Linkovi

Aktuelno

Britanski zakonodavci gnjevno reagovali na Trumpovo retvitovanje anti-mulimanskih video snimaka

Predsjednik Donald Trump naišao na žestoke kritike u Britaniji

Britanski zakonodavci su srijedu reagovali na retvitovanje predsjednika Donalda Trumpa nekoliko anti-muslimanskih video snimaka, koje je prvobitno tvitovala liderka britanske krajnje desničarske grupe, koja je osuđena pod optužbama za govor mržnje.

Nekoliko zakonodavaca je apelovalo na premijerku Theresu May da otkaže planiranu “radnu posjetu” predsjednika Trumpa zakazanu za narednu nedelju.

“On nije naš saveznik niti prijatelj”, rekao je zakonodavac Laburističke stranke David Lammy dodavši da američki predsjednik nije dobrodošao u Britaniji.

Predstavnik premijerke May je rekao da je Trump “pogriješio” kada je retvitovao te video snimke.

“Britanski narod velikom većinom odbacuje retoriku predrasuda koju koristi krajnja desnica, što je anti-teza vrijednosti koje ova zemlja predstavlja – odnosno pristojnosti, tolerantnosti i poštovanja. Pogrešno je da predsjednik Trump to uradi”, rekao je on.

Čak i uobičajeno pro-Trumpovi britanski političari su kritikovali američkog predsjednika zbog toga što je podijelio tri Twitter poruke Jaydae Fransen, zamjenice lidera kranje desničarske, anti-imigrantske grupe “Prvo Britanija” koja poziva na povratak “tradicionalnih britanskih vrijednosti” i okončanje “islamizacije”.

Jayda Fransen
Jayda Fransen

Na prvom nepotvrđenom snimku se tvrdi da je prikazan muslimanski migrant koji prebija jednog holandskog dječaka na štakama.

Nekoliko momenata kasnije predsjednik Trump je retvitovao drugi video, koji je takođe inicijalno postavila Fransen u kojem se tvrdi da prikazuje “muslimana” koji uništava statuu Djevice Marije.

Treći je nosio poruku: “Islamistička svetinja gurnula tinejdžera sa krova i pretukla ga na smrt.”

Tužilaštvo MKTJ: Hrvatska da procesuira preostale odgovorne za etničko čišćenje. Mnogi od njih dostupni su hrvatskom pravosuđu.

Prlić i drugi - presude

"Iako je utvrđeno da su ova šestorica optuženih odgovorna za ovu kampanju etničkog čišćenja, veći broj visoko i srednje rangiranih zvaničnika i komandanata još uvijek mora biti priveden pravdi za te zločine. Mnogi od njih dostupni su hrvatskom pravosuđu. "

Stav Tužilaštva MKTJ izražen je u saopćenju u kojem stoji da je Tužilaštvo Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zadovoljno presudom žalbenog vijeća u predmetu Prlić i drugi.

„Žalbeno vijeće je potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno s tadašnjim visokim rukovodiocima Republike Hrvatske, bili ključni učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenjem zločina protiv čovječnosti, teškim kršenjima Ženevskih konvencija i drugim ratnim zločinima.

Oni su dijelili zajednički cilj da preuzmu kontrolu nad teritorijom u Bosni i Hercegovini na koju su polagali pravo prisilnim raseljavanjem desetina hiljada bosanskih Muslimana, kako bi omogućili ujedinjenje hrvatskog naroda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovni.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je taj zločinački plan proveden etničkim čišćenjem bosanskih Muslimana iz njihovih domova i zajednica u više opština, uključujući Gornji Vakuf, Jablanicu, Prozor, Mostar, Ljubuški, Stolac i Čapljinu, u periodu od sredine januara 1993. do aprila 1994.

Od opštine do opštine, snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izvodile su vojne operacije koje su uključivale rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovništvo. Ti napadi doveli su do masovnih hapšenja i zatvaranja hiljada muslimanskih civila; razdvajanja muškaraca od žena, djece i starijih; zatočenja u nehumanim uslovima u jedinstvenoj mreži zatočeničkih centara HVO-a; ubistava i počinjenja mnogih drugih zločina.

Žalbeno vijeće je potvrdilo da je taj zločinački plan proveden etničkim čišćenjem bosanskih Muslimana iz njihovih domova i zajednica u više opština, uključujući Gornji Vakuf, Jablanicu, Prozor, Mostar, Ljubuški, Stolac i Čapljinu, u periodu od sredine januara 1993. do aprila 1994. Od opštine do opštine, snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izvodile su vojne operacije koje su uključivale rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovništvo. Ti napadi doveli su do masovnih hapšenja i zatvaranja hiljada muslimanskih civila; razdvajanja muškaraca od žena, djece i starijih; zatočenja u nehumanim uslovima u jedinstvenoj mreži zatočeničkih centara HVO-a; ubistava i počinjenja mnogih drugih zločina.

Žalbeno vijeće je dalje potvrdilo da je HVO, počevši u junu 1993., držao istočni Mostar pod opsadom skoro deset mjeseci, tokom kojih je provodio kampanju zločina nad civilnim stanovništvom. Cilj je bio širenje terora među muslimanskim stanovništvom istočnog Mostara. Civilno stanovništvo, koje se usljed etničkog čišćenja Muslimana iz zapadnog Mostara i drugih lokacija više nego udvostručilo na otprilike 55.000, bilo je podvrgnuto konstantnom snajperskom djelovanju i granatiranju, te prisiljeno da živi u krajnje teškim uslovima. Već teška humanitarna situacija bila je još više pogoršana HVO-ovim namjernim sprečavanjem dostave humanitarne pomoći.

Kao što je u više navrata utvrđeno u predmetima pred Tribunalom, današnja presuda je potvrdila da je postojao međunarodni oružani sukob zato što je Hrvatska imala cjelokupnu kontrolu nad HVO-om, koji je počinio široko rasprostranjene zločine, što je dokazano u ovom predmetu. Hrvatska je razriješila dužnosti oficire Hrvatske vojske kako bi komandovali snagama HVO-a u Bosni i Hercegovini, pružala logističku podršku i slala snage Hrvatske vojske u Bosnu i Hercegovinu kako bi direktno sudjelovale u sukobu. Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključke Pretresnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg rokovodstva Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i Janka Bobetka, visokog generala Hrvatske vojske, dijelili zločinački cilj da etnički očiste bosanske Muslimane i doprijenili ostvarivanju tog cilja.

Odgovorni zvaničnici trebaju promovisati prihvatanje ovih činjenica kao osnovu za pomirenje. Patnja žrtava i preživjelih mora biti priznata.

Iako je utvrđeno da su ova šestorica optuženih odgovorna za ovu kampanju etničkog čišćenja, veći broj visoko i srednje rangiranih zvaničnika i komandanata još uvijek mora biti priveden pravdi za te zločine. Mnogi od njih dostupni su hrvatskom pravosuđu.

Tužilaštvo izražava svoju punu podršku Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske i očekuje da ono hitno procesuira te slučajeve. Tužilaštvo takođe poziva hrvatske vlasti da dozvole da pravosudni proces krene naprijed nezavisno i nepristrasno, što uključuje i omogućavanje regionalne pravne saradnje”, navodi se u saopštenju Tužilaštva Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

ANDREJ PLENKOVIĆ: Presuda ne odgovara povijesnim činjenicama

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Hrvatske, arhivska fotografija

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske u obraćanju nakon osuđujuće pravosnažne presude Jadranku Prliću i drugima naveo je da Hrvatska želi biti okrenuta u budućim odnosima sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

Plenković kaže da Hrvatska podržava reformske procese u BiH i da će na tom planu nastaviti biti partner.

„Mi ćemo takvu politiku nastaviti sa Bosnom i Hercegovinom”, kazao je Plenković, dodavši da se radi o prijateljskim državama.

Kazao je da je Hrvatska nezadovoljna konačnom presudom kojom su Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Bersilav Pušić osuđeni na ukupno 111 godina.

Pravosnažnom presudom je utvrđeno da je postojao udruženi zločinački poduhvat koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine, kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda.

U tom udruženom zločinačkom poduhvatu učestvovali su čelnici Hrvatske, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, i čelnike Herceg-Bosne.

Ove utvrđene sudske činjenice za Plenkovića se kose sa „povijesnom i istinom i činjenicama”.

Kazao je da će Hrvatska iskoristiti pravo i pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija koje je osnivač Tribunal u Hagu podnijeti zahtjev „određene navode iz presude”.

Prema Plenkoviću, Tuđman je najzaslužniji za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku i da je njegova politika prema BiH bila da se održi njenja teritorijalna cjelovitost.

On kaže da je hrvatska vojka i država Hrvatska pomagala BiH za vrijeme rata. Plenković je uputio saučešće porodicama svih žrtava u BiH u ime Vlade Hrvatske.

AMBASADA SAD-a u BIH: Presuda Prliću i drugima važan korak u utvrđivanju odgovornosti pojedinaca

Zgrada Ambasade SAD-a u BiH u Sarajevu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon presude „hrvatskoj šestorki” - Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentini Ćoriću i Berislavu Pušiću kojima su potvrđene kazne iz prvostepenog postupka, ukupno 111. godina.

U saopćenju Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini stoji:

„Upoznati smo s današnjom presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sjedinjene Američke Države podržavaju važan rad ovog Suda i poštuju njegovu presudu.

Današnja presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena.

Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.”

Presudom i Prliću i drugima je potvrđen udruženi zločinački poduhvat sa ciljem stvaranja hrvatskog entiteta u BiH u kojem su učestvovali nekadašnji čelnici Republike Hrvatske i Herceg-Bosne. ​

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Dva lica hrvatske ratne politike prema BiH. Svijetlo i tamno.

BAKIR IZETBEGOVIĆ: Dva lica hrvatske ratne politike prema BiH. Svijetlo i tamno.
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG