zonu sa predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom, koji je putovao odvojeno i sletio 20-tak minuta vožnje od nje.

Po povratku u Seul, zvaničnici administracije nadali su se da bi mogli da sačekaju da se vrijeme popravi i probaju da ponovo slete u demilitarizovanu zonu, ali vremenski uslovi to nisu dozvolili.

Nekoliko sati poslije neuspješne posete demilitarizovanoj zoni Trump je govorom u Nacionalnoj skupštini Južne Koreje okončao dvodnevnu posjetu toj zemlji i krenuo u Peking, narednu stanicu svoje turneje.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG