Linkovi

Aktuelno

Mortalitet odojčadi i male djece se prepolovio

Mortalitet odojčadi i male djece se prepolovio
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Teksaški ubojica - problematična prošlost i fatalni propust

Teksaški ubojica - problematična prošlost i fatalni propust
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Mortalitet dojenčadi i male djece u svijetu prepolovljen

Tokom posljednjih 25 godina u svijetu je postignut značajan progres u spašavanju života mlade djece. Broj preminule djece globalno prvi puta je pao ispod 6 milijuna, ali  prema izvještaju Ujedinjenih naroda, većina ovih smrti bi se mogla spriječiti.

Mortalitet odojčadi i male djece se prepolovio
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

U 1990-oj godini, svakodnevno je umiralo 35 hiljada mlade djece. Prošle godine je taj broj pao na 15 hiljada, zahvaljujući ogromnim globalnim naporima.

"Taj rezultat je vrlo dobar i trend se nastavlja, ali nedovoljno brzo. Moram naglasiti da bi se ovi smrtni slučajevi mogli spriječiti. Sa sadašnjim stepenom razvijenosti nauke i sa raspoloživim mjerama i resursima, mortalitet djece bi se mogao spriječiti", kaže dr. Flavia Bustreo iz Svjetskr zdravstvene organizacije.

Upravo je u tome tragedija. Najnoviji izvještaj Ujedinjenih naroda o mortalitetu novorođenčadi i djece kaže da svake godine milijuni djece ispod pet godina starosti umiru od bolesti kao što su malarija, upala pluća i proljev, a u polovini slučajeva uzrok smrti je neishranjenost.

Zdravstveni radnici mjere obim ruke mlade djece za uspostavljanje stupnja njihove pothranjenosti.

Iako danas mnogo veći broj djece doživi svoj peti rođendan, UN-ov izvještaj kaže da se 46 posto smrti dešava ubrzo nakon rođenja.

"Većina smrti tokom prvog mjeseca života nastupa kod nedonoščadi, kada se beba rodi prije vremena. Uzrok smrti može biti i premala težina bebe pri rođenju. U dosta slučajeva dolazi do sepse, teške infekcije tokom rođenja, a uzrok može biti i afiksija ili gušenje", kaže dr. Bustero.

Novorođenče, pogotovu nedonošče često puta ne može disati ako se tekućina ne odstrani iz bebinih usta i nosa.

Djeca ispod 5 godina starosti češće umiru od malarije nego odrasli, i to prvenstveni razlog zbog čega je mortalitet u pod-saharskom području Afrike veći nego bile gdje na svijetu.

Ali ima i dobrih vijesti. Vakcine protiv žute groznice, a sada i malarije spašavaju života mnoge djece. U zemljama kao što je Tanzanija smanjuje se zagađenost zraka, poboljšava se sanitacija kao i kvalitet vode.

No problemi su neizmjerni, bez obzira na smanjeni dječji mortalitet. U izvještaju UN stoji i to da će do 2030. godine umreti oko 60 milijuna djece ispod 5 godina starosti, pola njih novorođenčad.

Dr. Bustreo kaže da bi se većina ovih smrtnih slučajeva mogla spriječiti, a to samo podvlači neophodnost poboljšanja prenatalne i posle porođajne zdravstvene njege, kako za majke tako i za malu djecu.

Skupština RS stavila van snage odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH

Zgrada Suda i Tužilaštva BiH

U Banjaluci su poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS), u ranim jutarnjim satima (4.15) stavili van snage Odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH)

Za Odluku o stavljanju van snage odluke i raspisivanju Odluke o raspisivanju republičkog referenduma, od 15. jula 2015. godine, koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske 2017. godine, glasalo je 46 narodnih poslanika, dok ih je 25 bilo protiv.

Narodna skupština usvojila je i odluku da se van snage stavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma, koju je Narodna skupština donijela na Desetoj posebnoj sjednici održanoj 15. jula 2015. godine, kao i sve pravne akti donesene na osnovu navedene Odluke.

Kao razlog u ovoj odluci navodi se nepostojanja opšteg političkog konsenzusa za njegovo sprovođenje protiv čega su bili poslanici NDP-a , ali njihovi amandmani nisu prihvaćeni.

Narodna skupština usvojila je i Odluku o stavljanju van snage Odluke o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma od 23. septembra 2015. godine, te Odluku kojom se van snage stavlja izbor članova Komisije, kao i svi pravni akti doneseni na osnovu navedene Odluke.

Poslanici su usvojilii Zaključke u kojem se navodi nepostojanje ustavnog osnova za osnivanje i nadležnost Suda i Tužilaštva BiH i osporava Visokom predstavniku pravo da nametne Zakon o Sudu BiH.

NS takođe navodi da se praska koju provode Sud i Tužilaštvo BiH u pogledu optuživanja i osuđivanja za ratne zločine po kojima su pripadnici srpskog naroda u najvećem dijelu označavani krivcima, a pripadnici bošnjačkog naroda žrtvama, nesrazmjerno broju žrtava u nacionalnoj strukturi stanovništva BiH.

Navodi se i da su „optužbe i presude pravosuđa na nivou BiH očigledan dokaz selektivne pravde koja produkuje urušavanje autoriteta cjelokupnog pravosuđa. Time se stvara još veće nepovjerenje udaljavajući se sve više od neophodnog pomirenja nakon rata u BiH“.

Narodna skupština u zaključcima smatra da je potrebno Odluku o sprovođenju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH ponovo vratiti na dnevni red u Narodnoj skupštini i sprovesti je, i to čim bude postignu konsenzus svih značajnih političkih subjekata sa sjedištem u RS u Narodnoj skupštini RS i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zaključcima Narodna skupština podržala je i incijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH.

SREBRENICA: Proizvođači ne znaju šta će sa krompirom

SREBRENICA: Proizvođači ne znaju šta će sa krompirom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG